Βρετανία: Eνισχύει τις ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει το «φονικό κουαρτέτο» Κίνας, Ιράν, Βόρειας Κορέας και Ρωσίας

Η βρετανική κυβέρνηση διόρισε τον Τζορτζ Ρόμπερτσον, πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, να ηγηθεί μιας επαναξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεών της

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα πως θα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της προκειμένου να διασφαλίσει ότι η χώρα θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό που ο επικεφαλής μιας αμυντικής επαναξιολόγησης αποκάλεσε «φονικό κουαρτέτο», το οποίο περιλαμβάνει την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση διόρισε σήμερα τον Τζορτζ Ρόμπερτσον, πρώην γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, να ηγηθεί μιας επαναξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας για την οποία θα δώσει αναφορά το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ο Ρόμπερτσον, πρώην υπουργός Άμυνας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που ήταν επικεφαλής του ΝΑΤΟ από το 1999 έως το 2003, δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες για μάχη δεδομένου του επιπέδου της απειλής.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα φονικό κουαρτέτο χωρών που εργάζονται όλο και περισσότερο από κοινού και εμείς σε αυτή τη χώρα, και η συμμαχία του ΝΑΤΟ που συνήλθε με τόση επιτυχία την περασμένη εβδομάδα, πρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το συγκεκριμένο κουαρτέτο καθώς και τα υπόλοιπα προβλήματα», δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες μερικές ημέρες μετά την εκλογή του, αν και δεν έχει πει ακόμη πότε θα συμβεί αυτό.

Σηματοδοτώντας την έναρξη της επαναξιολόγησης των ενόπλων δυνάμεων, ο Κιρ Στάρμερ είπε πως θέλει να αυξήσει υπεύθυνα τις δαπάνες προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη αντοχή τους.

Ο Ρόμπερτσον είπε: «Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον κατέστησε απολύτως σαφές πως η πρόκληση της Κίνας είναι κάτι που θα έπρεπε να ληφθεί πολύ, πολύ σοβαρά υπόψη πραγματικά».

Η Φιόνα Χιλ, πρώην προεδρική σύμβουλος των ΗΠΑ και ειδική στην εξωτερική πολιτική, θα επιβλέπει επίσης την επαναξιολόγηση, μαζί με τον Βρετανό απόστρατο στρατηγό Ρίτσαρντ Μπάρονς, ο οποίος ήταν προηγουμένως διοικητής του κοινού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για Ιούλιο και Αύγουστο με φόρο στις εταιρείες φυσικού αερίου

Πειραιάς: Χειροπέδες σε 16χρονη για απόπειρα δολοφονίας 19χρονης έξω από νυχτερινό κατάστημα

Αμαλιάδα: Την εκβίασαν και όταν αρνήθηκε να τους πληρώσει, ανέβασαν το γυμνό της βίντεο στο TikTok
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr