Ρωσία: Οι προτάσεις Φον ντερ Λάιεν για «Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση» δίνουν «στρατιωτικό χρώμα» στην ΕΕ

Η Ρωσία θα θεωρήσει ως απειλή τυχόν σχέδια για μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι υποσχέσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία μιας «πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης» εφόσον κερδίσει μια δεύτερη θητεία αποδεικνύουν τη διάθεση προς τη στρατιωτικοποίηση και την αντιπαράθεση που επικρατεί στην Ευρώπη.

Σε ένα έγγραφο όπου παρουσιάζει το πρόγραμμά της πριν από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το αν θα της δοθεί μια δεύτερη θητεία, η φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η προσπάθεια θα περιλαμβάνει σχέδια-ναυαρχίδες για αντιαεροπορική άμυνα και κυβερνοάμυνα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το έγγραφο αντανακλά τις «μεταβαλλόμενες προτεραιότητες» της φον ντερ Λάιεν και είπε πως οι προτάσεις της δίνουν ένα «στρατιωτικό χρώμα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η πρότασή της «επιβεβαιώνει τη γενική στάση ευρωπαϊκών κρατών στη στρατιωτικοποίηση, την κλιμάκωση της έντασης, την αντιπαράθεση και την εξάρτηση της εξωτερικής τους πολιτικής από μεθόδους αντιπαράθεσης». «Όλα είναι αρκετά προφανή εδώ», είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως, ενώ η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για την ΕΕ, οι ενέργειες κρατών μελών όσον αφορά την Ουκρανία «έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα διαλόγου και σκέψης για τις ανησυχίες της Ρωσίας».

«Αυτές είναι πραγματικότητες στις οποίες πρέπει να ζήσουμε και αυτό μας αναγκάζει να διαμορφώσουμε τις προσεγγίσεις της εξωτερικής πολιτικής μας αναλόγως», είπε ο Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα θεωρήσει ως απειλή τυχόν σχέδια για μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, δεδομένης της ανάμιξης της συμμαχίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σε βιντεοδιάσκεψη σχετικά με τη νέα στρατηγική ναυτικής ασφάλειας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι έχει μιλήσει για την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα κυριαρχήσει στη Μαύρη Θάλασσα.

«Βέβαια, η συγκεντρωμένη παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ - δίνουμε προσοχή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τα παράκτια κράτη που είναι μέλη της συμμαχίας (του ΝΑΤΟ) - αντιπροσωπεύει, ιδιαίτερα στην παρούσα κατάσταση, μία επιπλέον απειλή προς τη Ρωσία», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. «Βέβαια, η Ρωσία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει τη δική της ασφάλεια».


Ειδήσεις σήμερα:

Ποια είναι η πριγκίπισσα από το Ντουμπάι που χώρισε μέσω Instagram: Η Ελληνίδα μάνα της και το ταξίδι του μέλιτος στη Μύκονο

Αφηνίασαν οι Τούρκοι με τη Βανδή μετά την ακύρωση της συναυλίας για την αφίσα του Ατατούρκ: Να γυρίσεις πίσω κολυμπώντας


Έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης: Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr