Politico: «Ήρθε το τέλος της Λεπέν;» - Οι λόγοι που έχασε στις γαλλικές εκλογές

Politico: «Ήρθε το τέλος της Λεπέν;» - Οι λόγοι που έχασε στις γαλλικές εκλογές

Το κόμμα της υπέστη σοβαρό πλήγμα από την αναπάντεχη τρίτη θέση που έλαβε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές

lepen
«Σεισμικές δονήσεις σημειώνονται σπανίως στη Γαλλία. Ωστόσο, οι πολιτικοί σεισμοί είναι μάλλον πιο συχνοί. Ένα νέο σκηνικό διαμορφώθηκε στη Γαλλία με βάση το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, επτά χρόνια μετά την άνοδο του Εμανουέλ Μακρόν στην εξουσία που άλλαξε το πολιτικό τοπίο της χώρας», γράφει σε άρθρο του το Politico.

Η ήττα της ακροδεξιάς και η ανάκαμψη της αριστεράς, δείχνουν ότι η πολιτική της Γαλλίας αρχίζει να ευθυγραμμίζεται εκ νέου σε ένα πιο οικείο καθεστώς αριστεράς εναντίον δεξιάς. Ωστόσο, «η ήττα της Μαρίν Λεπέν για τρίτη φορά επί επτά χρόνια αποτελεί πράγματι πλήγμα της ακροδεξιάς; Με τους Γάλλους ψηφοφόρους να έχουν απορρίψει την αντιευρωπαϊκή, φιλορωσική Λεπέν τρεις φορές, υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να την εκλέξουν πρόεδρο;», διερωτάται σε άρθρο του το Politico.

Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ήττα της Λεπέν αλλά μέρος μιας άλλης πορείας προς τη νίκη για ορισμένους. Η ακροδεξιά συμμαχία Εθνική Συσπείρωση κατάφερε να αυξήσει τις έδρες της από έξι έδρες το 2017, σε 88 το 2022 και 143 το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αλλά το κόμμα της Λεπέν για τρίτη φορά από το 2017, μπορεί στον πρώτο γύρο να είχε πολλές πιθανότητες να κατακτήσει την εξουσία, στον δεύτερο όμως, οι εξελίξεις δεν ήταν αυτές που ανέμενε. Και αυτή τη φορά, το αποτέλεσμα για την ακροδεξιά θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επιζήμιο από τις προηγούμενες εκλογές, τονίζει το άρθρο.

Γιατί έχασε η Λεπέν

Η Εθνική Συσπείρωση εισήλθε στις εκλογές προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι ένα μεταμορφωμένο κόμμα, με ηγέτη το πολιτικό τέκνο της Λεπέν, τον 28χρονο λαοφιλή Ζορντάν Μπαρντελά. Το ακροδεξιό κόμμα όμως τελικά ηττήθηκε επειδή πάνω από 200 υποψήφιοι από την αριστερά και τα κεντρώα κόμματα, αποχώρησαν μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών προκειμένου να φρενάρουν την εκλογή ακροδεξιών υποψηφίων στον δεύτερο.

Κλείσιμο
Ωστόσο, η απώλεια των ψήφων οφειλόταν επίσης στην αποκάλυψη του ψευδούς ισχυρισμού του ότι είναι ένα σοβαρό, μετριοπαθές κόμμα. Δεκάδες υποψήφιοι της Εθνικής Συσπείρωσης χαρακτηρίστηκαν ρατσιστές, αντισημίτες, φιλορώσοι και αρνητές του Covid.

Σύμφωνα με το Politico, ένας υποψήφιος του ακροδεξιού κόμματος έχει ποινικό μητρώο για ένοπλη ληστεία. Επίσης, Λεπέν και Μπαρντελά έκαναν καθημερινά στροφή 180 μοιρών σε πολλά θέματα προσπαθώντας να φανούν Σοσιαλιστές- πιο προσιτοί στους ψηφοφόρους χαμηλού εισοδήματος και φιλελεύθεροι- κατά της φορολογίας στους επιχειρηματίες και τη μεσαία τάξη.

Η φήμη του Μπαρντελά ως παιδί - θαύμα στην πολιτική υπονομεύτηκε επίσης, από μια σειρά παραπόνων από τα ΜΜΕ. Αυτός ο σταρ του TikTok και η μέντοράς του, Μαρίν Λεπέν, έχουν τώρα τρία χρόνια και γεμάτο πορτοφόλι για να ξαναχτίσουν το προφίλ τους. Υπάρχουν όμως, άλλοι λόγοι να θεωρούμε ότι η Μαρίν Λεπέν θα αναλάβει μια δύσκολη αποστολή στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής υποδηλώνει ότι η τριμερής διάσπαση μετά το 2017 στη γαλλική πολιτική σκηνή, ριζοσπαστική αριστερά, κεντρώοι μακρονιστές και σκληρή ακροδεξιά, επιμένει. Υπήρχαν ωστόσο, ενδείξεις σε αυτές τις εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ότι η παλιά, μεταρρυθμιστική, φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά έχει ανανεωθεί. «Άραγε, είναι λοιπόν αυτή η αρχή μιας ανακατάκτησης του δεξιού εκλογικού σώματος από τους διαδόχους του Σαρλ ντε Γκολ, του Ζακ Σιράκ και του Νικολά Σαρκοζί;», διερωτάται το Politico.

Μέχρι την Κυριακή, τα ΜΜΕ, κυρίως στο εξωτερικό, έδειχναν βεβαιότητα ότι η Λεπέν θα κατακτούσε τον προεδρικό θώκο το 2027. Ωστόσο, το κόμμα υπέστη σοβαρό πλήγμα από την αναπάντεχη τρίτη θέση που έλαβε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η Εθνική Συσπείρωση έχει μπροστά της τρία χρόνια για να ανασυνταχθεί, ωστόσο η προεδρική κούρσα είναι πλέον ορθάνοιχτη, υποστηρίζει το άρθρο του Politico. Αντιμέτωπη η Λεπέν το 2027 με έναν δεύτερο γύρο και με έναν «σχεδόν οποιοδήποτε» αντίπαλο απέναντί της (με εξαίρεση την ακροαριστερά), πιθανότατα οι Γάλλοι θα της γυρίσουν εκ νέου την πλάτη, προσθέτει ο ιστότοπος.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Σε θερινή έξαρση, τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι - Έως πότε θα διαρκέσει

Καιρός - Θοδωρής Κολυδάς: Γιατί θα ανέβει και άλλο η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες

Ανησυχία για τους Εβραίους στην Ευρώπη, αντιμέτωποι με κύμα αντισημιτισμού λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης