Κένυα: Ο πρόεδρος Ρούτο απέπεμψε σχεδόν όλη την κυβέρνηση

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμενόταν ευρέως μετά τις διαδηλώσεις και τις ταραχές που σημειώθηκαν αφού ανακοινώθηκαν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα τον Ιούνιο

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο απέπεμψε την Πέμπτη σχεδόν όλη την κυβέρνησή του, εκτός από δύο μέλη της, δύο εβδομάδες μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις στη χώρα του.

«Άκουσα τι έχει να πει ο λαός της Κένυας», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο προεδρικό μέγαρο. Πρόσθεσε ότι μελέτησε συνολικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης, όσα υλοποίησε και τις προκλήσεις της και για αυτό αποφάσισε «να αποπέμψει όλα τα μέλη της». Η απόφαση έχει άμεση ισχύ.

Μόνο ο υπουργός Εξωτερικών Μουσάλια Μουνταβάντι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ριγκάθι Γκατσαγκούα θα διατηρήσουν τα αξιώματά τους. 

«Θα ξεκινήσω αμέσως ευρείες διαβουλεύσεις με διάφορους τομείς και πολιτικούς σχηματισμούς, με στόχο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με πλατιά βάση, που θα με βοηθήσει να επιταχύνω τα αναγκαία και επείγοντα μέτρα», πρόσθεσε ο Ρούτο. Για τον πρόεδρο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να του επιτρέψει να εφαρμόσει «ριζοσπαστικά μέτρα» για να αντιμετωπιστεί το υψηλό χρέος, να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης και να καταπολεμηθεί η διαφθορά.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν και στενοί σύμμαχοι του Ρούτο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Κιντίκι και ο υπουργός Ενέργειας Τσιρτσίρ, σχολιάζουν αναλυτές που εκτιμούν ότι η κίνηση θα αποδειχθεί θετική για τον πρόεδρο.

Στις 26 Ιουνίου ο Ρούτο απέσυρε το αμφιλεγόμενο σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο προέβλεπε αυξήσεις φόρων, μία ημέρα μετά τις ταραχές και την επίθεση νεαρών διαδηλωτών στο κοινοβούλιο. Η αστυνομία τότε πυροβόλησε με πραγματικά πυρά το πλήθος. Σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων (KNHCR), 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, στις 18 Ιουνίου.

Αφού απέσυρε το νομοσχέδιο, ο Ρούτο ανακοίνωσε αύξηση του δανεισμού κατά 1,2 δισ. ευρώ και μείωση των δαπανών κατά 1,3 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της Κένυας.

Το χρέος της Κένυας, της οικονομικής ατμομηχανής της Ανατολικής Αφρικής, ανέρχεται στα 10 τρισ. σελίνια (περίπου 71 δισ. ευρώ), φτάνει δηλαδή το 70% του ΑΕΠ της χώρας. Ο προϋπολογισμός του 2024-25 προέβλεπε δαπάνες ρεκόρ ύψους 29 δισ. ευρώ, τις οποίες θα χρηματοδοτούσαν οι αυξημένοι φόροι αρχικά στο ψωμί και, σε δεύτερη εκδοχή, στα καύσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Κύκλωμα εκβιαστών: Εδώ έκρυβαν τα λεφτά η Νάνσυ και οι συνεργοί της - Δείτε φωτογραφίες

Καιρός: Το παράδοξο στα Ιωάννινα - Σε δύο ώρες η θερμοκρασία έπεσε 16ᵒC και η υγρασία έφτασε στο 99%

Αγγλία: Έφτιαξε ελληνική ταβέρνα στον κήπο του για να τιμήσει τον πατέρα του και δωρίζει τις εισπράξεις σε φιλανθρωπίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr