Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι ο Τραμπ για να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι ο Τραμπ για να λάβει το χρίσμα του υποψηφίου

Ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει ως τις 19 του μήνα το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, όπου ο Τραμπ θα λάβει επίσημα το χρίσμα - Άλλαξε την ομιλία του και αντί να «χτυπά» τον Μπάιντεν θα μιλήσει για την ενότητα του αμερικανικού έθνους

trump-mak2
Στο Μιλγουόκι, όπου θα διεξαχθεί το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών έφτασε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος χθες είπε, μιλώντας στη New York Post ότι «θα έπρεπε να είμαι νεκρός» μετά την «πολύ σουρεαλιστική εμπειρία», όπως περιέγραψε την απόπειρα δολοφονίας του, αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο Συνέδριο και τυπικά ως ο προεδρικός υποψήφιος του κόμματος.

Οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένες με την ασφάλεια του Τραμπ μπορεί να λένε ότι «δεν αλλάζει τίποτα» μετά την αποτυχημένη απόπειρα σε βάρος του, όμως στην πραγματικότητα έχουν ήδη αλλάξει όλα. Η περίμετρος ασφαλείας μεγάλωσε, τα μέτρα για τους εισερχόμενους στο Fiserv Forum (περίπου 50.000 άνθρωποι αναμένεται να είναι παρόντες) σκλήρυναν, ενώ ο Τραμπ θα μιλήσει σήμερα, την πρώτη μέρα του τετραήμερου συνεδρίου, αντί της τελευταίας.



Κλείσιμο
Ως και ο λόγος τον οποίο είχε προγραμματίσει να εκφωνήσει ο πρώην πρόεδρος δεν είναι ίδιος μετά το περιστατικό που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προγραμματίσει να εστιάσει τον λόγο του στον –όπως όλα δείχνουν- μεγάλο ανθυποψήφιό του στις εθνικές εκλογές, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Όμως χθες, ξαναέγραψε όσα θα πει ενώπιον των υψηλόβαθμων στελεχών των Ρεπουμπλικανών, επικεντρώνοντας στην ανάγκη του αμερικανικού έθνους για ενότητα.



Ο ίδιος ο Τραμπ εξήγησε, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ότι εξέτασε το ενδεχόμενο να καθυστερήσει το ταξίδι του στο Μιλγουόκι για δύο μέρες, «όμως αποφάσισα ότι δεν μπορώ να επιτρέψω σε έναν ελεύθερο σκοπευτή, ή πιθανό δολοφόνο, να με αναγκάσει να αλλάξω το πρόγραμμά μου ή οτιδήποτε άλλο». Η επίθεση εις βάρος του, πάντως, έχει βάλει σε πρώτο πλάνο τα μέτρα ασφαλείας στο event, το οποίο ξεκινά σήμερα στο στάδιο που αποτελεί έδρα της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ, Μιλγουόκι Μπακς, ένα στάδιο που στους Έλληνες είναι «γνώριμο» καθώς ο σταρ της ομάδας είναι ο «δικός μας» Γιάννης Αντετοκούμπο. Το Μιλγουόκι, η μεγαλύτερη πόλη του Ουισκόνσιν είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της εκλογικής μάχης του Νοεμβρίου που θα κρίνουν το αποτέλεσμα. Το 2020, ο Τζο Μπάιντεν είχε κερδίσει τον Τραμπ εκεί με πολύ μικρή διαφορά- κάτι που ο Ρεπουμπλικανός ελπίζει ότι θα ανατρέψει στις επερχόμενες εκλογές.

Πώς θα γίνει η εκλογή

Στις τέσσερις μέρες του Συνεδρίου, οι επισκέπτες παρακολουθούν αναλύσεις, ομιλίες και συζητήσεις μεταξύ στελεχών των Ρεπουμπλικανών, με την απονομή του προεδρικού χρίσματος του κόμματος να αποτελεί πλέον… τυπική διαδικασία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των εκλεκτόρων, αποδεικνύοντας ότι η ισχύς του στο κόμμα δεν κλονίστηκε ούτε όταν καταδικάστηκε για 34 κακουργηματικές κατηγορίες για οικονομικά αδικήματα. Ακόμα και οι μεγάλοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, όπως η πρώην Πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και ανθυποψήφια στους Ρεπουμπλικανούς (μέχρι να αποσυρθεί, νωρίτερα φέτος), Νίκι Χάλεϊ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα παρευρεθεί στο Συνέδριο και θα μιλήσει την Τρίτη, στηρίζοντας τον Τραμπ.



Η Χάλεϊ θα είναι μόνο μία από τους δεκάδες εξέχοντες Ρεπουμπλικανούς που θα μιλήσουν στις 4 ημέρες του Συνεδρίου. Ανάμεσά τους, Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες, διάσημοι συντηρητικοί, ορισμένοι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ, καθώς και ορισμένοι αντίπαλοι του πρώην προέδρου.

Η παράδοση λέει ότι το συνέδριο θα κλείσει με μια ομιλία αποδοχής από τον Τραμπ, αν και όπως προαναφέρθηκε, οι λεπτομέρειες σχετικά με το πότε και πού θα εμφανιστεί αλλάζουν. Αυτό που θα πει ο Τραμπ θα δώσει τον τόνο για τις δεκάδες χιλιάδες που θα παρευρεθούν και για το υπόλοιπο αυτού του εκλογικού κύκλου, αν όχι για χρόνια μετά από αυτόν, ενδεχομένως ανοίγοντας μια νέα παράδοση.

Το συνέδριο δεν θα επιβεβαιώσει απλά την ηγετική θέση του Τραμπ στο κόμμα, αφού κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκδήλωσης, ο Τραμπ θα λάβει το χρίσμα του κόμματός του για την προεδρία, ενώ ομιλητές θα ανέβουν στη σκηνή για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του. Αλλά και θα δείξει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να κυβερνήσει ο Τραμπ, καθώς η κυριαρχία του στο κόμμα μπορεί να «μεταφραστεί» σε αυτό που θα κάνει στο Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ έχει ιστορικό διορισμών μελών της οικογένειάς του σε ρόλους υψηλού προφίλ, και αυτό συνεχίστηκε φέτος, όταν η Ρόνα ΜακΝτάνιελ παραιτήθηκε από πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών (RNC), του διοικητικού οργάνου του κόμματος. Ο ανασχηματισμός στην ηγεσία άφησε κενές θέσεις και η νύφη του Τραμπ, Λάρα Τραμπ ανέλαβε τελικά ρόλο συμπροέδρου, με την έγκριση του πρώην προέδρου. Μέσα σε λίγες ημέρες, δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι "κάθε δεκάρα" από τα κεφάλαια της επιτροπής θα πηγαίνει για να «διασφαλίσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο 47ος πρόεδρος».

Τι είναι το Συνέδριο - Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

Το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια για να επιλεγεί επίσημα ο υποψήφιός του για τον Λευκό Οίκο και να προετοιμαστεί για την τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας. Τα συνέδρια περιλαμβάνουν ομιλητές υψηλού προφίλ, καθώς και μια ομιλία του υποψήφιου προέδρου.



Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι από κάθε πολιτεία υπόσχονται την υποστήριξή τους στον υποψήφιο της επιλογής τους και εγκρίνουν ένα πρόγραμμα. Είναι απλώς μια τυπική διαδικασία για τον Τραμπ ως τον επικρατέστερο υποψήφιο του κόμματος, επειδή κέρδισε 2.265 αντιπροσώπους στις προκριματικές εκλογές, οι οποίοι είναι αρκετοί για το χρίσμα.

Ο Τραμπ δεν αναμενόταν να μιλήσει πριν από το βράδυ της Πέμπτης. Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του συνεδρίου θα είναι όταν αποκαλύψει τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του. Ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αναμένεται να μιλήσει την Τετάρτη.

Άλλοι ομιλητές φέρονται να είναι η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βουλευτής της Τζόρτζια, η υποψήφια για τη Γερουσία της Αριζόνα Κάρι Λέικ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο Ντάνα Γουάιτ, επικεφαλής του Ultimate Fighting Championship (UFC), ο πρώην παρουσιαστής του Fox News Τάκερ Κάρλσον και ο γενικός πρόεδρος του συνδικάτου Teamsters Σον Ο' Μπράιαν.

Η συμπρόεδρος του RNC Λάρα Τραμπ, νύφη του πρώην προέδρου, δήλωσε ότι μεταξύ των ομιλητών θα είναι και διασημότητες. Η Άμπερ Ρόουζ, μοντέλο, ριάλιτι σταρ, αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό στο πλήθος. Αλλά πρώην στελέχη του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, όπως ο Τζορτζ Μπους, ο Μάικ Πενς και ο Μιτ Ρόμνεϊ, δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των προσκεκλημένων, αλλά αναμένονται αλλαγές «της τελευταίας στιγμής».


Ειδήσεις σήμερα:

Το βίαιο παρελθόν του 43χρονου: Λίγες μέρες πριν σκοτώσει την Αρετή, την ξυλοκόπησε σε παραλία της Αμφιλοχίας

Ο αδελφός του Μίχαελ Σουμάχερ, Ραλφ, ανακοίνωσε ότι είναι γκέι με φωτογραφία με τον σύντροφό του

Η Μπιάνκα Σενσόρι ξαναχτύπησε: Βγήκε για βόλτα στο Λος Άντζελες με ένα μικροσκοπικό μπικίνι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης