Κινέζος μεγιστάνας καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για απάτη 1 δισ. δολαρίων – Έπαιρνε λεφτά από followers και αγόραζε γιοτ και αυτοκίνητα

Ο μεγιστάνας ήταν συνεργάτης του Στίβ Μπάνον, που ήταν πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ – Πώς κατάφερε να εξαπατήσει χιλιάδες διαδικτυακούς ακολούθους του

Ένοχος για απάτη δισεκατομμυρίων δολαρίων εις βάρος των διαδικτυακών του ακολούθων κρίθηκε από τα αμερικανικά δικαστήρια ο αυτοεξόριστος και μυστηριώδης Κινέζος επιχειρηματίας Γκουό Γουένγκουεϊ, που ήδη βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάρτιο του 2023.

Ο μεγιστάνας καταδικάστηκε για 9 από τις 12 ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε, συμπεριλαμβανομένης της εκβίασης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η ποινή του Γκουό θα ανακοινωθεί στις 19 Νοεμβρίου, με τον ίδιο να κινδυνεύει να μείνει δεκαετίες πίσω από τα κάγκελα.




Ποιος είναι ο Γκουό Γουένγκουεϊ

Ο επιχειρηματίας ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ καθώς είναι επικριτής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ διετέλεσε συνεργάτης του άλλοτε στενού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον.

Ο Γκοό χρησιμοποιεί διάφορα ψευδώνυμα, όπως Μάιλς Γκουό, Μάιλς Κουόκ και «Brother Seven». Ονομάστηκε ως Ho Wan Kwok όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το 2023.

Στην Κίνα έφτασε κάποια στιγμή να είναι ο 73ος πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα, ενώ στις ΗΠΑ είναι μέλος του Μαρ-α-Λάγκο του Ντόναλντ Τραμπ.

Πώς έστησε την απάτη

Οι εισαγγελείς του Μανχάταν αναφέρουν ότι ο Γκουό συγκέντρωσε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από διαδικτυακούς ακολούθους, που μετείχαν σε επενδυτικά προγράμματα και προγράμματα κρυπτονομισμάτων την περίοδο μεταξύ 2018 και 2023.

Τα χρήματα που συγκέντρωσε χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση του πολυτελούς τρόπου ζωής του, καθώς ο ίδιος διαθέτει υπερπολυτελή έπαυλη, μια Lamborghini αξίας 1 εκατ. δολαρίων και ένα γιοτ 37 εκατ. δολαρίων.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Ντέμιαν Γουίλιαμς δήλωσε μετά την ετυμηγορία ότι χιλιάδες διαδικτυακοί οπαδοί του Γκουό έπεσαν θύματα προκειμένου ο ίδιος να ζήσει μια ζωή υπερβολής.



Ο πολιτικός ακτιβισμός και η σχέση με τον Στιβ Μπάνον

Ο πολιτικός ακτιβισμός του Γκουό και οι δεσμοί του με δεξιούς πολιτικούς και ακτιβιστές υψηλού προφίλ στις ΗΠΑ του έφεραν εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακούς ακολούθους. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι Κινέζοι που ζουν σε δυτικές χώρες.

Οι δικηγόροι του Γκουό προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πείσουν τους ενόρκους ότι ο πελάτης τους δεν είχε σκοπό τα χρήματα, ενώ είπαν ότι πρόκειται για ένθερμο αντίπαλο του πολιτικού συστήματος της Κίνας και ότι ο επιδεικτικός τρόπος ζωής του ουσιαστικά ήταν ένας τρόπος κριτικής στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ το 2017, ο Γκουό, βρισκόμενος ήδη σε αντίθεση με την κινεζική κυβέρνηση, συνέπραξε με τον Μπάνον σε διάφορα εγχειρήματα. Οι δυο τους εμφανίζονταν συχνά μαζί σε διαδικτυακά βίντεο και το 2020 ξεκίνησαν καμπάνια με την ονομασία Νέο Ομοσπονδιακό Κράτος της Κίνας, με στόχο την ανατροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Μπάνον, το ίδιο έτος, συνελήφθη για υπόθεση απάτης ενώ βρισκόταν στο γιοτ του Γκουό στο Κονέκτικατ. Αργότερα, του δόθηκε χάρη από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σήμερα εκτίει ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για περιφρόνηση του Κογκρέσου.


Ειδήσεις σήμερα:

Πώς αποφεύχθηκε μια θερινή ενδοκυβερνητική κρίση - Η απόφαση Μητσοτάκη για τη Φουντεδάκη που εκτόνωσε την ένταση

Ακριβή μου MyCoast: 220 ευρώ η πρώτη ξαπλώστρα κύμα στην Αττική

Φωτιά σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, εστάλη 112, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr