Τραμπ: Εδώ και δύο χρόνια ζητούσε περισσότερη ασφάλεια αλλά η Μυστική Υπηρεσία απέρριπτε το αίτημά του, γράφει η Post

Η υπηρεσία ισχυρίστηκε ότι δεν είχε τους πόρους που ζητούσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ – Μετά την απόπειρα δολοφονίας έχει την ίδια ασφάλεια με τον Μπάιντεν

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως για την ασφάλεια του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Post οι αξιωματούχοι της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δυο χρόνια απέρριπταν επανειλημμένα το αίτημα του Τραμπ για πρόσθετη ασφάλεια.

Ο 78ρονος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ζητούσε περισσότερους πράκτορες και μαγνητόμετρα σε μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις στις οποίες παρευρισκόταν, καθώς και επιπλέον ελεύθερους σκοπευτές για υπαίθριους χώρους, δήλωσαν τέσσερις άνθρωποι από το περιβάλλον του Τραμπ.

Κάθε αίτημα απορρίφθηκε από ανώτερους αξιωματούχους που ισχυρίστηκαν ότι η υπηρεσία δεν είχε τους πόρους που ζητούσε ο Τραμπ, ανέφερε το δημοσίευμα.

Οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, μαζί με τις τοπικές αστυνομικές αρχές, ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια της συγκέντρωσης όταν ο 20χρονος ένοπλος Μάθιου Τόμας Κρουκς άνοιξε πυρ στην υπαίθρια προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου των Ρεπουμπλικανών προέδρου στην Πενσυλβάνια το περασμένο Σάββατο. Ο Κρουκς βρισκόταν σε μια ταράτσα μόλις 130 μέτρα μακριά από τον Τραμπ όταν έριξε έως και επτά σφαίρες, προκαλώντας τραύμα στο αυτί του και σκοτώνοντας ένα μέλος του κοινού που καθόταν πίσω από τη σκηνή. Δύο άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η οργή για το κενό ασφαλείας οδήγησε την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας να ανεβάσει το προσωπικό του Τραμπ στο ίδιο επίπεδο με αυτό του προέδρου Μπάιντεν. Η Μυστική Υπηρεσία αρχικά διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι κάποιος από το στρατόπεδο του Τραμπ ζήτησε περισσότερη βοήθεια πριν από τους φονικούς πυροβολισμούς ως «απολύτως ψευδείς».

Η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας Kimberly Cheatle, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι την τελευταία εβδομάδα δέχτηκε πιέσεις να παραιτηθεί. Ωστόσο μετά την αποκάλυψη τεράστιων κενών στην ομάδα ασφαλείας του πρώην προέδρου η υπηρεσία άλλαξε στάση.

Ο Anthony Guglielmi, εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας, παραδέχτηκε στην Washington Post ότι η υπηρεσία είχε αρνηθεί το αίτημα του Τραμπ για πρόσθετη ασφάλεια, αλλά ισχυρίστηκε ότι το έμαθε μετά την επίθεση. Ο Guglielmi δήλωσε στην Post ότι υπήρχαν «ορισμένες περιπτώσεις όπου δεν παρασχέθηκαν συγκεκριμένες εξειδικευμένες μονάδες ή πόροι της Μυστικής Υπηρεσίας», αλλά ότι η υπηρεσία αντ' αυτού χρησιμοποίησε πολιτειακούς ή τοπικούς αστυνομικούς για να προσθέσει προστασία.

«Η Μυστική Υπηρεσία έχει μια τεράστια, απαιτητική και περίπλοκη αποστολή», ανέφερε ο Guglielmi σε δήλωσή του. «Καθημερινά εργαζόμαστε σε ένα δυναμικό περιβάλλον απειλών για να διασφαλίσουμε ότι οι προστατευόμενοι μας είναι ασφαλείς σε πολλαπλές εκδηλώσεις, ταξίδια και και άλλες δημόσιες εμφανίσεις. Εκτελούμε μια ολοκληρωμένη και πολυεπίπεδη στρατηγική για την εξισορρόπηση του προσωπικού, της τεχνολογίας και των εξειδικευμένων επιχειρησιακών αναγκών».

Μυστικοί γνώστες δήλωσαν ότι οι τοπικές αστυνομικές αρχές επιστρατεύτηκαν για τη συγκέντρωση στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, επειδή τα κεντρικά γραφεία της Μυστικής Υπηρεσίας αρνήθηκαν το αίτημα του πρώην προέδρου για επιπλέον πόρους.

Το προσωπικό απόσπασμα του Τραμπ ζητά από το αρχηγείο της Μυστικής Υπηρεσίας πόρους -ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνολογία- το αρχηγείο εγκρίνει ή αρνείται κατά την κρίση του. Ο βαθμός ασφαλείας ποικίλλει από εκδήλωση σε εκδήλωση.

Η Μυστική Υπηρεσία έχει επικριθεί έντονα επειδή δεν κατάφερε να σταματήσει τον Κρουκς πριν πυροβολήσει τον πρώην πρόεδρο.

Ο Τραμπ συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία παρά την τρομακτική εμπειρία, αυτή τη φορά με ενισχυμένη ασφάλεια στη διάθεσή του.

Του διατέθηκε ένας «πρωτοφανής αριθμός αστυνομικών» το Σάββατο για την εκδήλωση στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν όπου μίλησε σε κοινό 14.000 ανθρώπων.

Ειδήσεις σήμερα:

Βασίλειος Κωστέτσος για την περιπέτεια υγείας του: Ανήκω στα άτομα υψηλού κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό


Δολοφονήθηκε 64χρονος μετά από βαφτίσια στην Αρκαδία– Συνελήφθη ζευγάρι


Δεν νοείται η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974, λέει ο Μητσοτάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr