Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τι λένε ξένοι ηγέτες για την απόφαση του Μπάιντεν να αποχωρήσει

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Τι λένε ξένοι ηγέτες για την απόφαση του Μπάιντεν να αποχωρήσει

Σε αναρτήσεις τους τονίζουν το έργο του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και το πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση που έλαβε ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου

biden_alone_debate
Ηγέτες στενών συμμάχων των ΗΠΑ είναι από τους πρώτους που σχολίασαν με αναρτήσεις τους την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ.

«Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για τη «φιλία και τη σταθερή υποστήριξή του προς τον ισραηλινό λαό» ενώ τον χαρακτήρισε «πραγματικό σύμμαχο του εβραϊκού λαού».

Κλείσιμο

Τον «πλήρη θαυμασμό και την αναγνώρισή του» για την «γενναία και αξιοπρεπή απόφαση του προέδρου Μπάιντεν», εξέφρασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Πρόσθεσε ότι «χάρη στην αποφασιστικότητα και την ηγεσία του, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και τη σοβαρή επίθεση στο Καπιτώλιο και υπήρξαν υποδειγματικές στην στήριξή τους προς την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα του Πούτιν. Μια μεγάλη χειρονομία από έναν μεγάλο πρόεδρο που ανέκαθεν αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Στις «δύσκολες αποφάσεις χάρη στις οποίες η Πολωνία, η Αμερική και ο κόσμος είναι ασφαλέστεροι και η δημοκρατία ισχυρότερη», αναφέρεται ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ στη δική του ανάρτηση και σημειώνει ότι «Γνωρίζω ότι κι εσείς καθοδηγηθήκατε από τα ίδια κίνητρα όταν ανακοινώσατε την τελική σας απόφαση, πιθανότατα την πιο δύσκολη», γράφει ακόμη.



Τον σεβασμό τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ εξέφρασαν και Γερμανοί πολιτικοί.

«Ο φίλος μου ο Τζο Μπάιντεν έχει πετύχει πολλά: για τη χώρα του, για την Ευρώπη, για τον κόσμο. Χάρη σε αυτόν, η διατλαντική συνεργασία είναι στενή, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και οι ΗΠΑ είναι ένας καλός και αξιόπιστος εταίρος για εμάς. Η απόφασή του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα αξίζει σεβασμό», έγραψε με μήνυμά του στα αγγλικά ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.



«Υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η σημερινή απόφασή του αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό», έγραψε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε το σχόλιο της αρχηγού των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ που έγραψε ότι «ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τη χώρα του με εντυπωσιακό τρόπο ως πρόεδρος. Και το κάνει και με αυτό το βήμα. (Έχει) τον μεγαλύτερο σεβασμό μου!»

Στην Ιρλανδία ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν δήλωσε ότι άκουσε την είδηση «με θλίψη και θαυμασμό», περιγράφοντας τον Biden ως «σταθερό φίλο της Ιρλανδίας» που παρείχε «ανεκτίμητη υποστήριξη για την ειρήνη και την ευημερία σε αυτό το νησί».



Ειδήσεις σήμερα:

Παραιτήθηκε από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπάιντεν - Το ανακοίνωσε με ανοικτή επιστολή

Εκλογές ΗΠΑ 2024 - Τραμπ: Είναι μακράν ο χειρότερος πρόεδρος, λέει για την απόσυρση του Μπάιντεν

Καιρός: Αφόρητη ζέστη για 14η μέρα - Πού έδειξε πάνω από 42°C το θερμόμετρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης