Η Ρουάντα δεν θα επιστρέψει χρήματα στη Βρετανία μετά την ακύρωση του σχεδίου απελάσεων

Η Ρουάντα δεν θα επιστρέψει χρήματα στη Βρετανία μετά την ακύρωση του σχεδίου απελάσεων

To Λονδίνο έχει ήδη δώσει 240 εκατομμύρια λίρες στο Κιγκάλι στο πλαίσιο του σχεδίου από τον Απρίλιο του 2022

migrants_arxeio_n
Η κυβέρνηση της Ρουάντας προειδοποίησε ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη Βρετανία για την απέλαση αιτούντων άσυλο, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση Στάρμερ, δεν προβλέπει επιστροφή των πόρων που της έχει ήδη δώσει το Λονδίνο.

Το Σάββατο, δύο ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο απέλασης των αιτούντων άσυλο και των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα. Ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι το σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή των Συντηρητικών, είναι «νεκρό».

Ωστόσο, το Λονδίνο έχει ήδη δώσει 240 εκατομμύρια λίρες στο Κιγκάλι, στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, από την ημέρα που το ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τον Απρίλιο του 2022.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε τον περασμένο Νοέμβριο ότι το νομοσχέδιο δεν ήταν σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, τον Απρίλιο η Βουλή των Κοινοτήτων το ενέκρινε, έπειτα από μια ατελείωτη αντιπαράθεση με τη Βουλή των Λόρδων, που εμφανιζόταν επιφυλακτική. Ο ΟΗΕ και πολλές χριστιανικές εκκλησίες είχαν απευθύνει έκκληση στη Βρετανία να μην το εφαρμόσει.

Κλείσιμο
«Πρέπει να γίνει σαφές, η επιστροφή των χρημάτων δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της συμφωνίας», επέμεινε η κυβέρνηση υπενθυμίζοντας ότι η Βρετανία ήταν εκείνη που προσέγγισε τη Ρουάντα, προτείνοντάς της να συνεργαστούν.

Η συμφωνία εξετάστηκε από τα δικαστήρια και μάλιστα τροποποιήθηκε μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων, υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο και τελικά έγινε συνθήκη μεταξύ των δύο χωρών, εξήγησε και πρόσθεσε ότι «οι συνθήκες προβλέπουν ρήτρες εξόδου».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης