Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία - Οι ευρωπαϊκές χώρες να υπερβούν το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες

Πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι στο πως δαπανούμε πόρους για την κοινή μας άμυνα είπε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ - Η κυβέρνησή μου έχει συνεργαστεί και με τους δύο υποψήφιους είπε για τις αμερικανικές εκλογές

Την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο να φτάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες αλλά και να τον υπερβούν, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις ΗΠΑ.

«Είμαι θερμός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν πρέπει να ξοδεύουμε απλά περισσότερα, πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι στο πως δαπανούμε πόρους για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος υπενθύμισε παράλληλα και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε ευρωπαικό επίπεδο για την ενίσχυση της ευρωπαικής άμυνας.



«Είναι προς το συμνφέρον μας να το κάνουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους και για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές και τόνισε ότι «η Ελληνική πλευρά θα σεβαστεί τη βούληση του αμερικανικού λαού». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του έχει συνεργαστεί και και με τους δύο αμερικανούς προέδρους.  «Αυτό που για εμάς είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτό τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό που ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας» σημείωσε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ανέφερε: 

«Συναντιόμαστε στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουμε την 75η επέτειο από την ίδρυση της πιο επιτυχημένης και ανθεκτικής αμυντική συμμαχία του κόσμου.

Συναντιόμαστε σε μία περίοδο μεγάλων προκλήσεων, σε μία περίοδο που υφίσταται ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης. Σε μία περίοδο που θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, με αυτή την αναίτια επίθεση.

Αυτή είναι μία περίοδος κατά την οποία η συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει μία σειρά από σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις. Και είναι μία περίοδος που πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την δέσμευσή μας να ξοδεύουμε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ μας για αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο να ανταποκριθούν σε αυτόν τον στόχο, αλλά και να τον υπερβούν και να εναρμονίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες για να ενισχύσουμε την συμμαχία.

Είμαι θερμός υποστηρικτής της μεγαλύτερης ενοποίησης των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών. Δεν πρέπει να ξοδεύουμε απλά περισσότερα, πρέπει να είμαστε και πιο έξυπνοι στο πως δαπανούμε πόρους για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα. Και να ενισχύσουμε τις κοινές αμυντικές μας δυνατότητες είναι συμπληρωματικό στη δομή του ΝΑΤΟ. Ενισχύει το νατο και γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσουμε τον επόμενο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο για να εστιάσουμε στο πως ενισχύουμε την ευρωπαΐκή μας άμυνα. Είναι στο συμφέρον μας να το κάνουμε».

Για αμερικανικές εκλογές

«Δεν θα σχολιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα. Έρχονται εκλογές στις ΗΠΑ και φυσικά θα σεβαστούμε την απόφαση των Αμερικανων πολιτών. Προσωπικά έχω εργαστεί και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτό που για εμάς είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτό τον πολύ ισχυρό διατλαντικό δεσμό που ήταν πάντα στον πυρήνα της Συμμαχίας».


Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: «Με κρατούσε σφιχτά, είχε φοβηθεί» λέει ο αστυνομικός που πήρε αγκαλιά τον ηλικιωμένο για να τον σώσει από τη φωτιά

Κορυδαλλός: Βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία του 35χρονου Αλβανού στις φυλακές

Νίκος Γκατζογιάννης: 40 χρόνια μετά την «Ελένη» κι ακόμα περιμένω μία συγγνώμη για τον Εμφύλιο



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr