Κίεβο: Εικόνες φρίκης μετά το ρωσικό χτύπημα στο παιδιατρικό νοσοκομείο Οχμαντίτ - Πάνω από 36 νεκροί σε τρεις επιθέσεις

Κίεβο: Εικόνες φρίκης μετά το ρωσικό χτύπημα στο παιδιατρικό νοσοκομείο Οχμαντίτ - Πάνω από 36 νεκροί σε τρεις επιθέσεις

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονταν τουλάχιστον 20 παιδιά με καρκίνο - Χειρουργός έκανε το σώμα του «ασπίδα», για να προστατεύσει μωρό δύο μηνών - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

arthrou-ukrain
Το μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους που εξαπέλυσε η Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία σήμερα, Δευτέρα, προκάλεσε μια ανείπωτη τραγωδία, καθώς επλήγη το Οχμαντίτ, το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, που βρίσκεται στο Κίεβο.

Συνολικά 36 άτομα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχασαν τη ζωή τους και άλλα 150 τραυματίστηκαν.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Δευτέρας, όταν περισσότεροι από 40 ρωσικοί πύραυλοι -σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι- χτύπησαν το νοσοκομείο παίδων στο Κίεβο, όπου τουλάχιστον 20 παιδιά με καρκίνο νοσηλεύονταν την ώρα της επίθεσης.

oukrania
Κλείσιμο


Επίθεση σε δεύτερο νοσοκομείο με 7 νεκρούς - Δέκα νεκροί από επίθεση στην κεντρική Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, λίγα λεπτά αργότερα, έλαβε χώρα άλλη μια έκρηξη, με τις δημοτικές αρχές να ανακοινώνουν ότι χτυπήθηκε και δεύτερο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον επτά άνθρωποι, στην περιοχή Ννιπρόφσκι του Κιέβου.

Παράλληλα, στην πόλη Kryvyi Rih της κεντρικής Ουκρανίας, επιθέσεις της Ρωσίας την ίδια μέρα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 ανθρώπους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης εκεί, αναφέρει το BBC.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποσχέθηκε αμέσως αντίποινα προς τη Ρωσία για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων του Κιέβου, ενώ ανακοίνωσε επικείμενη συνάντησή του με τον ΟΗΕ.

Το Κίεβο αποκάλεσε την επίθεση τη «σφοδρότερη» κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

oukrania


Επιχείρηση διάσωσης έξω από το νοσοκομείο - Καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του

Έξω από το νοσοκομείο Οχμαντίτ έχει στηθεί από το πρωί μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, καθώς πιστεύεται ότι κάτω από τα χαλάσματα υπάρχουν ακόμα επιζώντες. Ωστόσο, τα δύο τρίτα του νοσοκομείου έχουν πια καταστραφεί, λένε οι ειδικοί. «Σε αυτό το στάδιο είναι μάλλον αδύνατον να εργαστούμε εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ολεξάντρ, ένας γιατρός.



Τα περισσότερα παράθυρα του μεγάλου νοσοκομείου έχουν ανατιναχθεί και υπάρχουν θρυμματισμένα γυαλιά, συντρίμμια και κηλίδες αίματος σε όλο το κτίριο, ενώ διασώστες και εθελοντές ανασύρουν διαρκώς αντικείμενα που ανήκαν σε ασθενείς και προσωπικό από τα χαλάσματα. Ακόμα και οι γιατροί και οι επιζώντες βοηθούν να εντοπιστούν άνθρωποι που μπορεί και να έχουν επιζήσει από την καταστροφή.

Εθελοντές σπεύδουν στο σημείο με είδη πρώτης ανάγκης

Ωστόσο, ο κόσμος έδειξε την αλληλεγγύη του άμεσα. Εθελοντές εργάζονται όλο αυτό το διάστημα σκληρά για να συγκεντρώσουν νερό, πακέτα μπισκότων και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα και πάνες για μωρά.



Οι μαρτυρίες όσων βίωσαν την αιματηρή αυτή επίθεση δημιουργούν σοκ στην παγκόσμια κοινότητα, κυρίως επειδή υπήρχε η πεποίθηση πως τα νοσοκομεία θα προστατεύονταν από τις επιθέσεις.

«Πάντα νομίζαμε ότι το Οχμαντίτ ήταν προστατευμένο. Ήμασταν 100% βέβαιοι ότι (οι Ρώσοι) δεν θα χτυπούσαν εδώ», σχολίασε η 68χρονη Νίνα, που εργάζεται στο νοσοκομείο. «Καλύτερα να με σκότωναν! Εγώ έχω ήδη ζήσει! Γιατί τα παιδιά;», δήλωσε μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο.

Η Ιρίνα, μια νοσοκόμα που βοηθούσε στο χειρουργείο ενός μωρού δύο μηνών ακριβώς τη στιγμή που έγινε η επίθεση, αφηγείται στο BBC ότι ο χειρουργός έριξε το σώμα του πάνω από το μωρό για να το προστατεύσει. Ευτυχώς, κατάφεραν να πάνε το μωρό στο καταφύγιο. Το μωρό επέζησε σώο και αβλαβές. «Οι Ρώσοι επιτίθενται στα παιδιά μας», λέει στο BBC ενώ έκλεγε.



Η Kateryna Osadcha τηλεοπτική παρουσιάστρια και ερευνήτρια για τη φιλανθρωπική οργάνωση Your Support - η οποία χρηματοδότησε μέρος του νοσοκομείου, μιλώντας στο κανάλι BBC News, ερωτηθείσα τι θα συμβεί στα παιδιά που νοσηλεύονται εκεί, λέει ότι κάποια «δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε μακριά», αλλά όλα πηγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία μέσω ασθενοφόρων που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το νοσοκομείο.



Αρνείται την επίθεση η Ρωσία

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνείται ότι εκτόξευσε πυραύλους εναντίον σήμερα στην Ουκρανία.

Το υπουργείο υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι ο ρωσικός στρατός στόχευσε μόνο «ουκρανικές στρατιωτικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αεροπορικές βάσεις» και επέρριψε την ευθύνη για τις καταστροφές στο Κίεβο στην ουκρανική αεράμυνα.

Σε προτεραιότητα η στήριξη στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Η επίθεση συνέβη λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, όπου η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία αναμένεται να τοποθετηθεί ακόμα πιο ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία περιμένει συγκεκριμένα βήματα από τους δυτικούς εταίρους της για να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να προστατεύσει τον ενεργειακό της τομέα, κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Airbnb: Ενοικιάζονται ένα εκατομμύριο κλίνες, έρχονται αλλαγές στα μέτρα από τον Σεπτέμβριο

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις συναλλαγές των μελών της οργάνωσης εκβιαστών του δήμου Αθηναίων

Πρώτη απόφαση για υιοθεσία από ομόφυλο ζευγάρι στην Ελλάδα - Γυναίκες είχαν υιοθετήσει κοριτσάκι στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης