Ρουάντα: Σαρωτική νίκη του προέδρου Καγκάμε - Επανεξελέγη με ποσοστό 99,18%

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν το αργότερο στις 27 Ιουλίου

Ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε επανεξελέγη με ποσοστό 99,18% των ψήφων, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Εκλογική Επιτροπή, παρατείνοντας την σχεδόν 25ετή προεδρική θητεία του.

Οι δύο συνυποψήφιοί του- ο Φρανκ Χαμπινέζα από το Δημοκρατικό Πράσινο Κόμμα και ο ανεξάρτητος Φιλίπ Μπαγιμανά- παραδέχθηκαν την ήττα τους στις εκλογές της Δευτέρας, οι οποίες σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στιγματίστηκαν από καταστολή κατά δημοσιογράφων, της αντιπολίτευσης και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε απορρίψει επανειλημμένα παρόμοιες επικρίσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Όντα Γκασινζίγκουα, πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 98,20% των εννέα εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν το αργότερο στις 27 Ιουλίου, συμπλήρωσε.

Ο Καγκάμε, ο οποίος συγκέντρωσε πάνω από το 93% των ψήφων στις τρεις τελευταίες εκλογές, έχει κερδίσει επαίνους από δυτικούς και περιφερειακούς ηγέτες για τη συμβολή του στον τερματισμό της γενοκτονίας του 1994 στη Ρουάντα και στην ανοικοδόμηση της χώρας και την ανάδειξή της σε ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και βοήθεια.

Η φήμη του έχει πληγεί, ωστόσο, από κατηγορίες για καταχρήσεις εξουσίας στο εσωτερικό και για υποστήριξη ανταρτών στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό - ισχυρισμούς που έχει επανειλημμένα αρνηθεί.

Η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε σε άλλους οκτώ υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων των πιο έντονων επικριτών του Καγκάμε, να υποβάλουν υποψηφιότητα, επικαλούμενη διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων λάθη και ελλείψεις στη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων.

Ειδήσεις σήμερα:

Άνω - κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση Δραγασάκη: Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, οι αντιδράσεις και ο… Πολάκης

Πανώλη στα πρόβατα: Φόβος για την εξάπλωση του ιού και εκτός Καλαμπάκας

Βανδή: Μας προστάτευσαν για να φύγουμε, λέει συνεργάτιδά της μετά την ακύρωση της συναυλίας της στην Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr