H τελευταία ομιλία της φον ντερ Λάιεν πριν την κρίσιμη ψηφοφορία: Η ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα, η οικονομία και τα νέα χαρτοφυλάκια

H τελευταία ομιλία της φον ντερ Λάιεν πριν την κρίσιμη ψηφοφορία: Η ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα, η οικονομία και τα νέα χαρτοφυλάκια

Έκανε τον απολογισμό του έργου της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Το πλάνο για την επόμενη πενταετία

ursula-von-der-leyen-ee
Τον απολογισμό του έργου της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το πλάνο της για την επόμενη πενταετία, εφόσον επανεκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν, παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγες μόλις ώρες πριν οι Ευρωβουλευτές αποφασίσουν αν θα την υπερψηφίσου ή θα την καταψηφίσουν.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε εκτενώς στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών, παρουσιάζοντας το σχέδιό της για την απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων ώστε να μειωθεί το διοικητικό βάρος που επωμίζονται, χωρίς όμως η ΕΕ να χάσει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ακόμα και στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και στην ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που σύμφωνα με την ιδια, αποτελούν την καρδιά της ευρωπαϊκής οικονομίας και δήλωσε ότι θα διορίσει έναν αντιπρόεδρο ο οποίος θα επιβλέπει τη μείωση του διοικητικού άχθους.

Eυρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα

Κλείσιμο
Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις. Παράλληλα έκανε λόγο και για μια ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα, κάτι που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με την κυρία φον ντερ Λάιεν, μία τέτοια αντιαεροπορική ασπίδα θα έχει διττό ρόλο. Τόσο την προστασία του εναέριου χώρου, οσο και ως ένα ισχυρό σύμβολο για την ευρωπαϊκή ενότητας. Η προεδρος της Κομισιόν ζήτησε επίσης να διπλασιαστεί το προσωπικό της Europol και να τριπλασιαστεί αυτό της Frontex, καθώς όπως υπογράμμισε τα εξωτερικά, ανατολική σύνορα της ΕΕ χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία.

Εκτός από τον αντιπρόεδρο για τη μείωση της γραφειοκρατίας, η κυρία φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και σε νέα χαρτοφυλάκια Επιτρόπων σε περίπτωση που επανεκλεγεί στην προεδρία της Κομισιόν και συγκεκριμένα. Χαρτοφυλάκιο για την αλιεία και τους ωκεανούς, χαρτοφυλάκιο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο Θάλασσα και χαρτοφυλάκιο για την ισότητα.

Η ψηφοφορία που θα κρίνεις εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα βρεθεί για άλλα πέντε χρόνια στο τιμόνι του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδος και για να εκλεγει χρειάζεται τουλάχιστον 361 ψήφους σε σύνολο 720 ευρωβουλευτών.

Ειδήσεις σήμερα:

H Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία γιατί οι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ

Συγκλονιστικό βίντεο: 58χρονη πνίγηκε στα ρηχά πισίνας και οι άλλοι λουόμενοι απλά αδιαφορούσαν

Ταξί παρέσυρε 70χρονο και τον σκότωσε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης