Έρευνα υποστηρίζει ότι το Ozempic είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το Mounjaro στην απώλεια βάρους

Έρευνα υποστηρίζει ότι το Ozempic είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το Mounjaro στην απώλεια βάρους

Πτώση στις μετοχές της Novo Nordisk έπειτα από τη δημοσιοποίηση της μελέτης σε επιστημονικό περιοδικό

ozempic_xr
Οι μετοχές της Novo Nordisk, της φαρμακευτικής εταιρείας που παρασκευάζει το Wegovy, το σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιείται για την απώλεια βάρους, υποχώρησαν κατά 1,9% έπειτα από τη δημοσιοποίηση έρευνας που υποστηρίζει ότι το ανταγωνιστικό σκεύασμα Mounjaro της Eli Lilly είναι περισσότερο αποτελεσματικό.

Η ανάλυση, όπως αναφέρει το Reuters, δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Λαμβάνει υπόψη αρχεία και άλλα δεδομένα για να εκτιμηθεί ο ρυθμός και το ποσοστό απώλειας βάρους για υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα που έπαιρναν τιρζεπατίδη (το δραστικό συστατικό των σκευασμάτων Mounjaro και Zepbound της Lilly) και σεμαγλουτίδη (το κύριο συστατικό των Wegovy και Ozempic).

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα υγείας για 9.193 άτομα που λάμβαναν το Mounjaro και για τον ίδιο αριθμό ατόμων που λάμβαναν Ozempic.

Κλείσιμο
Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες ζύγιζαν 110 κιλά και περίπου οι μισοί είχαν διαβήτη τύπου 2.

Αφού ελήφθησαν υπόψη οι ατομικοί παράγοντες κινδύνου, όσοι λάμβαναν Mounjaro είχαν, σε σύγκριση με όσους λάμβαναν Ozempic, 76% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τουλάχιστον 5% του σωματικού τους βάρους, υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τουλάχιστον 10% και υπερτριπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τουλάχιστον 15%.

Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι το Ozempic και το Mounjaro προορίζονται και τα δύο για χρήση από άτομα με διαβήτη τύπου 2, αλλά οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη χρησιμοποιούσαν τα φάρμακα μόνο για απώλεια βάρους, γεγονός που μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα.

Σε γραπτή δήλωση η Novo Nordisk ανέφερε ότι η έρευνα «συνέκρινε τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους της σεμαγλουτίδης (Ozempic) και της τιρζεπατίδης (Mounjaro) και δεν συμπεριέλαβε το Wegovy, παρόλο που η απώλεια βάρους ήταν ο κύριος στόχος της έρευνας». Είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για να συγκριθούν τα δύο φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι μέσω μιας απευθείας κλινικής δοκιμής και σημείωσε ότι καμία τέτοια δοκιμή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Lilly αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι η εταιρεία δεν εμπλέκεται στη μελέτη.

Οι δύο φαρμακοβιομηχανίες, όπως υπενθυμίζει το Reuters, είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ινσουλίνης παγκοσμίως ενώ είναι και οι πρώτες που έχουν ρίξει στην αγορά φάρμακα για την απώλεια βάρους. Και τα δύο χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή μία φορά την εβδομάδα.

Η απώλεια βάρους με τη χρήση φαρμάκων είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που θα μπορούσε να φτάσει σε μέγεθος τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.



Ειδήσεις σήμερα:

Τάκης Φύσσας: Χορεύει με την κόρη του στο TikTok

Αττική: Βίντεο από τη δράση 63χρονου «ελαφροχέρη» που παρίστανε τον πελάτη και «άδειαζε» κοσμηματοπωλεία

Ζακ Κωστόπουλος: Στη φυλακή ο μεσίτης, σε κατ’ οίκον περιορισμό ο κοσμηματοπώλης - Μειώθηκαν οι ποινές τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης