Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πώς κέρδισε άλλη μία πενταετία στην Κομισιόν - Υποσχέσεις σε όλους πλην Ακροδεξιάς

Με την υποστήριξη της τελευταίας στιγμής από τους Πράσινους, κέρδισε άνετη πλειοψηφία, παρότι και πάλι ήταν αρκετοί εκείνοι που της αρνήθηκαν ψήφο

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα πέντε χρόνια θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει μια ευρεία πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο τη θέση της.

Η απόφαση της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων να στηρίξουν την υποψηφιότητά της, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αποδείχθηκε καθοριστική, καθώς η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έλαβε 401 ψήφους ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο της πλειοψηφίας που ήταν οι 360 ψήφοι, όταν το 2019 είχε λάβει μόλις 9 ψήφους περισσότερες.


Παρόλο που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του λεγόμενου “κυβερνητικού συνασπισμού” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, οι πιθανότητες να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να επανεκλεγεί ήταν μεν λίγες, αλλά υπαρκτές.


To σχέδιο της φον ντερ Λάιεν που "απέδωσε"

Τις τελευταίες εβδομάδες η ίδια η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν είχε επιδοθεί σε κυνήγι ψήφων προσπαθώντας να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές των λεγόμενων “φιλο - ευρωπαϊκών” πολιτικών ομάδων, κρατώντας παράλληλα αδιάφορη ή και εχθρική στάση στην Αριστερά και την ακροδεξιά του ΕΚ. Και όπως δήλωσε και ή ίδια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την εκλογή της, το σχέδιο "απέδωσε".

Το γεγονός ότι η Αριστερά και οι ακροδεξιές πολιτικές ομάδες στάθηκαν μαζί απέναντι στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διέγειρε τα αντανακλαστικά άλλων αναποφάσιστων ευρωβουλευτών οι οποίοι κατάφεραν να καλύψουν τις διαρροές ευρωβουλευτών που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή της πολιτικής τους ομάδας. Παρόλο που η ψηφοφορία είναι μυστική, πράγμα που καθιστά αδύνατο να εξακριβωθεί ποιος ψήφισε υπέρ και κατά της υποψηφιότητάς της, ορισμένοι ευρωβουλευτές έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους. Για παράδειγμα οι 6 ευρωβουλευτές του γαλλικού κόμματος Les Républicains (LR) που ανηκουν στο ΕΛΚ καταψήφισαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως και οι 5 Γερμανοί ευρωβουλευτές του FDP που ανήκουν στους Φιλελεύθερους του Renew. Την ίδια στιγμή Γάλλοι ευρωβουλευτές που ανήκουν στην πολιτική ομάδα των Πρασίνων καταψήφισαν την πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ οι Γερμανοί συνάδελφοί τους την υπερψήφισαν. Και αυτό συμβαίνει διότι στο ΕΚ, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν όντως κατά συνείδηση χωρίς να ενδιαφέρονται για την “κομματική πειθαρχία” ή την πιθανή τους διαγραφή.


Υποσχέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις

Η ομιλία της προέδρου φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, λίγο πριν την έναρξη της μυστικής ψηφοφορίας, περιείχε όλα αυτά τα στοιχεία που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ευρωβουλευτές από τους Σοσιαλιστές, μέχρι και ορισμένους της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Στους σοσιαλδημοκράτες υποσχέθηκε ότι θα ορίσει έναν Επίτροπο αρμόδιο για τη στεγαστική κρίση. Στους Πρασινους ότι θα η ΕΕ θα παραμείνει σταθερή στους στόχους της για την Πράσινη Συμφωνία, έστω και με ορισμένες τροποποιήσεις. Στους Φιλελεύθερους ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, μειώνοντας άμεσα το διοικητικό βάρος, ορίζοντας ενα Αντιπρόεδρο της Κομισιόν αρμόδιο για τη μειωση της γραφειοκρατίας. Στους κεντροδεξιούς του ΕΛΚ υποσχέθηκε έναν Επίτροπο Άμυνας και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας, ενώ σε αυτούς που κάθονται δεξιότερα του ΕΛΚ, υποσχέθηκε ενίσχυση της Frontex και της Europol και την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και τον έλεγχο της μετανάστευσης. Παράλληλα, η απόφασή της να ορίσει έναν Επίτροπο αρμόδιο για τη Μεσόγειο Θάλασσα, ερμηνεύεται από ορισμένους στο Στρασβούργο ως μια προσπάθεια να προσεγγίσει την Τζόρτζια Μελόνι, καθώς στην επόμενη νομοθετική περίοδο στο ΕΚ θα χρειαστούν πολλές και διαφορετικές συμμαχίες ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες.

Σε αναζήτηση Επιτρόπων

Με την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ξεκινήσει, εντός των επόμενων εβδομάδων, να στέλνει επιστολές προς τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, ζητώντας να προτείνουν τους και τις νέες Επιτρόπους που θα στελεχώσουν την επόμενη Κομισιόν στην οποία θα δημιουργηθούν πολλά νέα χαρτοφυλάκια, όπως για την αλιεία και τους ωκεανούς, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για τη Μεσόγειο Θάλασσα, για την ισότητα και την άμυνα.



Ειδήσεις σήμερα:

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη άνετα πρόεδρος της Κομισιόν με 401 ψήφους

Νέα φωτιά ξέσπασε στη Τζιά, μαίνεται στην περιοχή Ποίσσες - Εκκενώνονται οι οικισμοί Καστελλάκια και Κούνδουρος

Καιρός: Η χώρα θα σπάσει στα δύο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr