Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Νέα στοιχεία από το FBI για τον δράστη - «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Νέα στοιχεία από το FBI για τον δράστη - «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»

Ως «εγχώρια τρομοκρατία» αντιμετωπίζει το FBI την επίθεση σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ

thomas__1_
Η ομοσπονδιακή αστυνομία αντιμετωπίζει την επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ ως «πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας», ανακοίνωσε απόψε το FBI.

«Ερευνούμε αυτήν την απόπειρα δολοφονίας αλλά την θεωρούμε επίσης πιθανή ενέργεια εγχώρια τρομοκρατίας», είπε ο πράκτορας Μπόμπι Γουέλς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα εξάλλου με τον πράκτορα Κέβιν Ρότζεκ ο δράστης της επίθεσης έδρασε μόνος και χρησιμοποίησε ένα τουφέκι AR-556, το οποίο είχε αγοραστεί νόμιμα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Κλείσιμο
Οι πράκτορες του FBI είπαν ότι η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν προς το παρόν διαπιστώσει εάν ο ένοπλος διαπνεόταν από κάποια ιδεολογία. Μία από τις προτεραιότητές τους είναι να εξακριβώσουν το κίνητρο, πρόσθεσαν.

Το FBI επιβεβαίωσε ότι στο αυτοκίνητο του δράστη βρέθηκε ένας «ύποπτος» μηχανισμός που έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια της υπηρεσίας για εξέταση.

Νωρίτερα, αστυνομικοί, πράκτορες του FBI και της CIA σπέκλεισαν την πρόσβαση στο σπίτι του δράστη.

Βίντεο έξω από το σπίτι του δράστη:

Suspected Trump shooter, 20-year-old Thomas Crooks home is surrounded by law enforcement


Στην οροφή του κτιρίου που είχε στηθεί ο Κρουκς με το ημιαυτόματο τυφέκιό του, οι πράκτορες που τον εξουδετέρωσαν, εκτελώντας τον, δεν κατάφεραν να βρουν επάνω του ταυτότητα. Οπότε χρειάστηκε να αναλυθούν τα βιομετρικά του στοιχεία και να ληφθεί δείγμα DNA μέχρι να φτάσουν στην πλήρη και σίγουρη ταυτοποίησή του. Όμως και μετά από αυτή, το μυστήριο του γιατί πυροβόλησε τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κρουκς, γίνεται πιο περίπλοκο.

Η στιγμή που πυροβολεί:

トランプ前米大統領銃撃の容疑者の映像 屋根の上で腹ばいに


Εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός που έκανε δωρεά σε αριστερή, φίλα προσκείμενη στους Δημοκρατικούς οργάνωση. Αριστούχος μαθητής που είχε στα χέρια του έπαινο στα μαθηματικά και τις επιστήμες, αλλά και φαν των όπλων. Δημοφιλής, κατά τα φαινόμενα μαθητής, που έδρασε σαν «μοναχικός λύκος». Τίποτα δεν βγάζει νόημα προς το παρόν, ούτε καν για τον πατέρα του Κρουκς, τον 53χρονο Μάθιου Κρουκς, ο οποίος δηλώνει ότι προσπαθεί να καταλάβει «τι διάβολο συνέβη» και ότι πρώτα θα μιλήσει στις αρχές και μετά στα ΜΜΕ.

Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, είναι ότι ο Κρουκς ταξίδεψε 70 χιλιόμετρα (περίπου μια ώρα) από το σπίτι του μέχρι το Μπάτλερ, με μοναδικό σκοπό να σκοτώσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Το FBI εξετάζει τις παραδόσεις «ύποπτων πακέτων» στο σπίτι και γύρω από το σπίτι του Κρουκς τις προηγούμενες ημέρες, καθώς φαίνεται ότι το ημιαυτόματο όπλο, το σκόπευτρο, τις σφαίρες, τα προμηθεύτηκε λίγο πριν την απόπειρα.

'He's Got A Gun!': Shocking New On-The-Ground Footage Emerges Of Moment Shooter Fired At Trump



Ο Κρουκς κατάφερε να εκμεταλλευτεί το –τεράστιο, όπως αποδεικνύεται- κενό ασφαλείας που υπήρχε σε αυτή την ομιλία του Τραμπ, περνώντας με ένα όπλο στην ευρύτερη περίμετρο, ανεβαίνοντας σε –μη επιτηρούμενη από εναέρια μέσα- ταράτσα σε απόσταση 120-150 μέτρων από τον Τραμπ και πυροβολώντας, πετυχαίνοντας τον Τραμπ. Αυτή η παραλίγο –για ελάχιστα εκατοστά- θανατηφόρα βολή, μοιάζει με βολή Πεζοναύτη των ΗΠΑ, εξηγούν ειδικοί, με δεδομένο ότι πιθανότατα είχε από 1 ως 10 δευτερόλεπτα για να «στηθεί» και να στοχεύσει και ότι οι παλμοί του και ο ρυθμός της αναπνοής του ήταν πολύ γρήγοροι, καθώς σίγουρα γνώριζε πως περνά τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του.



Όλα αυτά, είναι σχετικά εύκολο να αναλυθούν. Αυτό που προς το παρόν μοιάζει αδύνατο να εξηγηθεί, είναι το κίνητρο του Κρουκς. Ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το παρελθόν του 20χρονου.
Στο φως ήρθε βίντεο από την αποφοίτηση του Κρουκς από το Λύκειο του Μπέθελ Παρκ, το 2022, στο οποίο ποζάρει με διευθυντικό στέλεχος του σχολείου και παραλαμβάνοντας τον έπαινο για τις επιδόσεις του στα μαθηματικά και τις επιστήμες. Η εικόνα του, μόλις δύο χρόνια πριν, σε τίποτα δεν θυμίζει αυτή του παραλίγο εκτελεστή του Τραμπ. Με τη μαύρη τήβενο, κοντά μαλλιά και μεγάλα γυαλιά μυωπίας, ο Κρουκς μοιάζει περισσότερο με την εικόνα των φωτογραφιών του ως μαθητής. Αντίθετα, χτες, ο Κρουκς είχε μακριά τα μαλλιά του, ήταν ντυμένος με ένα χακί παντελόνι και ένα γκρι κοντομάνικο μπλουζάκι με το λογότυπο του δημοφιλούς, αφιερωμένου στα όπλα, καναλιού του YouTube, «Demolition Ranch».

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του καναλιού με τα 11 εκατομμύρια συνδρομητές που είναι αφιερωμένο στο «να σας κάνει να χαμογελάτε με όπλα», ο κτηνίατρος Ματ Κάρρικερ, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Demo Ranch», προσπαθεί επίσης να καταλάβει τι συνέβη. Στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Κάρρικερ ανέβασε μια φωτογραφία του νεκρού Κρουκς με τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών από πάνω του, με μια μόνο λεζάντα: «Τι στο διάβολο;».

Εκτός από το γεγονός ότι ο δράστης ήταν –προφανώς- φαν του Demolition Ranch και της χρήσης όπλων, ο Κρουκς ήταν καθώς φαίνεται και φαν του ανθρώπου που επιχείρησε να εκτελέσει. Στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ήταν η πρώτη φορά που θα ψήφιζε ο Κρουκς και είχε κάνει σαφή την επιλογή του, καθώς είχε εγγραφεί στους Ρεπουμπλικανούς.

Αυτό ωστόσο που περιπλέκει την κατάσταση είναι το γεγονός ότι πριν ενηλικιωθεί, στα 17 του, έκανε μια δωρεά ύψους 15 δολαρίων στην ActBlue, μια πολιτική επιτροπή που συγκεντρώνει χρήματα για τους αριστερούς και Δημοκρατικούς πολιτικούς, με τη δωρεά να κατευθύνεται στο Progressive Turnout Project, μια εθνική οργάνωση που στηρίζει τους Δημοκρατικούς. Η δωρεά έγινε την 20η Ιανουαρίου 2021, τη μέρα που ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ερωτήματα για το πώς κατάφερε ο δράστης να πλησιάσει στα 150 μέτρα περίπου - Ξαφνιάστηκε μέχρι και ο εισαγγελέας

Ψυχικό: Βρέθηκαν τρία μικρά, χαριτωμένα Λαμπραντοράκια και ψάχνουν σπίτι - Δείτε βίντεο

Κέιτ Μίντλετον: Αποθεώθηκε και κατά την απονομή της κούπας του Wimbledon - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης