Στάρμερ: Η πρώτη μας δουλειά είναι να επιβεβαιώσουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην Ουκρανία

Στάρμερ: Η πρώτη μας δουλειά είναι να επιβεβαιώσουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην Ουκρανία

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός έκανε μια προσπάθεια για επανεκκίνηση στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit

starmer
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, έκανε έκκληση για πιο στενή συνεργασία στην Ευρώπη προκειμένου να προωθηθεί η υποστήριξη στην Ουκανία και να αντιμετωπιστούν τα πιο πιεστικά προβλήματα της ηπείρου: η παράνομη μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή ασφάλεια.

Κατά την έναρξη της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC), που περιλαμβάνει περισσότερες από 40 χώρες, στο ανάκτορο του Μπλένιμ, γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Στάρμερ έκανε μια προσπάθεια για επανεκκίνηση στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Πήρε αποστάσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών η οποία είχε απειλήσει να αποσυρθεί από μια διεθνή σύμβαση για ανθρώπινα δικαιώματα, προσφέροντας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ένα νέο ξεκίνημα.

«Υπό την ηγεσία μου, η Βρετανία θα είναι φίλος και εταίρος, έτοιμη να εργαστεί μαζί σας, όχι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πολύ μέρος της Ευρώπης», είπε ο Στάρμερ, σε μια αναφορά στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έπειτα από δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2016.

Κλείσιμο
«Ενωμένοι από την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες, και βέβαιοι για το τι μπορούμε να επιτύχουμε μαζί», δήλωσε στους υπόλοιπους ηγέτες της EPC, μια διακριτή από την ΕΕ ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Η σύνοδος, που θα διαρκέσει μία ημέρα, δίνει στον νέο ηγέτη της Βρετανίας άλλη μία ευκαιρία να πιέσει για στενότερη αμυντική συνεργασία ιδιαίτερα πριν από την πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ο οποίος μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Τζ. Ντ. Βανς, λέει πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δική της ασφάλεια.

Δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές και μερικές ημέρες μετά το πρώτο διεθνές ταξίδι του ως πρωθυπουργός για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ο Στάρμερ ανέβηκε πάλι στη διεθνή σκηνή, καλώντας την Ευρώπη να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία.

«Αρα η πρώτη μας δουλειά εδώ σήμερα είναι να επιβεβαιώσουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας για την Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ.

Ο Στάρμερ είναι αποφασισμένος να επανεκκινήσει τις σχέσεις με την ΕΕ μετά το Brexit που προκάλεσε χρόνια εχθρότητας. Εχει πει πως δεν βλέπει επανένταξη της Βρετανίας στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση στη διάρκεια του βίου του.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν γενικά τα σχέδια του Στάρμερ για αμυντική συνεργασία, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει: «Εϊναι μια μεγάλη ευκαιρία για reset [επανεκκίνηση]».

Η απόφαση του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου, έδωσε στον Στάρμερ την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ και την EPC ώστε να προωθήσει πρώιμες συνομιλίες ή τουλάχιστον να διαμορφώσει το κλίμα για φιλικότερες σχέσεις.

Αξιωματούχοι τονίζουν πως ο απώτερος στόχος για τη διαπραγμάτευση ενός συμφώνου ασφαλείας που θα καλύπτει ένα εύρος τομέων όπως η ενέργεια, οι εφοδιαστικές αλυσίδες, οι πανδημίες και το μεταναστευτικό, θα έρθουν πολύ αργότερα στις συνομιλίες όπου η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα υπάρξει επιλεκτική προσέγγιση θεμάτων.

Στο Ανάκτορο Μπλένιμ οι ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και το μεταναστευτικό.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό για τον Στάρμερ είναι η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων με τους άλλους ηγέτες, κάτι το οποίο όπως λέει είναι αναγκαίο για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ώστε να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δέχθηκε τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις στην εξοχική κατοικία του στο Τσέκερς χθες, Τετάρτη, και θα δεξιωθεί αργότερα σήμερα τον Μακρόν σε δείπνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Ποια είναι η πριγκίπισσα από το Ντουμπάι που χώρισε μέσω Instagram: Η Ελληνίδα μάνα της και το ταξίδι του μέλιτος στη Μύκονο

Αφηνίασαν οι Τούρκοι με τη Βανδή μετά την ακύρωση της συναυλίας για την αφίσα του Ατατούρκ: Να γυρίσεις πίσω κολυμπώντας


Έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης: Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης