Ανάλυση CNN: H πολιτική θέση του Μπάιντεν επιδεινώνεται ραγδαία

Ανάλυση CNN: H πολιτική θέση του Μπάιντεν επιδεινώνεται ραγδαία

«Τεστ αντοχής» για τον Αμερικανό πρόεδρο η σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

biden_2
Το διακύβευμα για τη σόλο εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ γίνεται όλο και πιο κρίσιμο καθώς η πολιτική του θέση αποδυναμώνεται, τουλάχιστον με αξιοπρέπεια, αναφέρει το CNN σε δημοσίευμά του.

Οι υποστηρικτές του από το Κογκρέσο μέχρι το Χόλιγουντ προέτρεψαν τον 81χρονο πρόεδρο ότι πρέπει να παραιτηθεί για χάρη του Δημοκρατικού Κόμματος και της χώρας με την Νάνσι Πελόζι, πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, να στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον απείθαρχο Μπάιντεν ότι πρέπει να ξανασκεφθεί τις επιλογές του.

Η 84χρονη βουλευτής από το 1987 έως και σήμερα και επί σειρά ετών σύμμαχος του Μπάιντεν, κάλεσε χθες τον ηγέτη των Δημοκρατικών να επανεξετάσει την προεδρική υποψηφιότητά του υποστηρίζοντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» και ότι ο πρόεδρος πρέπει να λάβει μια απόφαση.

Σημειώνεται ότι η Πελόζι είναι η πιο υψηλόβαθμη πολιτικός των Δημοκρατικών που έχει μέχρι στιγμής καλέσει τον Μπάιντεν να σκεφτεί να αποχωρήσει, σχολιάζουν οι New York Times.

Κλείσιμο
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, θα αποτελέσει ακόμα ένα «τεστ αντοχής» για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Χθες κλήθηκε, για πρώτη φορά, από γερουσιαστή της παράταξής του να εγκαταλείψει την προσπάθεια να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο με αντιμέτωπο τον Ντόναλντ Τραμπ. Προηγήθηκε ο αστέρας του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, σε μία ακόμα ένδειξη πως η υποστήριξη προς την υποψηφιότητά του υποχωρεί ακόμα και στους κόλπους των πιο πιστών Δημοκρατικών.

Η «εξέγερση» για την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν, στην οποία προστέθηκε μόνο μια μικρή μειοψηφία Δημοκρατικών του Κογκρέσου, αλλά φαίνεται να είναι βαθύτερη, αντανακλά τον φόβο που κυριαρχεί τώρα στο Καπιτώλιο ότι ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να να οδηγήσει τους συντηρητικούς να αποκτήσουν μονοπώλιο της εξουσίας στο Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο όπως και το Ανώτατο Δικαστήριο, σχολιάζει το CNN.

«Τα πάντα έχουν παγώσει. Οι χρηματοδότες κρατούν στις τσέπες τα δολάρια τους υπό τον φόβο ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες εάν ο Μπάιντεν παραμείνει υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος». Μερικοί Δημοκρατικοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η αποφασιστικότητα του 81χρονου προέδρου να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, παρά τις μειωμένες δεξιότητές του που αποκαλύφθηκαν στην πρώτη τηλεμαχία έχοντας απέναντι του τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία που λέει ότι προσπαθεί να διασώσει.

Κατηγορηματικός ο Μπάιντεν: «Δεν αποσύρομαι»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος βλέπει τις δημοσκοπήσεις να του «γυρνούν την πλάτη»- ακόμη και πριν από το καταστροφικό ντιμπέιτ- εμφανίζεται κατηγορηματικός ότι δεν θα δώσει τη «δάδα» σε έναν νεότερο Δημοκρατικό. Κάποιοι παράγοντες όμως, θα μπορούσαν να αλλάξουν την άποψή του, όπως να διασπαστεί η υποστήριξη στο κόμμα του καθώς επίσης να στερέψουν τα χρήματα για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Καθώς ο Μπάιντεν χαιρετούσε χθες τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και ηγήθηκε των συζητήσεων για το πώς θα σωθεί η Ουκρανία από τα ρωσικά πυρά, το μόνο ερώτημα που πλανιόταν στην Ουάσινγκτον ήταν πώς θα μπορούσε να συνεχίσει να διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ.

Η κρίσιμη συνέντευξη Τύπου

Οι ελπίδες του Μπάιντεν για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο θα εξαρτηθούν από την εμφάνισή του στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε λίγες ώρες ολοκληρώνοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής, ακριβώς δύο εβδομάδες αφότου οι ασυνάρτητες προτάσεις του και το παγωμένο βλέμμα του στην τηλεμαχία οδήγησε την εκστρατεία του κόμματος σε ελεύθερη πτώση.

Η αντοχή και η αποτελεσματικότητά του βρίσκονται στο μικροσκόπιο όσο ποτέ άλλοτε και αγωνίζεται να καταστείλει τον πανικό του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την κατάσταση της υγείας του Μπάιντεν και την γνωστική του ικανότητα. Οποιοδήποτε λεκτικό ατόπημα ή σύγχυση στα λεγόμενά του θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική καταστροφή. Οποιοδήποτε σημάδι ότι ο συλλογισμός ή η απόδοσή του έχουν θολώσει λόγω προχωρημένης ηλικίας, θα ενίσχυε την εντύπωση της προεδρικής αναπηρίας που εδραιώθηκε στο ντιμπέιτ που διενήργησε το CNN και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εντυπωσιακή δημοκρατική εξέγερση.

Μετά τη Νάνσυ Πελόζι που του έδειξε την πόρτα της εξόδου και τον ίδιο να έχει στυλώσει τα πόδια διατυμπανίζοντας ότι δεν πάει πουθενά, όλο και περισσότεροι Δημοκρατικοί βουλευτές του στέλνουν παρόμοια μηνύματα.

Υπό ολοένα μεγαλύτερη πίεση ο Μπάιντεν

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ρίτσι Τόρες, μέλος της Ομάδας Μαύρων του Κογκρέσου που έχει υποστηρίξει τον Μπάιντεν, δήλωσε χθες στο CNN: «Αν πηγαίνουμε σε μια πολιτική αποστολή αυτοκτονίας, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να είμαστε ειλικρινείς γι' αυτό».

Ο συνάδελφός του από τη Νέα Υόρκη, ο μετριοπαθής βουλευτής Πατ Ράιαν, κάλεσε τον Μπάιντεν να τηρήσει τον όρκο του να αποτελέσει γέφυρα σε μια νέα γενιά ηγετών. «Ο Τραμπ είναι μια υπαρξιακή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Είναι καθήκον μας να βάλουμε εναντίον του τον ισχυρότερο υποψήφιο. Ο Τζο Μπάιντεν είναι πατριώτης, αλλά δεν είναι πλέον ο καλύτερος υποψήφιος για να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο».

Χθες το απόγευμα, ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Πίτερ Γουέλς έγινε ο πρώτος Δημοκρατικός γερουσιαστής που κάλεσε δημοσίως τον Μπάιντεν να αποσυρθεί.

«Μας έσωσε από τον Ντόναλντ Τραμπ μια φορά και θέλει να το κάνει ξανά. Πρέπει όμως να επανεκτιμήσει αν είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να το κάνει. Κατά την άποψή μου, δεν είναι», έγραψε ο Γουέλς σε άρθρο του στην Washington Post.

Όπως αναφέρει το CNN, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της εκστρατείας του Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές για να συζητήσουν το καυτό θέμα, εάν δηλαδή ο Μπάιντεν έχει τη δύναμη να νικήσει τον Τραμπ.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς το κόμμα μπορεί να συσπειρωθεί στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, και να στηρίξουν τον Μπάιντεν για να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία ή εάν πολλοί νομοθέτες εγκαταλείψουν το Σικάγο και προχωρήσουν σε εκλογές για την ανάδειξη ενός νέου υποψηφίου.

Οι ανησυχίες των βουλευτών είναι τόσο σημαντικές επειδή αφουγκράζονται τους ψηφοφόρους, διαβάζουν δεδομένα δημοσκοπήσεων στις πολιτείες τους και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Μπάιντεν όχι μόνο δεν μπορεί να κερδίσει αλλά,όπως είπε ο γερουσιαστής του Κολοράντο, Μάικλ Μπένετ προχθές στο CN, θα μπορούσε να δώσει στον Τραμπ μια ώθηση για να εφαρμόσει στην πράξη την αυταρχική του ατζέντα.

Ποιοι τον στηρίζουν

Πάντως, τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο δεν έχουν ακόμη πει ακόμη ότι ο Μπάιντεν πρέπει να φύγει. Και ο 81χρονος πρόεδρος εξακολουθεί να έχει τους ένθερμους υποστηρικτές του.

Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς από το Ντέλαγουερ, σύμμαχος του Μπάιντεν και συμπρόεδρος της εκστρατείας, τόνισε χθες στο CNN: «Θα είναι ο υποψήφιος μας στο συνέδριο. Θα είναι ο υποψήφιος μας το φθινόπωρο. Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής στην Πενσυλβάνια Τζον Φέτερμαν, υποστήριξε στο αμερικανικό δίκτυο ότι θα ήταν «ντροπή να απορρίψουμε και να διώξουμε έναν καταπληκτικό πρόεδρο» επισημαίνοντας ότι σήμερα θα εμφανιστεί στη συνεδρίαση των Δημοκρατικών στη Γερουσία για να υπερασπιστεί τον Μπάιντεν.

Ωστόσο, η αυξανόμενη απογοήτευση για την απόδοση του Μπάιντεν και οι ενδείξεις ότι η υποστήριξη στο πρόσωπό του θα μπορούσε να δώσει τέλος στις ελπίδες του κόμματος τον Νοέμβριο,. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον εννέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, του άλλου σώματος του Κογκρέσου, έχουν επίσης ζητήσει δημόσια ο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα. Τελευταίος το έκανε ο βετεράνος βουλευτής του Ορεγκον Ερλ Μπλουμενάουερ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι - Έως πότε θα διαρκέσει

Καιρός - Θοδωρής Κολυδάς: Γιατί θα ανέβει και άλλο η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες

Ανησυχία για τους Εβραίους στην Ευρώπη, αντιμέτωποι με κύμα αντισημιτισμού λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης