Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη πρόεδρος

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη πρόεδρος

Η πολιτικός από τη Μάλτα ανανέωσε τη θητεία της για άλλα 2,5 χρόνια

roberta_metsola
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανεξελέγη με 562 ψήφους υπέρ η Ρομπέρτα Μέτσολα, που ανανέωσε τη θητεία της για άλλα 2,5 χρόνια, συγκεντρώνοντας ποσοστό 90,2%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό για τη θέση αυτή. 





Κλείσιμο



Η επανεκλογή της Ρομπέρτα Μέτσολα και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία, θεωρούνταν δεδομένη. Υποψήφια ήταν και η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Ιρένε Μοντέρο από την Αριστερά ωστόσο η υποψηφιότητά της είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, ενώ η Μέτσολα έλαβε ψήφους και από ευρωβουλευτές πέραν της πλειοψηφίας, όπως από το υπερσυντηρητικό ECR. 

Ειδικότερα, η Μέτσολα επανεξελέγη με 562 ψήφους από το σύνολο των 623 ευρωβουλευτών που μετείχαν στην ψηφοφορία, ενώ η Μοντέρο 61 ψήφους. Λευκό ψήφισαν 76 ευρωβουλευτές.




«Είμαι ευγνώμων και συγκινημένη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι ευρωβουλευτές να με επανεκλέξουν Πρόεδρο του Σώματος της Δημοκρατίας», δήλωσε η Μέτσολα από το βήμα της Ολομέλειας, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας. «Θέλω να συνεχίσω να στηρίζω ένα δυνατό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια ισχυρή Ευρώπη. Για να χτίσουμε γέφυρες και να φέρουμε αλλαγές στη νομοθετική και πολιτική δύναμη μας».




Αναφέρθηκε στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Η Ρομπέρτα Μέτσολα στην ομιλία της στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Πρέπει να είμαστε η γενιά που θα μπορέσει να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ», τόνισε η επανεκλεγείσα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπογράμμισε ότι «πρέπει επιτέλους να καλυφθεί αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές μας αξίες».


Παράλληλα, η Ρομπέρτα Μέτσολα αναφέρθηκε στην πόλωση που υπάρχει στις κοινωνίες. «Η πόλωση στις κοινωνίες μας έχει οδηγήσει σε πιο συγκρουσιακές πολιτικές, ακόμη και σε πολιτική βία. Οι εύκολες απαντήσεις που χωρίζουν τις κοινότητές μας σε "εμείς" και "αυτοί"» επισήμανε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από αυτή τη σκέψη μηδενικού αθροίσματος που έχει αποκλείσει τους ανθρώπους, που απομακρύνει τους ανθρώπους. Αυτό υποκινεί θυμό και μίσος αντί να χτίζει ελπίδα και πεποίθηση. Καταλαβαίνουμε ότι η άνεση μιας τόσο εύκολης πολιτικής δεν προσφέρει πραγματικές λύσεις».



«Θέλουμε να μειώσουμε την πόλωση και την πολιτική βία»


Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε ότι αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να «χτίσει» και όχι να «γκρεμίσει». «Θέλουμε να μειώσουμε την πόλωση και την πολιτική βία», είπε και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε το κράτος δικαίου, τις ελευθερίες μας και πολεμάμε την απολυταρχία».


Υπέρμαχος της βοήθειας και στήριξης της Ουκρανίας, έχοντας επισκεφτεί το Κίεβο αρκετές φορές, η Ρ. Μέτσολα τόνισε, επίσης, ότι δεσμεύεται να δείξει «συνεχή και ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία».


Απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, η Ρ. Μέτσολα δήλωσε ότι ανέφερε την Κύπρο στη σημερινή ομιλία της, μετά την εκλογή της ως πρόεδρος, όπως ακριβώς είχε κάνει και πριν από δυόμισι χρόνια όταν εξελέγη για πρώτη φορά. «Η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι ενωμένη, όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη», επανέλαβε σήμερα η Ρ. Μέτσολα, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα τιμούμε τη θλιβερή επέτειο από την τουρκική εισβολή. Όπως είπε η ίδια, αύριο η Διάσκεψη των Προέδρων του ΕΚ αναμένεται να προβεί σε μία δήλωση για την Κύπρο που θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να παίξει τον ρόλο του στην επίλυση του Κυπριακού και παράλληλα θα τονίζει την ανάγκη να παίξουν το ρόλο τους όλες οι πλευρές.


Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο του 2022, μετά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελεύθερων. Είναι η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει την Προεδρία μετά τη Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και τη Νικόλ Φοντέν (1999-2002).


Ειδήσεις σήμερα:

Δεν έγινε τίποτα, περνάμε καλά, λέει ο στιχουρχός Ανδρέας Κομπόσης για το επεισόδιο με τη Φαίη Ζαφειράκου στην Κάρυστο

Βίντεο ντοκουμέντα από την δράση της συμμορίας που μετείχαν οπαδοί - Έβαζαν φωτιά και έσπαγαν καταστήματα για εκβιασμούς

Έρχεται παρέμβαση για τις τιμές του ρεύματος – Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης