Βίντεο: Ο Τζο Μπάιντεν κατεβαίνει με δυσκολία από το Air Force One μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό

Βίντεο: Ο Τζο Μπάιντεν κατεβαίνει με δυσκολία από το Air Force One μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει «θα εξέταζα το ενδεχόμενο να αποσυρθώ, αν υπήρχε ιατρικός λόγος» - Πάνω από 20 στελέχη των Δημοκρατικών ζητούν να βγει εκτός εκλογικής κούρσας - Σκέψεις να στηθούν πρόωρες κάλπες για το χρίσμα 

joe-biden-air-force-1
Στο Ντέλαγουερ επέστρεψε το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέστρεψε, μετά τη διάγνωσή του με κορωνοϊό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στο Λας Βέγκας.

Βίντεο που δημοσιεύει η dailymail δείχνει τον 81χρονο Μπάιντεν, χωρίς μάσκα, να βγαίνει αργά από από το Air Force One, κάνοντας πολλές φορές παύσεις, προτού φορέσει μάσκα μέσα στο μαύρο προεδρικό SUV. Φαίνεται, επίσης, να χρειάζεται κάποια βοήθεια για να μπει μέσα στο αυτοκίνητο, πριν η αυτοκινητοπομπή απομακρυνθεί.

President Biden exits Air Force One in Delaware to isolate after testing positive for COVID.

Κλείσιμο
Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως «αισθάνεται καλά», όμως η είδηση ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό δεν αποκλείεται να τροφοδοτήσει κι άλλο την ατμόσφαιρα ανησυχίας για την ηλικία και την υγεία του, που προκαλούν ολοένα πιο σοβαρή κρίση στο κόμμα του, τους Δημοκρατικούς, οι εκκλήσεις στις τάξεις του οποίου ο αμερικανός πρόεδρος να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του πολλαπλασιάστηκαν.

Βαριά ονόματα των Δημοκρατικών προσπάθησαν τις τελευταίες ημέρες να πείσουν τον αρχηγό του κράτους να παραδώσει τη σκυτάλη καθώς οι δημοσκοπήσεις είναι δυσοίωνες.

Η είδηση πως έχει COVID-19 ανακοινώθηκε την ώρα που Τζο Μπάιντεν έδινε μάχη για την πολιτική του επιβίωση, έπειτα από την καταστροφική επίδοσή του στα τέλη του Ιουνίου, στην τηλεμαχία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, που προκάλεσε κύμα αμφισβήτησης για την υγεία του και την πνευματική του οξύτητα.

Είχε πάει στη Νεβάδα για να προσπαθήσει να σαγηνεύσει ισπανόφωνους ψηφοφόρους.

Ο Λευκός Οίκος σημείωσε πως ο πρόεδρος είναι «πλήρως εμβολιασμένος», έχει ρινόρροια, βήχα, γενική αδιαθεσία και του δόθηκε πρώτη δόση Paxlovid· θα παραμείνει σε απομόνωση για μερικά 24ωρα αφού επιστρέψει στο προπύργιό του, το Ρεχόμποθ, στην πολιτεία Ντέλαγουερ, «συνεχίζοντας να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του» εξ αποστάσεως.

Ερωτηθείς προχθές Τρίτη από το μέσο ενημέρωσης BET τι θα τον έκανε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει, ο πρόεδρος και υποψήφιος για την επανεκλογή του, 81 ετών, απάντησε: «αν είχα πρόβλημα υγείας, αν οι γιατροί με έβλεπαν και μου έλεγαν ‘έχετε το τάδε πρόβλημα’».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μπάιντεν άφησε μισάνοιχτη την πόρτα στο ενδεχόμενο να τερματίσει την εκστρατεία του.

Είκοσι βουλευτές κι ένας γερουσιαστής έχουν ασκήσει ως τώρα δημόσια πίεση στον Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Οι εκκλήσεις στον πρόεδρο να αποχωρήσει από την κούρσα, που είχαν τεθεί σε αναστολή για μερικά 24ωρα, επανήλθαν χθες και δη από βαρόνους των Δημοκρατικών, σημειώνουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το CNN, η Νάνσι Πελόσι, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή στην παράταξη, τόνισε πρόσφατα στον Τζο Μπάιντεν πως θα «καταστρέψει» αν παραμείνει «τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν» τις βουλευτικές εκλογές, επικαλούμενη δυσοίωνες δημοσκοπήσεις.

Η ομάδα της Καλιφορνέζας βουλεύτριας αντέδρασε δηλώνοντας ότι η κυρία Πελόσι είναι στην πολιτεία της από την Παρασκευή και δεν έχει μιλήσει με τον Τζο Μπάιντεν από εκείνη την ημέρα.

Σύμφωνα με το ABC News, ο πρόεδρος της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ «τόνισε σθεναρά πως το προτιμότερο για τον Μπάιντεν, για το Δημοκρατικό κόμμα και για τη χώρα θα ήταν να αποσυρθεί», ενώ ανάλογη άποψη φέρεται να εξέφρασε ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Χακίμ Τζέφρις.

Η ομάδα του ισχυρού Δημοκρατικού παράγοντα δεν διέψευσε και πολύ πειστικά, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πως εκτός αν «η πηγή είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν ή ο Τσακ Σούμερ», πρόκειται για «αβάσιμη σεναριολογία».

Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post αναφέρθηκαν σε συζητήσεις ανάμεσα στους κ.κ. Μπάιντεν και Σούμερ καθώς και στους κ.κ. Μπάιντεν και Τζέφρις κατά τις οποίες οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών στα δυο σώματα του Κογκρέσου του μετέφεραν τις «ανησυχίες» στις τάξεις τους για το ενδεχόμενο ο πρόεδρος αν επιμένει να «τους στερήσει την πλειοψηφία» και στα δυο σώματα.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Άντριου Μπέιτς, αντέδρασε δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος «είπε στους δυο αξιωματούχους πως είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος» και εννοεί «να κερδίσει», καθώς αναμένει «με ανυπομονησία» πως θα λάβει «την εργατική ψήφο». Πανομοιότυπη απάντηση δόθηκε για τις πληροφορίες του CNN.

Νωρίτερα χθες, ακόμη μια μορφή με επιρροή στο κόμμα τον παρότρυνε —είναι ο 20ός κοινοβουλευτικός του που το έπραξε— να αποχωρήσει από την εκστρατεία.

Ο βουλευτής που αντιπροσωπεύει την Καλιφόρνια Άνταμ Σιφ παρότρυνε τον πρόεδρο Μπάιντεν να «παραδώσει τη σκυτάλη», εξηγώντας πως αμφιβάλλει ότι ο αρχηγός του κράτους μπορεί να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο.

Με φόντο τη συνεχιζόμενη ένταση, στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη πως έχουν πρόθεση να επιταχύνουν τη διαδικασία για να οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα του κ. Μπάιντεν με σύστημα πρόωρης ψηφοφορίας, αν και δεν ξεκαθάρισαν το πώς θα γίνει αυτό.

Η ιδέα είναι να γίνει ψηφοφορία την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου μάλλον, παρά στο συνέδριο των Δημοκρατικών, που θα αρχίσει τη 19η Αυγούστου στο Σικάγο, όταν αναμένεται να λάβει οριστικά το χρίσμα ο υποψήφιος της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο ορισμένοι Δημοκρατικοί επικρίνουν έντονα το σχέδιο αυτό, επιχειρηματολογώντας πως πρόκειται για τρόπο να περάσει διά της βίας η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν παρά τις αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τα καθήκοντα που έχει μπροστά του και χωρίς συζήτηση για τις ενδεχόμενες εναλλακτικές.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θεωρείται φαβορί για την αντικατάστασή του σε περίπτωση αποχώρησης του κ. Μπάιντεν, ο οποίος διαβεβαιώνει πως οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι τον υποστηρίζουν.

Ωστόσο, υπέδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό των ABC News και Washington Post, σχεδόν τα δυο τρίτα των υποστηρικτών της παράταξής του θα προτιμούσαν ο πρόεδρος να εγκαταλείψει.

Ειδήσεις σήμερα:

H Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία γιατί οι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ

Συγκλονιστικό βίντεο: 58χρονη πνίγηκε στα ρηχά πισίνας και οι άλλοι λουόμενοι απλά αδιαφορούσαν

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η «παραγγελιά» του Κοεμτζή που έβαψε με αίμα τις απόκριες του 1973 για ένα ζεμπέκικο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης