Εκλογές ΗΠΑ - Νέο μήνυμα Μπάιντεν παρά τις πιέσεις για αποχώρηση: Ανυπομονώ να επιστρέψω, μαζί θα νικήσουμε - Ο Τραμπ έχει σκοτεινό όραμα

Εκλογές ΗΠΑ - Νέο μήνυμα Μπάιντεν παρά τις πιέσεις για αποχώρηση: Ανυπομονώ να επιστρέψω, μαζί θα νικήσουμε - Ο Τραμπ έχει σκοτεινό όραμα

Επιμένουν οι υπεύθυνοι της προεκλογικής του εκστρατείας - Την ίδια ώρα, η Washington Post έγραφε για την επόμενη μέρα και τους πιθανούς διαδόχους του, ενώ το NBC μετέδιδε πόσο πληγωμένος από τους συμμάχους του αισθάνεται ο Αμερικανός πρόεδρος

biden-xr_2
«Τα όσα διακυβεύονται είναι πολλά και η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μαζί, θα νικήσουμε». Αυτό είναι το νέο μήνυμα της ομάδας της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που παρά τις πιέσεις οι οποίες εντείνονται το τελευταίο διάστημα από μέλη του κόμματός του λόγω της σημαντικής δημοσκοπικής κατρακύλας, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάτι περί απόσυρσης, τουναντίον δείχνει προσώρας να επιμένει στην παραμονή για τη διεκδίκηση μίας νέας προεδρικής θητείας.

Εντύπωση, πάντως, είχε προκαλέσει δημοσίευμα του αμερικανικού ιστοτόπου Axios που έγραφε, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές των Δημοκρατικών, ότι ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει απόσυρση μέσα στο Σαββατόκυριακο, ενώ σε αναλύσεις της η Washington Post έγραφε για τη σύσταση του Μπαράκ Ομπάμα να αποχωρήσει ο πρέοδρος των ΗΠΑ από την ηγεσία των Δημοκρατικών και σε άλλο άρθρο παρουσιάστηκαν οι πιθανοί διάδοχοι για την αρχηγία του κόμματος.

Πριν από λίγες ώρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέκρινε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς, όπως είπε, έχει ένα «σκοτεινό όραμα» για την Αμερική, ενώ επισήμανε πως ανυπομονεί να επιστρέψει στην προεκλογική κούρσα την επόμενη εβδομάδα και να κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο.

«Τα όσα διακυβεύονται είναι πολλά και η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Μαζί, θα νικήσουμε», τονίζει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Το σκοτεινό όραμα του Ντόναλντ Τραμπ για το μέλλον δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε ως Αμερικανοί. Σήμερα, ως κόμμα και ως χώρα, μπορούμε και θα τον νικήσουμε στις κάλπες. Ανυπομονώ να επιστρέψω στην προεκλογική κούρσα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσω να αποκαλύπτω την απειλή που συνιστά η ατζέντα του Σχεδίου για το 2025 του Ντόναλντ Τραμπ…», λέει ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση, μετά τη λήξη του Εθνικού Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ανάλυση Washington Post: Τι θα συμβεί αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Washington Post, κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία συναντήθηκαν μαζί του, φέρονται να διαμηνύουν στον Μπάιντεν πως η υποψηφιότητά του πλήττει το κόμμα και μειώνει τις πιθανότητες ελέγχου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και πως πιστεύει ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν και οι σύμβουλοι της εκστρατείας επιμένουν ότι δεν θα εγκαταλείψει την κούρσα.

biden


Στην περίπτωση που λάβει την απόφαση και ενδώσει στις πιέσεις να αποσυρθεί, οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές, καθώς οι ηγέτες των Δημοκρατικών θα κληθούν να συσπειρώσουν τις τάσεις του κόμματος γύρω από έναν νέο υποψήφιο.

Ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης

Σύμφωνα με την Washington Post, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι η πιθανότερη υποψήφια για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου, με πολλά μέλη του κόμματος να έχουν ήδη δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στο πρόσωπό της.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Μπάιντεν, κατά τη συνέντευξη Τύπου της 11ης Ιουλίου στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, είπε πως «δεν θα είχα επιλέξει τη Χάρις ως αντιπρόεδρο, αν δεν πίστευα πως έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος». Ομως η υποψηφιότητα της Χάρις δεν θεωρείται αυτονόητη επειδή είναι αντιπρόεδρος. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ελεύθερο να επιλέξει κάποιον άλλο ως διάδοχο του Μπάιντεν, ίσως έναν κυβερνήτη εάν τα μέλη του συσπειρωθούν γύρω από έναν άλλο υποψήφιο.

Άλλοι Δημοκρατικοί, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ή η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ, έχουν προταθεί ως ισχυρότερες εναλλακτικές λύσεις από τη Χάρις, εάν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα. Αλλά τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024, όπως μεταδίδει το cnbc.

Πώς θα επιλεγεί ο νέος υποψήφιος

Σε αντίθεση με την περίπτωση παραίτησης ενός προέδρου, όπου προωθείται αυτομάτως ο αντιπρόεδρος στη θέση του, μια αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα δεν συνεπάγεται αυτόματα την επιλογή της Χάρις.

Αν και περισσότεροι Δημοκρατικοί και αναλυτές τη θεωρούν ως την πιθανότερη αντικαταστάτρια, οι αντιπρόσωποι που θα επιλέξουν τον υποψήφιο για πρόεδρο στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον επιθυμούν. Αν οι Δημοκρατικοί δεν καταφέρουν να συσπειρωθούν γύρω από ένα πρόσωπο, δημιουργείται το ενδεχόμενο για ένα ανοιχτό συνέδριο, κάτι που το κόμμα έχει να κάνει από το 1968. Σε αυτή την περίπτωση, οι παρασκηνιακές κόντρες θα ήταν μεγάλες καθώς οι υποψήφιοι θα αναζητούν τη υποστήριξη μεμονωμένων αντιπροσώπων.

Εκτιμάται ωστόσο πως οι Δημοκρατικοί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο, επιχειρώντας να εδραιώσουν την υποστήριξη πίσω από ένα άτομο πριν από το συνέδριο.

Πόσο γρήγορα θα μπορούσε να επιλεγεί ένας υποψήφιος

Ακόμη και αν ο Μπάιντεν και το κόμμα υποστηρίξουν έναν αντικαταστάτη, κανείς δεν γίνεται επίσημος υποψήφιος μέχρι να ψηφίσουν οι αντιπρόσωποι. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια εικονική ονομαστική ψηφοφορία που θα μπορούσε να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για να αναδείξει το προεδρικό της ψηφοδέλτιο. Εάν ακυρώσει αυτό το σχέδιο, τότε ο υποψήφιος θα επιλεγεί στο συνέδριο, το οποίο ξεκινά στις 19 Αυγούστου.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Παρότι η Χάρις θεωρείται ως η πιθανή αντικαταστάτρια του Μπάιντεν, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν μικρή διαφορά στα ποσοστά των δύο σε σχέση με του Τραμπ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μέσο όρο 11 δημοσκοπήσεων της Washington Post μετά το ντιμπέιτ του Ιουνίου, ο Τραμπ υπερτερεί του Μπάιντεν κατά μέσο όρο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που είναι παρόμοιο με το προβάδισμα 1,5 μονάδας του Τραμπ έναντι της Χάρις σε αυτές τις έρευνες. Τέσσερις δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η Χάρις συγκεντρώνει ελαφρώς καλύτερη δημοσκοπική θέση από τον Μπάιντεν, τέσσερις ελαφρώς χειρότερη και τρεις δεν έδειξαν καμία διαφορά.

Μια δημοσκόπηση της Washington Post-ABC News-Ipsos αυτόν τον μήνα έδειξε ότι το 44% των Αμερικανών συνολικά δήλωσαν ότι θα ήταν «ικανοποιημένοι» αν ο Μπάιντεν έκανε στην άκρη και η Χάρις γινόταν υποψήφια των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του 70% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς. Στην ίδια δημοσκόπηση, το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που προσανατολίζονται προς το Δημοκρατικό Κόμμα πρότειναν τη Χάρις ως την επιλογή τους για το χρίσμα του κόμματος, εάν ο Μπάιντεν αποχωρήσει, ενώ το 7% ανέφερε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, το 4% την πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα και το 3% τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπάτιγκιγκ και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Οι μισοί από τους Δημοκρατικούς δεν κατονόμασαν κανέναν.

Τι θα συμβεί με τα χρήματα που συγκέντρωσε ο Μπάιντεν

Εάν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα, τα χρήματα στον λογαριασμό της εκστρατείας του θεωρούνται «πλεονάζοντα κεφάλαια εκστρατείας» που μπορούν να αποδοθούν στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ή σε μια ανεξάρτητη επιτροπή δαπανών. Αν όμως αποσυρθεί πριν γίνει ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος, μπορεί να αντιμετωπίσει περιορισμούς στη δωρεά σε άλλους υποψηφίους.

Ορισμένοι δικηγόροι και στελέχη των Δημοκρατικών, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι επειδή το όνομα της Κάμαλα Χάρις περιλαμβάνεται στα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή για τη σύσταση της επιτροπής, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παραδώσει τον έλεγχο του λογαριασμού στη Χάρις, αν αποχωρούσε. Όμως αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι δικηγόροι οικονομικών εκστρατειών σημείωσαν ότι αυτή η νομική θεωρία δεν έχει δοκιμαστεί. Ο διακεκριμένος Ρεπουμπλικανός δικηγόρος Τσάρλι Σπις υποστήριξε πρόσφατα στη Wall Street Journal ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις θα πρέπει να διοριστούν επίσημα από το κόμμα τους προτού γίνει η παράδοση του λογαριασμού.

Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα επιλέξει έναν υποψήφιο που είναι κάποιος άλλος από τη Χάρις, η εκστρατεία του Μπάιντεν θα μπορούσε ακόμη να μεταφέρει τα κεφάλαιά της στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατών.

Ο Μπάιντεν αισθάνεται πληγωμένος, λένε πηγές στο NBC News

Ο Μπάιντεν αισθάνεται πληγωμένος και προδομένος από τον τρόπο με τον οποίο τόσοι πολλοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους κορυφαίους ηγέτες του κόμματος, τον έχουν αφήσει «ξεκρέμαστο», καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της πολιτικής του καριέρας, αναφέρουν πηγές που επικαλείται το NBC News.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ορισμένοι εκ των κορυφαίων Δημοκρατικών του έχουν εκφράσει και κατ΄ ιδίαν τις αμφιβολίες τους, ενώ την Πέμπτη δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ πρόβαλαν την είδηση ότι: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες ότι οι πιθανότητες του Μπάιντεν για να νικήσει στις εκλογές του Νοεμβρίου εξανεμίζονται και πως πιστεύει ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εξετάσει σοβαρά την υποψηφιότητά του.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ αμφότεροι από τη Νέα Υόρκη, καθώς και η Νάνσι Πελόζι, έχουν περάσει εβδομάδες ακούγοντας τις ανησυχίες των μελών τους μεταφέροντάς τες στον Μπάιντεν και την εκστρατεία του. Δημόσια, και οι τρεις έχουν πει ότι υποστηρίζουν οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά ακόμη και πίσω από κλειστές πόρτες δεν έχουν πει στους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου να στηρίξουν τον Μπάιντεν και δεν έχουν δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγώνας δρόμου για να επανέλθουν τα συστήματα μετά το ψηφιακό μπλακ άουτ - «Λυπούμαστε βαθύτατα» λέει η Crowdstrike

Ποια είναι τα δικαιώματα των επιβατών σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακύρωσης πτήσης

Έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας στα περιουσιακά στοιχεία του Απόστολου Λύτρα - Τι ερευνούν οι Αρχές

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης