Στο Πεκίνο ο Πούτιν
12.10.2011
12:45
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε σήμερα δεκτός στο Πεκίνο από τον κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, ο οποίος χαιρέτισε τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας ως έναν "παλιό φίλο της Κίνας"
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε σήμερα δεκτός στο Πεκίνο από τον κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, ο οποίος χαιρέτισε τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας ως έναν "παλιό φίλο της Κίνας", κατά τη δεύτερη ημέρα μιας επίσκεψης στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν συμφωνίες ύψους επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων.
"Η υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας δείχνει ότι η επίσκεψη επέτρεψε να προωθηθεί η σχέση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών", δήλωσε ο πρόεδρος Χου.
Ο πρόεδρος Χου χαρακτήρισε "παραγωγική" την επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο μετά τις συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της υψηλής τεχνολογίας. Η διήμερη επίσκεψη απέφερε "φιλικές και παραγωγικές συνομιλίες", είπε ο Χου πριν αρχίσει σήμερα τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες με τον ρώσο επίσημο.
Νωρίτερα σήμερα ο Πούτιν συνταντήθηκε με τον Γου Μπανγκουό, τον δεύτερο στην ιεραρχία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.
Οι δύο χώρες "είναι κοντά στη τελευταία φάση του έργου για την προμήθεια του φυσικού αερίου στην κινεζική αγορά", δήλωσε χθες Τρίτη ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Ο ρωσικός όμιλος Gazprom και ο κινεζικός China National Petroleum Company (CNPC) υπέγραψαν το 2009 μια συμφωνία πλαίσιο για την προμήθεια σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα τα επόμενα 30 χρόνια.
Ωστόσο καμιά καθοριστική συμφωνία δεν υπογράφηκε ακόμη, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας διαφωνίας ως προς την τιμή του φυσικού αερίου. Μια επίσκεψη του προέδρου Χου τον περασμένο Ιούνιο στη Μόσχα δεν είχε επιτρέψει την προώθηση του φακέλου αυτού.
Η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως και η Κίνα ο πρώτος καταναλωτής της. "Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε νέες ενεργειακές οδούς", δήλωσε ο Πούτιν
"Θα αναπτύξουμε μια στενότερη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια με βάση τις τελευταίες παγκόσμιες τεχνολογίες, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κινδύνους που είναι σχεδόν μηδενικοί", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός επτά μήνες μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι των δυο χωρών είχαν υπογράψει από τη Δευτέρα 16 οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες του ύψους αυτού "στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας, της έρευνας και της ανάπτυξης, και της ανάπτυξης των μεταλλευτικών πόρων".
Στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές του 2012, ο Πούτιν είναι επικεφαλής 160μελούς αντιπροσωπείας, στην οποία μετέχουν διοικητές μεγάλων ρωσικών ομίλων.
Η Κίνα και η Ρωσία, οι ανταλλαγές των οποίων αναμένεται να φθάσουν τα 70 ίσως τα 80 δισεκατομμύρια, φιλοδοξούν να τις αυξήσουν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2015 και σε 200 δισεκατομμύρια το 2020, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr