Εκλογές ΗΠΑ - Axios: Πληροφορίες για απόσυρση Μπάιντεν ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο - Υπέρ της αποχώρησής του και ο Ομπάμα

Δημοσίευμα του αμερικανικού ιστοτόπου, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές των Δημοκρατικών, σημειώνει ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι ο Μπάιντεν να αντιληφθεί ο ίδιος την πτώση του και να αποφασίσει αποχώρηση - Τι γράφει η Washington Post για τη θέση του Ομπάμα

Με τις πιέσεις στον Τζο Μπάιντεν να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο από τους Δημοκρατικούς που του ζητούν να αποσυρθεί από την κούρσα και τη δημοφιλία του να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, το παρασκήνιο είναι πλούσιο και το σενάριο της αποχώρησης φαντάζει ακόμη πιο πιθανό. Ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο ενδέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εγκαταλείψει την προεκλογική του εκστρατεία και να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλον Δημοκρατικό που θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται, ειδικά μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του.

«Πολλά από τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών μάς έχουν εκμυστηρευτεί ότι πολλοί από το Κογκρέσο αλλά και στενοί φίλοι του Μπάιντεν θα τον πείσουν να εγκαταλείψει τον αγώνα για τη διεκδίκηση της προεδρίας, κι αυτό είναι πιθανό να έχει επιτευχθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο» γράφει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

Εξηγώντας οι αρθρογράφοι γιατί οι πιέσεις θα έχουν αποτέλεσμα τη δεδομένη χρονική στιγμή, γράφουν ότι o 81χρονος Μπάιντεν, που βρίσκεται σε καραντίνα λόγω νόσησης με κορωνοϊό, δεν έχει δημόσια παρουσία και σε προσωπικό επίπεδο εμφανίζει εικόνα παραίτησης λόγω της αυξανόμενης πίεσης, των κακών δημοσκοπήσεων και της καθημερινής κριτικής, στοιχεία που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της εκστρατείας του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Washington Post, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του προέδρου Τζο Μπάιντεν να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και πιστεύει πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του.

Τι συμβαίνει παρασκηνιακά;

Τα κορυφαία μέλη του κόμματος, οι φίλοι του Μπάιντεν και οι δωρητές σε θέσεις-κλειδιά, πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να νικήσει, ούτε και μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του κόσμου για την ηλικία και την οξύνοιά του, τη στιγμή που αδυνατεί να εξασφαλίσει πλειοψηφίες στο Κογκρέσο.

Όπως, μάλιστα, σημειώνει ο ιστότοπος Axios, συνεργάτες του Μπάιντεν τον συμβουλεύουν να αποχωρήσει γιατί εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο οι πιθανότητες να χάσει με μεγάλη διαφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ και η εικόνα των Δημοκρατικών να υποστεί ισχυρό πλήγμα είναι μεγάλες.

Είναι γεγονός, πάντως, τις τελευταίες ημέρες και μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, ότι οι πιέσεις για αποχώρηση είναι πιο έντονες παρά ποτέ.

Την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί αναμένουν ότι οι δημοσκοπήσεις μετά το Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων θα εκτινάξουν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά του αντίπαλου κόμματος, με τους Δημοκρατικούς να χάνουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στο Κογκρέσο.

«Προσεύχομαι να κάνει το σωστό. Οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε στενός συνεργάτης του Μπάιντεν στο Axios.

Η δημοσκόπηση-«φωτιά» και το επικρατέστερο σενάριο 

Σοβαρό προβληματισμό πυροδότησε, παράλληλα, στον Λευκό Οίκο η δημοσκόπηση του Associated Press, σύμφωνα με την οποία σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών επιθυμούν την απόσυρση του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα.

Σε στήλη του για τις παρασκηνιακές διεργασίες στους κόλπους των Δημοκρατικών, 18 ημέρες νωρίτερα, το Axios είχε γράψει - επικαλούμενο λεγόμενα αξιωματούχου του κόμματος του Μπάιντεν - πως σκοπός είναι ο τελευταίος να αποχώρησει από μόνος του από τη σκηνή.

«Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα σημάδια όπως εμείς. Είναι σαν να υποχρεώνει τον κόσμο να τον εκτιμά και να τον συμπαθεί» είπε άλλη καλά πληροφορημένη πηγή των Δημοκρατικών στο Axios.

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Μπάιντεν να υποκύψει στις πιέσεις και να υποστηρίξει την Κάμαλα Χάρις κάτι που θα εκτόνωνε την ένταση στο κόμμα των Δημοκρατικών. Δεν είναι όμως ακόμη σίγουρο πότε και πώς θα ανακοινωνόταν μία πιθανή διαδοχή της Χάρις στην ηγεσία των Δημοκρατικών, τη στιγμή που μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει η στάση των Ομπάμα και Κλίντον.

Κλείνοντας, το δημοσίευμα γράφει ότι οι Δημοκρατικοί εστιάζουν σε μία νίκη στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, πολιτείες τις οποίες εάν κερδίσουν, θα κατακτήσουν και τον αγώνα της προεδρίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη άνετα πρόεδρος της Κομισιόν με 401 ψήφους

Νέα φωτιά ξέσπασε στη Τζιά, μαίνεται στην περιοχή Ποίσσες - Εκκενώνονται οι οικισμοί Καστελλάκια και Κούνδουρος

Καιρός: Η χώρα θα σπάσει στα δύο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr