Βασιλιάς Κάρολος: Η κυβέρνηση θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις μεταξύ Βρετανίας – ΕΕ

Στην ομιλία του βασιλιά, ο Βρετανός μονάρχης παρουσίασε τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος - Ο Στάρμερ θέλει να καταργήσει τα 100 μέλη με κληρονομικό δικαίωμα σε έδρα στη Βουλή των Λόρδων

Τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Βρετανίας με τους Ευρωπαίους εταίρους της θέλει η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ κατά την «ομιλία του βασιλιά.

Ο Βρετανός μονάρχης παρουσίασε τις πρώτες προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που είναι και οι πρώτες δηλώσεις του Εργατικού Κόμματος εδώ και 15 χρόνια.

«Η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και να εργαστεί για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις και (σχέσεις) επενδύσεων με την ΕΕ», δηλώνει ο πρωθυπουργός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ στην ομιλία που ανέγνωσε ο βασιλιάς, επαναλαμβάνοντας εξάλλου την “απόλυτη υποστήριξη” της Βρετανίας στην Ουκρανία.



Ο Στάρμερ θέλει να καταργήσει τα 100 μέλη με κληρονομικό δικαίωμα σε έδρα στη Βουλή των Λόρδων


Η νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών θέλει να καταργήσει τα περίπου 100 μέλη που έχουν κληρονομικό δικαίωμα σε έδρα στη Βουλή των Λόρδων.

«Θα εισαχθούν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό του συντάγματος, που θα περιλαμβάνουν μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων για να καταργηθεί το κληρονομικό δικαίωμα στην κατοχή έδρας και την ψήφο» στην άνω βουλή του Κοινοβουλίου», είπε ο μονάρχης.


Η κυβέρνηση δεσμεύεται για «ανεξάρτητη αξιολόγηση» των προϋπολογισμών της

Παράλληλα, η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι οι προϋπολογισμοί που θα καταθέτει να υποβάλλονται σε «ανεξάρτητη αξιολόγηση», προκειμένου να εγγυηθεί «την οικονομική σταθερότητα» της χώρας.

«Η σταθερότητα θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής μου» δεσμεύτηκε ο Στάρμερ, όπως ανέγνωσε ο Κάρολος, προσθέτοντας ότι «κάθε σημαντική αλλαγή σε φόρους και δαπάνες θα υπόκειται σε ανεξάρτητη αξιολόγηση».

Επέκταση της χρήσης «αντιτρομοκρατικών εξουσιών» στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης

Σύμφωνα με το νομοθετικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι θέλει να συστήσει μια νέα δύναμη ασφαλείας που θα διαθέτει «αντιτρομοκρατικές εξουσίες» προκειμένου να καταπολεμήσει το «οργανωμένο έγκλημα» στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.

Η σύσταση αυτής της νέας «διοίκησης για την ασφάλεια των συνόρων» αποσκοπεί να «ενισχύσει» τη μάχη κατά των διακινητών, που επέτρεψαν από το 2022 σε σχεδόν 90.000 μετανάστες να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά σκάφη, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Κινέζος μεγιστάνας καταδικάστηκε στις ΗΠΑ για απάτη 1 δισ. δολαρίων – Έπαιρνε λεφτά από followers και αγόραζε γιοτ και αυτοκίνητα

Ακριβή μου MyCoast: 220 ευρώ η πρώτη ξαπλώστρα κύμα στην Αττική

Φωτιά σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας - Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, εστάλη 112, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr