Ιταλία: Εντοπίστηκε ρωμαϊκή οχύρωση χτισμένη για να περιορίσει τον Σπάρτακο και τον στρατό του

Ιταλία: Εντοπίστηκε ρωμαϊκή οχύρωση χτισμένη για να περιορίσει τον Σπάρτακο και τον στρατό του

Οι ερευνητές βρήκαν σπασμένα σιδερένια όπλα, λαβές σπαθιών, μεγάλες καμπύλες λεπίδες και αιχμές ακοντίων - Πιστεύεται ότι εντοπίστηκε η περιοχή του τείχους, στην οποία ο Σπάρτακος και οι δυνάμεις του επιτέθηκαν στο τείχος

spartakos-teixos-
Αρχαιολόγοι στη νότια Ιταλία εντόπισαν μια ρωμαϊκή οχύρωση που κατασκευάστηκε για να περιορίσει τον Σπάρτακο, ηγέτη της επανάστασης των σκλάβων, και τον στρατό του.

Όπως αναφέρει το CNN, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τείχος, το οποίο εκτείνεται σε μήκος 2,7 χιλιομέτρων, χτίστηκε από τον Ρωμαίο στρατηγό Μάρκο Λικίνιο Κράσσο το 71 π.Χ..

Ο Σπάρτακος, του οποίου η πασίγνωστη ιστορία έχει ταξιδέψει ακόμα και στη μεγάλη οθόνη, υπηρέτησε στον ρωμαϊκό στρατό προτού γίνει ληστής και συλληφθεί και πουληθεί ως σκλάβος. Δραπέτευσε από μια σχολή μονομάχων το 73 π.Χ. μαζί με περίπου 70 άλλους σκλάβους και τελικά ηγήθηκε μιας εξέγερσης σκλάβων που κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ιταλίας με περίπου 90.000 άνδρες. Ο Σπάρτακος σκοτώθηκε το 71 π.Χ. σε μάχη με τις δυνάμεις του Κράσσου.

Ένα μικρό τμήμα του αρχαίου τείχους ήταν ήδη γνωστό στους ντόπιους, αλλά δεν είχαν γίνει έρευνες για να επιβεβαιωθεί ποιος το έχτισε και γιατί, δήλωσε την Τρίτη 16 Ιουλίου στο CNN ο αρχαιολόγος της τοπικής κυβέρνησης Andrea Maria Gennaro. «Όταν συνειδητοποιήσαμε τι ήταν, ήταν πολύ συναρπαστικό», δήλωσε ο Gennaro. «Δεν βιώνεις κάθε μέρα την ιστορία από πρώτο χέρι».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, υπήρχαν πολλά στοιχεία που παρέπεμπαν στο ότι το τείχος είχε χτιστεί για να περιορίσει την επανάσταση των σκλάβων, συμπεριλαμβανομένων λογοτεχνικών πηγών και αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν από την ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Paolo Visonà, αρχαιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές βρήκαν σπασμένα σιδερένια όπλα, λαβές σπαθιών, μεγάλες καμπύλες λεπίδες και αιχμές ακοντίων, και ο Visonà πιστεύει ότι εντόπισε την περιοχή όπου ο Σπάρτακος και οι δυνάμεις του επιτέθηκαν στο τείχος. «Υπάρχει μια περιοχή όπου το τείχος φαίνεται να έχει παραβιαστεί», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει «μεγάλη συγκέντρωση σπασμένων όπλων γύρω από αυτό το τμήμα του τείχους», είπε.

«Σε ένα σημείο, το τείχος στρέφεται κατά 180 μοίρες για να σχηματίσει σχήμα L, το οποίο διευκολύνει την άμυνα απέναντι σε έναν προελαύνοντα εχθρό», εξήγησε ο Visonà.

Ο Visonà δήλωσε στο CNN ότι «το έδαφος είναι εξαιρετικά δύσβατο» και πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να διαβεί την περιοχή αν δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένος. Ο Σπάρτακος και οι σκλάβοι φαίνεται πως δεν είχαν άλλη επιλογή από το να τη διασχίσουν, προκειμένου να ξεφύγουν από την ισχυρή παρουσία ρωμαϊκών δυνάμεων στις ακτές.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται για να αποκαλυφθούν περισσότερα ευρήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Οργανωμένος οπαδός σε αντιδήμαρχο: Θα ρίξουμε καμιά φάπα; - Οι συνομιλίες που «καίνε» τα μέλη της συμμορίας εκβιαστών

Επεισόδιο Γεωργιάδη – Πολάκη στη Βουλή: «Φεύγεις; Τέτοιος δειλός ήσουν πάντα, φύγε, ουστ!», δείτε βίντεο

Κύπρος - Ο ευρωβουλευτής με τα πενηντάευρα: Και τώρα ο Φειδίας με τον «Λουκάνικο» και τα «βιντεούθκια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης