Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Λαϊκά δικαστήρια στις ΗΠΑ για τις γυναίκες φρουρούς του μετά το φιάσκο των μυστικών υπηρεσιών

Οι Αμερικανοί ζητούν επί πίνακι και με συνοπτικές διαδικασίες τα κεφάλια των υπευθύνων ασφαλείας του - Χαρακτηριστική η εικόνα και οι κινήσεις μίας πράκτορα, που δεν έκρυψε τον πανικό της

Ένα ιδιότυπο «λαϊκό δικαστήριο» έχει στηθεί στις ΗΠΑ, σχεδόν από τα πρώτα λεπτά που ακολούθησαν το σοκ της δολοφονικής επίθεσης κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Ελλάδας) στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Εν εξάλλω, μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ -κυρίως βεβαίως υποστηρικτές και οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ- όπως και αρκετοί σχολιαστές, δημοσιογράφοι, πρώην στελέχη των σωμάτων ασφαλείας κ.λπ., αναζητούν ενόχους για την απαράδεκτη και παρ' ολίγον ολέθρια αστοχία.

Στο εικονικό εδώλιο των κατηγορουμένων τοποθετούνται όλοι όσοι θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στη γιγαντιαία αποτυχία να προληφθεί η δολοφονική επίθεση, η εστίαση όμως είναι κατ' εξοχήν στις γυναίκες φρουρούς του Τραμπ: Η εικόνα πανικού που παρουσίαζαν μετά από τους πυροβολισμούς θεωρείται ανάρμοστη για σωματοφύλακες ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο συγκεκριμένος ενδέχεται να είναι και ο επόμενος πλανητάρχης. Πώς γίνεται να προστατεύουν τη ζωή ενός τόσο υψηλού προσώπου άτομα όπως πχ μια γυναίκα μετρίου αναστήματος, η οποία ήταν καταφανώς πανικόβλητη, σε βαθμό που να μην μπορεί να επαναφέρει το πιστόλι της στη θήκη του; Ή να ρωτά εναγωνίως «τώρα τι κάνουμε; Τι κάνουμε;».





Οι Αμερικανοί ζητούν επί πίνακι και με συνοπτικές διαδικασίες τα κεφάλια των υπευθύνων ασφαλείας του Τραμπ ύστερα από το φιάσκο της Πενσιλβάνια. Ασφαλώς, τα ονόματα των πρακτόρων δεν αποκαλύπτονται, οπότε οι ομοβροντίες πυρών για την αναποτελεσματικότητά τους εξαπολύονται γενικώς προς τις υπηρεσίες -αν και προσωποποιούνται κατά προτίμηση στα θηλυκά μέλη της φρουράς.



Η διαμάχη στα social media αφορά ακόμη και τις ενέργειες της πράκτορα που έπεσε πάνω στον Τραμπ αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, εάν το ανάστημά της ήταν το ενδεδειγμένο για να γίνει ανθρώπινη ασπίδα σε έναν πανύψηλο και σωματώδη άνδρα όπως ο Τραμπ, εάν ενήργησε όπως προβλέπεται κ.ο.κ.



Άλλοι βλέπουν στις κινήσεις της «πράκτορα με τον κότσο» την πιστή εφαρμογή των πρωτοκόλλων έκτακτης ανάγκης, δηλαδή το ότι κάλυψε αμέσως με το σώμα της τον θώρακα και τα κατώτερα ζωτικά όργανα του Τραμπ, ενώ οι άνδρες συνάδελφοί της δημιουργούσαν κλοιό για το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος του πρώην προέδρου. Άλλοι επικριτές απλώς αποφαίνονται ότι η εν λόγω πράκτορας ήταν εξ ορισμού ακατάλληλη λόγω αναστήματος, ότι κακώς έσκυψε κ.λπ.

Γενικότερα πάντως, η πιο συντηρητική πτέρυγα των Αμερικανών πνέει μένεα κατά της λεγόμενης «woke» κουλτούρας, δηλαδή της γενικής και οριζόντιας, ενίοτε υστερικής καταπολέμησης των εργασιακών ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων. Η οπτική αυτή από πολλούς χαρακτηρίζεται σαν νεο-αντιδραστική και, ως εκ τούτου, οι θιασώτες της βρίσκουν στην απόπειρα κατά του Τραμπ την ιδανική πρόφαση για να αντεπιτεθούν στο πνεύμα προόδου και κοινωνικής δικαιοσύνης που υποτίθεται πως ευαγγελίζεται η woke αντίληψη.

Εν προκειμένω, στο στόχαστρο των αντι-woke τίθεται η τάση να προσλαμβάνονται περισσότερες γυναίκες στη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ακόμη και ως σωματοφύλακες των κορυφαίων VIP προσωπικοτήτων όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Ένα ολόκληρο κύμα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξέχειλο αγανάκτησης και οργής, καταγγέλλει την κυβερνητική ντιρεκτίβα για την στρατολόγηση γυναικών πρακτόρων. Ο αποδιοπομπαίος τράγος έχει επιλεγεί ήδη: Είναι η Κίμπερλι Τσιτλ, επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Το γεγονός ότι η Τσιτλ θεωρείται προσωπική επιλογή του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή του για τις ικανότητές της, ρίχνει επιπλέον λάδι στη φωτιά των μαινόμενων Τραμπ-ικών, ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικανών, αλλά και κάθε Αμερικανού γενικότερα που θεωρεί εγκληματική την ανεπάρκεια των υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον στην περίπτωση περιφρούρησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κίμπερλι Τσιτλ έχει μακρά προϋπηρεσαία στη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, μολονότι για ένα διάστημα είχε απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα, ως ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της Pepsi, έχουσα υπό την επίβλεψή της εγκαταστάσεις του κολοσσού των αναψυκτικών, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό, μαζί με άλλες αρμοδιότητες, άσχετες με την ασφάλεια. Παρόλ' αυτά, η Τσιτλ το 2022 κρίθηκε ως η ιδανική για να αναλάβει τη διοίκηση της νευραλγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, Μυστικής Υπηρεσίας.

Η Κίμπερλι Τσιτλ έχει ήδη κληθεί να ενημερώσει την ειδική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για το περιστατικό της Πενσυλβάνια, εν τω μεταξύ όμως εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποίαν, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής:

- Το επί τόπου προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας κινήθηκε με ταχύτητα στη διάρκεια του επεισοδίου. Ο δικός μας ελεύθερος σκοπευτής εξουδετέρωσε τον δράστη και οι πράκτορές μας εφάρμοσαν τα προβλεπόμενα μέτρα, διασφαλίζοντας πλήρως την προστασία του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

- Από την πρώτη στιγμή της απόπειρας, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με το κλιμάκιο της Μυστικής Υπηρεσίας στην Πενσυλβάνια, το οποίο διασφάλισε την ακεραιότητα του σημείου όπου εκδηλώθηκε η επίθεση, έως τη στιγμή που το FBI άρχισε να διαδραματίζει το ρόλο του ως επικεφαλής υπηρεσία διερεύνησης για την απόπειρα δολοφονίας. Επίσης, συντονίζω προσωπικά την ομάδα φύλαξης του πρώην Προέδρου Τραμπ, ενώ έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν γύρω από τα καθέκαστα του περιστατικού.

- Η Μυστική Υπηρεσία συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες, ομοσπονδιακές, κρατικές και τοπικές υπηρεσίες, στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τι συνέβη, πώς συνέβη και πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ένα περιστατικό όπως αυτό να συμβεί ξανά. Αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντική είναι μια ανεξάρτητη διερεύνηση του συμβάντος, όπως εξήγγειλε ο πρόεδρος Μπάιντεν χθες και σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε πρόθυμα και ολοκληρωμένα.

- Το συμβάν της Πενσιλβάνια, εύλογα, έχει δημιουργήσει ερωτήματα για πιθανές αναβαθμίσεις ή αλλαγές στην ασφάλεια της επικείμενης Εθνικής Συνέλευσης των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι. Έχω εμπιστοσύνη στο σχέδιο ασφαλείας που έχει εκπονήσει η Μυστική Υπηρεσία, μαζί με τους συνεργάτες μας, για την εν λόγω συγκέντρωση. Επιπλέον, έχουμε αναθεωρήσει και ενισχύσει περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο.

- Τα σχέδια ασφαλείας για εθνικής εμβέλειας εκδηλώσεις είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι ευέλικτα. Θα συνεχίσουμε να προσαρμόζουμε διαρκώς τις επιχειρήσεις μας, αναλόγως των αναγκών, έτσι ώστε να επιτύχουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφάλειας και προστασίας για τους συνέδρους και τους εθελοντές στο Μιλγουόκι. Επίσης, έχουμε ενισχύσει τη φρουρά του πρώην Προέδρου Τραμπ, προχωρώντας σε αλλαγές στελεχών στην ομάδα φύλαξής του μετά από το Σάββατο.

- Το καθήκον που έχει ανατεθεί στη Μυστική Υπηρεσία συνεπάγεται μια τρομακτική ευθύνη, να προστατεύει τους νυν και παρελθόντες ηγέτες της δημοκρατίας μας. Είναι μια ευθύνη την οποίαν εγώ αντιμετωπίζει με αδιανόητη σοβαρότητα και είμαι αφοσιωμένη στην εκπλήρωση αυτής της αποστολής».

Με την ως άνω ανακοίνωση, η Κίμπερλι Τσιτλ προσπαθεί να αποκαταστήσει τη βαριά τρωθείσα υπόληψη, τόσο της Μυστικής Υπηρεσίας για την αναποτελεσματικότητα που επέδειξε στην Πενσιλβάνια, όσο και την προσωπική της επάρκεια. Εμμέσως απαντά στις φήμες ότι η καρατόμησή της είναι απλώς ζήτημα χρόνου, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει πως υπήρξαν αλλαγές προσώπων και διαδικασιών στην προσωπική φρουρά του Ντόναλντ Τραμπ. Το εάν στην επόμενη δημόσια εμφάνισή του ο Τραμπ θα περιστοιχίζεται αποκλειστικά από άρρενες πράκτορες, θα αποτελέσει, σίγουρα, ένα ζήτημα που θα συζητηθεί περισσότερο και πιο έντονα ακόμη και από το όποιο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.

Εάν έννοιες-πυλώνες της woke κουλτούρας, όπως η «συμπερίληψη», η «ισότητα ευκαιριών», η «κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων στους χώρους εργασίας» κ.λπ. παραγκωνιστούν στον απόηχο της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του, ή, εάν αντιθέτως, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει να φρουρείται από μικτή ομάδα -ανδρών και γυναικών, τότε το όλο ζήτημα ξεφεύγει από τον τομέα της ασφάλειας. Γίνεται κυρίως πολιτικό και απομένει στον Τραμπ, έναν άνθρωπο που έχει πολλάκις κατηγορηθεί για σεξιστικές, σωβινιστικές κ.λπ. συμπεριφορές, να εκμεταλλευτεί ακόμη και την υποστήριξη των γυναικών μυστικών πρακτόρων προς όφελός του.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr