Νότια Κορέα: Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν πλέον τις ίδιες ασφαλιστικές παροχές με τα ετερόφυλα

Νότια Κορέα: Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν πλέον τις ίδιες ασφαλιστικές παροχές με τα ετερόφυλα

Απόφαση - ορόσημο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Κορέας, η οποία δεν αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών

South-Korea-LGBT-article
Ιστοριοκή απόφαση έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, θέτοντας σε ισχύ ότι από εδώ και στο εξής μπορούν να έχουν τις ίδιες ασφαλιστικές παροχές με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η απόφαση σηματοδοτεί το αποκορύφωμα νομικών αγώνων που διήρκεσαν περισσότερο από τρία χρόνια και θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για την αναγνώριση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στα ομοσπονδιακά συστήματα της Νότιας Κορέας, αναφέρει ο Independent.

Με αυτό τον τρόπο επικυρώνεται, επίσης, μια άλλη απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2023, σύμφωνα με την οποία η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας είναι υποχρεωμένη να παρέχει ισότιμη συζυγική κάλυψη σε ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι, το οποίο κατέθεσε αγωγή το 2021 κατά του οργανισμού, αφού η ασφαλιστική ακύρωσε τις συζυγικές παροχές τους.

Ο ανώτατος δικαστής Jo Hee-de δήλωσε την Πέμπτη 18 Ιουλίου ότι η άρνηση ασφαλιστικής κάλυψης συζύγου σε ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι, λόγω του φύλου του συνιστά διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. «Πρόκειται για πράξη διάκρισης που παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αξία, το δικαίωμα στην επιδίωξη της ευτυχίας, την ελευθερία της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα στην ισότητα ενώπιον του νόμου, και ο βαθμός της παραβίασης είναι σοβαρός», δήλωσε τηλεοπτική ακρόαση.

Κλείσιμο


Το ζευγάρι, So Sung-wook και Kim Yong-min, ξεκίνησε την αγωγή του στα κατώτερα δικαστήρια, τα οποία αποφάνθηκαν εναντίον του ζευγαριού με την αιτιολογία ότι η σχέση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν μπορεί να θεωρηθεί γάμος του κοινού δικαίου, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους στη Νότια Κορέα.

Τον Φεβρουάριο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ ανέτρεψε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου και αναγνώρισε ότι το ζευγάρι θα έπρεπε να έχει δικαίωμα σε ίσες παροχές, στην πρώτη τέτοια αναγνώριση για ένα ομόφυλο ζευγάρι στη Νότια Κορέα, η οποία πλέον βρέθηκε στην τελική και επίσημη εκδίκασή της.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κόσμος πανηγύρισε έξω από το δικαστήριο, με το ζευγάρι, μάλιστα, να εκφράζει συγκίνηση, καθώς δικαιώθηκε μετά από 4 χρόνια αγώνα.

Η απόφαση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για μια χώρα που δεν αναγνωρίζει τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και όπου τα ζευγάρια αυτά συχνά αποκλείονται από τις κρατικές παροχές.

Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ασία, Μποράμ, δήλωσε: «Η Διεθνής Αμνηστία δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό: «Η σημερινή απόφαση είναι μια ιστορική νίκη για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Νότια Κορέα». Πρόσθεσε ότι είναι «αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι το 2024, τα ομόφυλα ζευγάρια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τόσο σημαντικά εμπόδια στην ισότητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη άνετα πρόεδρος της Κομισιόν με 401 ψήφους

Νέα φωτιά ξέσπασε στη Τζιά, μαίνεται στην περιοχή Ποίσσες - Εκκενώνονται οι οικισμοί Καστελλάκια και Κούνδουρος

Καιρός: Η χώρα θα σπάσει στα δύο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης