Τζο Μπάιντεν: Σε τροχιά αντικατάστασης - Υπ’ ατμόν οι Δημοκρατικοί, «οι επόμενες 72 ώρες είναι μεγάλες» λένε

Τζο Μπάιντεν: Σε τροχιά αντικατάστασης - Υπ’ ατμόν οι Δημοκρατικοί, «οι επόμενες 72 ώρες είναι μεγάλες» λένε

Ομοβροντία δημοσιευμάτων ότι είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ από την κούρσα για τις εκλογέρς του Νοεμβρίου

joe-biden-makk
Απομονωμένος διπλά, αφενός λόγω της νόσησης από κορωνοϊό στο Ντέλαγουερ και αφετέρου για πρώτη φορά και εντός του Δημοκρατικού κόμματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει έρθει αντιμέτωπος με μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της μακρόχρονης πολιτικής καριέρας του, την ώρα που χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας αποκτά το «κίνημα» για την αντικατάστασή του μεταξύ των ηγετικών στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος.

Εμβληματικές μορφές του, όπως ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, η επί σειρά ετών Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, αλλά και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ δεν έχουν κρύψει την αγωνία τους για τις τύχες του κόμματος, το οποίο μπορεί να φτάσει και στην συντριβή, αν το οδηγήσει στην τελική εκλογική ευθεία των Προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν.

Η απόδοση του Αμερικανού Προέδρου στο προεκλογικό ντιμπέιτ της Ατλάντα γύρισε την κλεψύδρα ανάποδα, αλλά ο χρόνος για την εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Μπάιντεν στέρεψε απότομα, μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ στο Μπάτλερ της Φιλαδέλφεια, από την οποία ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος επέζησε περίπου ως «μάρτυρας» για τους ψηφοφόρους του και αποκτώντας προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις μεσοσταθμικά 6 μονάδων μέσα σε μία εβδομάδα, φέρνοντας τους Δημοκρατικούς στα πρόθυρα αποφάσεων.

Αποκορύφωμα της κρίσης στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών υπήρξε η προσβολή του Τζο Μπάιντεν από κορωνοϊό και στην συνέχεια η απομόνωσή του από την προεκλογική καμπάνια, εντείνοντας την αίσθηση της ευαλωτότητας του Αμερικανού Προέδρου λόγω της φυσικής του κατάστασης. Κατόπιν όλων αυτών, το κουμπί της αντικατάστασης του Τζο Μπάιντεν στην κούρσα για τις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει πατηθεί για τους Δημοκρατικούς, καθώς ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, όπως και της προεκλογικής εκστρατείας του πιστεύουν πλέον ιδιωτικά ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος πρέπει να εγκαταλείψει την εκστρατεία του για δεύτερη θητεία και μάλιστα σύντομα, σύμφωνα με το CNN.

Growing pressure on Biden to withdraw from 2024 race as Trump prepares to accept GOP nomination
Κλείσιμο


Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Στο πλαίσιο αυτό, «οι επόμενες 72 ώρες είναι μεγάλες», δήλωσε χθες ένας Δημοκρατικός κυβερνήτης, ο οποίος βρίσκεται σε στενή επαφή με στελέχη του κόμματος, για να καταλήξει πως «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη». Την άποψη, άλλωστε, ότι η παραμονή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρική κούρσα δεν μπορεί να συνεχιστεί συμμερίζονται Δημοκρατικοί όλων των τάσεων μέσα στο κόμμα, μολονότι δεν έχει καθολικά εκφραστεί στη δημόσια σφαίρα, μέχρι να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες. «Όλοι το λένε ιδιωτικά», παρατήρησε υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών, συμπληρώνοντας πως «οι άνθρωποι βλέπουν και αισθάνονται τους τοίχους να κλείνουν μέσα».

«Φούσκα Μπάιντεν»

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγα τα ειδησεογραφικά μέσα στις ΗΠΑ που κάνουν λόγο τις τελευταίες ώρες για «φούσκα Μπάιντεν», περιγράφοντας μια κατάσταση αδυναμίας του Αμερικανού Προέδρου να έχει πλήρη εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση μέσα στο κόμμα του, εξαιτίας των φίλτρων που φέρεται να θέτει ο απόλυτα στενός περίγυρος συνεργατών και μελών της οικογένειάς του.

«Δεν θέλει να ακούσει από κανέναν. Θέλει να ακούσει από τον Μάικ Ντόνιλον και τον Στιβ», δήλωσε ένας από τους Δημοκρατικούς που πρόσκεινται στον Λευκό Οίκο κατά το CNN, τη στιγμή που πληθαίνουν οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου που καλούν τον Μπάιντεν να αναλάβει τις ευθύνες του, θέτοντας εαυτόν εκτός κούρσας. Ήδη, 20 Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν βγει για να καλέσουν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει τις εκλογές, ενώ ο αναπληρωτής διευθυντής της εκστρατείας του Μπάιντεν, Κουέντιν Φουλκς, δήλωσε χθες ότι η εκστρατεία «δεν λειτουργεί σε κανένα σενάριο» όπου ο Μπάιντεν δεν είναι ο υποψήφιος για την προεδρία. «Η εκστρατεία μας δεν λειτουργεί σε κανένα σενάριο όπου ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν είναι ο πρώτος. Είναι και θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών», τόνισε ο Φουλκς, παρότι ολοένα και περισσότεροι βοηθοί του Τζο Μπάιντεν αναζητούν εργασία πλέον στον ιδιωτικό τομέα.

Από πλευράς του, ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται σε «στάδιο στοχασμού», καθώς «σκέφτεται καλά τα πράγματα» και «συσκέπτεται» πώς να προχωρήσει στην εκστρατεία επανεκλογής του, σύμφωνα με κοντινή του πηγή που μίλησε στο CNN, η οποία αποκλείει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να προβεί σε οποιοδήποτε είδος ανακοίνωσης πριν από το Σαββατοκύριακο, παρά τις πληροφορίες που μετέδωσε το δίκτυο Axios.

Η όποια καθυστέρηση, ωστόσο, στις αποφάσεις του Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να κοστίσει πολύτιμο χρόνο στους Δημοκρατικούς, τον οποίο δεν έχουν στη διάθεσή τους, γεγονός που ώθησε αρκετούς από αυτούς να απευθύνουν δημόσια έκκληση στον σημερινό Πρόεδρο να αποσυρθεί από την κούρσα. Ήδη, ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα έχει «ανησυχίες» για την ικανότητα του Προέδρου Μπάιντεν να παραμείνει στην κορυφή της εκστρατείας, καθώς ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει επίσης να βλέπει τον κύριο ρόλο του ως σύμβουλος του άλλοτε αντιπροέδρου του, όπως δήλωσαν πηγές του στο NBC News. Το ίδιο δίκτυο παρουσίασε και μια επιστολή, γραμμένη από τον βουλευτή Τζέιμι Ράσκιν προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 6 Ιουλίου 2024, όπου παροτρύνει πολύ ξεκάθαρα τον Αμερικανό Πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο «συνεννόησης με την ομάδα» σχετικά με την απόφασή του να αποχωρήσει.

Obama reportedly joins calls for Biden to quit presidential race


Ώρα αποφάσεων

Σύμφωνα με τους New York Times, πάντως, ο Πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται να αποδέχεται την ιδέα ότι μπορεί να μην καταφέρει να κερδίσει τον Νοέμβριο και ότι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα, αλλά δεν είχε αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει. Ο ίδιος, μάλιστα, φέρεται να ανησυχεί για την ικανότητα της Κάμαλα Χάρις να κερδίσει, παραμένοντας για το λόγο αυτό στην κούρσα.

Πρόβλημα η «τιμή»

Την ίδια ώρα, πρόσωπα πολύ κοντά στο περιβάλλον του μετέδιδαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα πως ο Τζο Μπάιντεν είναι ο «εκλεγμένος υποψήφιος» των Δημοκρατικών από μερικές χιλιάδες εκλέκτορες του κόμματος σε όλη τη χώρα, εννοώντας ότι έχει την πλήρη νομιμοποίηση, αλλά και πως ο ίδιος γνωρίζει όσο κανένας, σε σχέση με τους δυνητικούς αντικαταστάτες του, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και είναι σε θέση να την ασκήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Για το περιοδικό Time, πάντως, το πρόβλημα αυτήν την ώρα δεν εντοπίζεται στην υγεία ή στην ηλικία του Μπάιντεν, αλλά «στην τιμή του», καθώς για αρκετούς Δημοκρατικούς είναι κρίσιμο να μην εκλάβει ο ίδιος την τυχόν απόσυρσή του ως προσωπική προσβολή και πλήγμα στην υστεροφημία του.

Αγγελιοφόρος η Πελόζι

Υπό αυτήν την σκοπιά, οι χειρισμοί εντός κόμματος κρίνονται χειρουργικοί και η «μετρ» του είδους, Νάνσυ Πελόζι φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί τις τελευταίες ώρες σε κάποιους από τους Δημοκρατικούς της Βουλής πως πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να πειστεί πολύ σύντομα να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα, εν μέσω σοβαρών αμφιβολιών ότι μπορεί να κερδίσει τον Νοέμβριο. Άλλωστε, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν η πλέον κατάλληλη λόγω κομματικής διαδρομής, πολιτικής παρουσίας και γνώσης του πεδίου των χορηγών του κόμματος για να μεταφέρει στον Τζο Μπάιντεν την εκτίμηση ότι η επανεκλογή του τίθεται σε σοβαρή αμφιβολία.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει αρχίσει να αποδέχεται την ιδέα ότι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα, υποκύπτοντας στις αυξανόμενες απαιτήσεις πολλών ανήσυχων μελών του κόμματός του, κατά τους New York Times, με την απόφασή του να αναμένεται τις επόμενες ημέρες και την Καμάλα Χάρις να φαντάζει ως η επικρατέστερη κληρονόμος του.


Ειδήσεις σήμερα:

Λάβρος ο Καρτερός κατά Κασσελάκη μετά την αποχώρηση Δραγασάκη: Θα πνιγεί στις ίδιες του τις αντιφάσεις

Με κόκκινο μπικίνι η Ελένη Βουλγαράκη, «α ρε Φώτη τι περνάς» της γράφουν

Αποζημίωση $2 εκατ. σε οικογένεια Ελληνοαμερικανού για τα θανάσιμα εγκαύματα από ντους με νερό θερμοκρασίας 65 βαθμών Κελσίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης