Εκλογές στη Γαλλία: 182 έδρες για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, 163 για την παράταξη του Μακρόν και 143 για την Λεπέν

Το ποσοστό συμμετοχής στις γαλλικές εκλογές ξεπέρασε το 66% - Παραιτείται ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ - Τα σενάρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, αλλά όχι την πλειοψηφία. Ο ακροδεξιός σχηματισμός της Μαρίν Λεπέν που είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο και αναμενόταν να κάνει «περίπατο», συνετρίβη ουσιαστικά, καθώς περιορίστηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελείται από πέντε κόμματα του χώρου της αριστεράς και της οικολογίας, κατέλαβε στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση 182 έδρες, οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης θα είναι 162 και η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει 143 βουλευτές, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM.



Το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας επιβεβαίωσε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής, με ποσοστό συμμετοχής 66,63%.



Αυτό σημαίνει ότι κανένα κόμμα δεν έχει κερδίσει τις απαιτούμενες 289 από τις 577 έδρες που απαιτούνται για απόλυτη πλειοψηφία.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ο πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει» και «η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει», είπε.

«Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο», είπε ο Μελανσόν αναφερόμενος στον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό που, αν και θεωρήθηκε αρχικά νικητής, βρέθηκε τελικά στην τρίτη θέση.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά τη νίκη της Αριστεράς στις γαλλικές εκλογές είναι:

-σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο
-ακυβερνησία
-συγκρότηση νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού (αλλά ποιοι θα μετάσχουν σε αυτόν;)
-συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Αποκλείεται πάντως η πιθανότητα νέων εκλογών, αφού βάσει νόμου δεν μπορούν να στηθούν νέες κάλπες πριν παρέλθει ένας χρόνος, πράγμα που σημαίνει ότι στα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας του ο Μακρόν θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει



Ειδήσεις σήμερα:

Οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη: «Ήταν σαν αδέρφια» - Σε σοκ οι οικογένειες θύματος και δράστη στην Κρήτη

Βρετανικές εκλογές - Politico: Οι υποσχέσεις του Brexit δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, τι θα κάνουν οι Εργατικοί

Φρίκη στην Ιταλία: Δολοφόνησε τον αδελφό του, τον αποκεφάλισε και πέταξε το κεφάλι από το μπαλκόνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr