H Kάρλα Μπρούνι κατηγορείται για την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της καμπάνιας του συζύγου της Σαρκοζί

Το πρώην μοντέλο τελεί υπό περιοριστικούς όρους

Κατηγορίες για άσκηση πίεσης σε μάρτυρα που ισχυρίστηκε ότι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έλαβε από τη Λιβύη παράνομη χρηματοδότηση για την προεκλογική καμπάνια του, απαγγέλθηκαν χθες στη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ επικαλούμενα δικαστικές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Μonde, αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας υποστηρίζει ότι δικαστήριο απαγόρευσε στην άλλοτε θεά της πασαρέλας, που το τελευταίο διάστημα ασχολείται και με την παραγωγή οίνου, να έρθει σε επαφή με οποιονδήποτε από όλους όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία, με εξαίρεση τον σύζυγό της.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien αναφέρει ότι, οι προκαταρκτικές κατηγορίες κατά της Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί αφορούν σε «παρενόχληση» μαρτύρων και απόπειρα εξαπάτησης των δικαστών, στο στόχαστρο της έρευνας των οποίων βρίσκεται ο σύζυγός της, ως ύποπτος για λήψη παράνομων κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές του 2007.

Η 56χρονη πρώην «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας κατηγορήθηκε για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων και συνεργασία με παραβάτες για τη διάπραξη απάτης συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Sauver Sarko» (Σώστε τον Σαρκοζί), δήλωσε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο .

«Η Κάρλα τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο και της απαγορεύτηκε να έχει επαφή με όλους τους κατηγορούμενους εκτός από τον Νικολά Σαρκοζί. Θεωρείται ύποπτη για απόκρυψη παραποίησης μαρτύρων και συμμετοχή σε απόπειρα δωροδοκίας του λιβανέζικου δικαστικού προσωπικού, μεταξύ άλλων παραβιάσεων», σχολιάζει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Τον περασμένο Μάιο, μετά την ανάκρισή της από την αστυνομία, η τρίτη σύζυγος του Σαρκοζί και μητέρα της μοναχοκόρης τους, Ζουλιά παρείχε, σύμφωνα με τους δικηγόρους της, «χρήσιμες διευκρινήσεις και εξηγήσεις».

Ο μάρτυρας που εμπλέκεται, Ζιάντ Τακιντινέ, βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών ότι ο σύζυγος της Κάρλα έλαβε εκατομμύρια ευρώ σε παράνομες πληρωμές από το καθεστώς του τότε ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Σημειώνεται ότι ο Νικολά Σαρκοζί, που είχε αναλάβει τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012, έχει ήδη καταδικαστεί σε άλλες δύο υποθέσεις, αν και ο ίδιος δηλώνει αθώος για όλες τις καταγγελίες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, εφετείο στο Παρίσι επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη του για υπέρβαση του ορίου χρηματοδότησης της προεκλογικής καμπάνιας του το 2012.

Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, εκ των οποίων έξι μήνες με αναστολή αλλά οι συνήγοροί του προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας και μέχρι την τελεσίδικη απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης ο πρώην πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να φυλακιστεί.

Κατηγορήθηκε ότι δαπάνησε ξόδεψε σχεδόν το διπλάσιο του μέγιστου νόμιμου ποσού των 22,5 εκατ. ευρώ για την προσπάθεια επανεκλογής του, την οποία έχασε από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Σε μια διαφορετική υπόθεση το 2021, ο 69χρονος Σαρκοζί κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.




Ειδήσεις σήμερα:

Ιρλανδή αεροσυνοδός ξυλοκοπήθηκε από τον άνδρα της, προσπάθησε να αυτοκτονήσει και τώρα αντιμετωπίζει δίωξη στο Ντουμπάι!

Έρευνα για οργανωμένο έγκλημα σε Μύκονο και νησιά με άρση τηλεφωνικού απορρήτου ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Παιδί 2 ετών πλακώθηκε από μαρμάρινο τραπέζι, έπαθε ρήξη ήπατος και σπλήνας και σώθηκε σε «Γεννηματάς» και «Αγία Σοφία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr