Ισραήλ: «Εκατοντάδες» εγκλήματα πολέμου την 7η Οκτωβρίου, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Λεπτομερής έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις θηριωδίες της Χαμάς και άλλων ένοπλων παλαιστινακών οργανώσεων στα ισραηλινά εδάφη, στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου

Ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας διέπραξαν «εκατοντάδες» εγκλήματα πολέμου κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που σήμερα δημοσίευσε έκθεση για το θέμα αυτό, την οποία απέρριψε άμεσα η Χαμάς.

Η έρευνα αυτή, που αποτελεί μια από τις πιο ενδελεχείς διεθνείς μελέτες μέχρι σήμερα για την επίθεση αυτή που πυροδότησε τον πόλεμο της Γάζας, παραθέτει σειρά εγκλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Μας είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τον αριθμό των περιπτώσεων με ακρίβεια», δήλωσε η Μπέλκις Γουίλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «προφανώς υπήρξαν εκατοντάδες εκείνη την ημέρα».

Αυτά τα εγκλήματα πολέμου «περιλαμβάνουν εσκεμμένες και τυφλές επιθέσεις σε βάρος αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων, εσκεμμένη θανάτωση ανθρώπων υπό κράτηση, σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση, σεξουαλική και έμφυλη βία, ακρωτηριασμούς και βεβήλωση νεκρών, χρήση ανθρώπινων ασπίδων, καθώς και πλιάτσικο και λεηλασίες», αναφέρεται στην λεπτομερή έκθεση.

«Απορρίπτουμε τα ψέμματα» της έκθεσης, δήλωσε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, καταγγέλλοντας «κατάφωρη προκατάληψη» υπέρ του Ισραήλ.

Η έκθεση αυτή επικεντρώνεται στις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενός συνόλου κανόνων που αναγνωρίζονται από τα κράτη αναφορικά με ενέργειες σε καιρό πολέμου.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ταυτοποίησε επίσης «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» όπως «η σχεδιασμένη δολοφονία αμάχων και η σύλληψη ομήρων», διευκρινίζει η έκθεση.

Ενώ η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς θεωρείται ενορχηστρωτής της επίθεσης, η έκθεση αναφέρει αρκετές άλλες ένοπλες οργανώσεις που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου την 7η Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

«Η αλήθεια είναι ότι οι χειρότερες βιαιότητες ξεκάθαρα δεν διαπράχθηκαν από αμάχους της Γάζας», δήλωσε η Γουίλ.

«Πρόκειται για μια δήλωση που έγινε πολύ νωρίς από τη Χαμάς για να αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα και από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει τις επιχειρήσεις του εν είδει αντιποίνων», πρόσθεσε η ίδια.

Η Γουίλ τόνισε επίσης «την απίστευτα σχεδιασμένη και συντονισμένη μορφή» της επίθεσης κατά των πόλεων, των κιμπούτς και των στρατιωτικών βάσεων στο ισραηλινό έδαφος γύρω από τη Γάζα.

Αντιδρώντας στην έκθεση αυτή, η Χαμάς κατηγορεί το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι «(αμελεί) ό,τι προηγήθηκε» της επίθεσης, αναφερομενη στην ισραηλινή κατοχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη και τους διαδοχικούς πολέμους μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας από τότε που η Χαμάς ανέλαβε εκεί την εξουσία το 2007. Η Χαμάς απορρίπτει για άλλη μια φορά τις κατηγορίες περί σεξουαλικής βίας, σημειώνοντας ότι το Παρατηρητήριο διευκρίνισε πως δεν είχε πρόσβαση σε πληροφορίες της ισραηλινής κυβέρνησης για τις βιαιότητες αυτές, παρά τα αιτήματά του.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει στην έκθεση του ότι πάνω από 815 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

Η επίθεσης της Χαμάς προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1.200 στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 116 συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, εκ των οποίων οι 42 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε νε εξαλείψει τη Χαμάς. Η εκστρατεία των στρατιωτικών αντιποίνων του Ισραήλ κατέστρεψε τη Λωρίδα της Γάζας και έχει προκαλέσει έως τώρα πάνω από 38.700 θανάτους, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που δεν διευκρινίζει τον αριθμό των μαχητών που έχουν σκοτωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Κατ Τόρες: Η σκοτεινή πραγματικότητα της Βραζιλιάνας influencer που καταδικάστηκε για σωματεμπορία

Σφοδρή επίθεση της Άγκυρας στον Δένδια- Τον κατηγορεί ότι θέλει να κάνει καριέρα δημιουργώντας προβλήματα


H τεχνολογία δείχνει πώς τη γλίτωσε ο Τραμπ για ένα εκατοστό - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr