Μπαγκλαντές: Στους 105 οι νεκροί από τις ταραχές στη χώρα

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι φοιτητές που σκοτώθηκαν πυρά αστυνομικών

Στους 105 ανέρχονται οι νεκροί από τις ταραχές που συγκλονίζουν το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 75 νεκρούς.

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι φοιτητές που σκοτώθηκαν πυρά αστυνομικών.



Τρία νοσοκομεία της πρωτεύουσας Ντάκα ανέφεραν ότι παρέλαβαν 24 πτώματα ενώ άλλοι 6 νεκροί αναφέρθηκαν στη Ρανγκπούρ, μια πόλη στο βόρειο Μπανγκλαντές.



Νωρίτερα σήμερα οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν και τα τηλεοπτικά κανάλια σταμάτησαν να μεταδίδουν πρόγραμμα. Από χθες Πέμπτη οι αρχές είχαν περιορίσει επίσης ορισμένες υπηρεσίες της κινητής τηλεφωνίας, επιχειρώντας να καταστείλουν τις ταραχές.

Οι διαδηλωτές λένε «όχι» στο τρέχον σύστημα ποσοστώσεων για τους διορισμούς στο δημόσιο

Εδώ και εβδομάδες οι φοιτητές οργανώνουν σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σύστημα των ποσοστώσεων για τις προσλήψεις και να υιοθετήσει ένα σύστημα βασισμένο στην αξιοκρατία.

Με βάση το σημερινό σύστημα, περισσότερες από τις μισές καλοπληρωμένες και περιζήτητες θέσεις στο δημόσιο καλύπτονται από συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, κάτι που οι φοιτητές θεωρούν ότι συνιστά διακριτική μεταχείριση. Έτσι, το 30% των θέσεων καλύπτεται από τα παιδιά εκείνων που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές το 1971, το 10% από γυναίκες και το 10% από πολίτες συγκεκριμένων περιοχών.



Οι φοιτητές δέχονται να διατηρηθούν μόνο οι ποσοστώσεις για τις εθνικές μειονότητες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (το 6% των θέσεων). Θεωρούν ότι το σημερινό σύστημα ευνοεί τα παιδιά των υποστηρικτών της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, η οποία κυβερνά από το 2009 και τον Ιανουάριο κέρδισε για τέταρτη συνεχόμενη φορά τις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση πάντως μποϊκοτάρισε τις εκλογές.



Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη βία και κάλεσε το Μπανγκλαντές «να εγγυηθεί αμέσως την ασφάλεια όλως των ειρηνικών διαδηλωτών» ενώ και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ καταδίκασε «τη βία εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών».

Ειδήσεις σήμερα:

Microsoft: Τι προκάλεσε το παγκόσμιο black out - Άγνωστο πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι υπηρεσίες, ίσως πάρει και μέρες

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ: Πώς έγινε - Ο δικυκλιστής ένιωσε αδιαθεσία, αγροτικό σταμάτησε να βοηθήσει και η νταλίκα έπεσε πάνω τους

Εθνική μπάσκετ: Με... πιστολέρο Τολιόπουλο στο Παρίσι - Η προσωπική διαδρομή του παίκτη που σκοράρει τρίποντα από τα 10 μέτρα σε 2 δευτερόλεπτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr