Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αρχίζει το παζάρι των Επιτρόπων με τηλεφωνήματα σε πρωθυπουργούς - Ποιος «κλειδώνει» για την Ελλάδα

Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο πρώτης γραμμής, λένε κυβερνητικές πηγές - Άμυνα και Στεγαστικό από τις πρώτες προτεραιότητες της προέδρου της Κομισιόν

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι η σημερινή στη διαπραγμάτευση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το βλέμμα στην επόμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει για τα καλά το παζάρι των Επιτρόπων.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν επιστρέφει στις Βρυξέλλες, μετά τη σύντομη ανάπαυλα που ακολούθησε την επανεκλογή της στο αξίωμα της προέδρου της Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να ξεκινήσει τις άτυπες επαφές της, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υπήρξε και διαπραγματευτής εκ μέρους του ΕΛΚ να είναι ένας από τους πρώτους που αναμένουν τηλεφώνημα. Σημειωτέον, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε πλάτη στην πρόεδρο της Κομισιόν, όταν κάποιοι επεχείρησαν να διακινήσουν σενάρια αντικατάστασής της δια...της πλαγίας.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε για σημαντικές αλλαγές στο formation της Κομισιόν, ενώ στις Βρυξέλλες ποντάρουν στο ότι θα καταργηθεί το σημερινό σχήμα με εκτελεστικούς και μη εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Κομισιόν και θα επανέλθουμε στο παλαιότερο σχήμα με τους αντιπροέδρους και τους επιτρόπους. Η πρόεδρος της Επιτροπής, πάντως, «έδειξε» και τις προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας, πέραν της Άμυνας, με την προαναγγελία για χαρτοφυλάκιο που θα αφορά τα Στεγαστικά, αλλά και ένα χαρτοφυλάκιο εστιασμένο στη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο πρώτης γραμμής, το οποίο είναι σημαντικό και για τη χώρα μας και για την Ευρώπη», λένε κυβερνητικές πηγές. Ένα εξαιρετικό χαρτοφυλάκιο θα ήταν αυτό της Ανταγωνιστικότητας, αλλά μάλλον είναι εκτός συζήτησης, καθώς ενδιαφέρει μεγάλες χώρες. Αυτό της Διεύρυνσης έχει πόρους και αρμοδιότητες, ενώ θεωρείται δύσκολο η Ελλάδα εν τέλει να κινηθεί προς το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, προκειμένου να μην δοθεί και στο εσωτερικό η εντύπωση ότι θα ανοίξουν οι κρουνοί των ευρωπαϊκών κεφαλαίων με την ανάληψη των καθηκόντων. Γενικώς, η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τα νεοσύστατα χαρτοφυλάκια, καθώς ακόμα είναι ασαφές το πεδίο των αρμοδιοτήτων. Ενδεχομένως, τα χαρτοφυλάκια της Συνοχής και της Εργασίας ή της Ενέργειας να μην άφηναν αδιάφορη τη χώρα μας, καθώς συνδέονται και με ισχυρές Γενικές Διευθύνσεις.

Το πρόσωπο για την Κομισιόν

Όταν κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο, θα «ξεκλειδώσει» και το πρόσωπο από τη shortlist του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς θα ολοκληρώσει τη θητεία του και στις Βρυξέλλες θα μετακομίσει νέο πρόσωπο. Η απόφαση Μητσοτάκη ήταν ήδη ειλημμένη, οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σχοινά στο Politico όμως για το πώς ξεκλείδωσαν πόροι για την Ουγγαρία, στο πλαίσιο ενός deal για τα κεφάλαια που αφορούν την Ουκρανία, δεν τον βοήθησαν καθόλου.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν σημειωτέονέχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη δύο προτάσεις ονομάτων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Βεβαίως, αρκετές χώρες έχουν προτείνει μόνο ένα πρόσωπο για την Κομισιόν και αυτό μοιάζει να «περνάει». Η υποψηφιότητα που συζητειται πιο έντονα είναι αυτή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο ίδιος είναι έμπειρος περί τα ευρωπαϊκά, καθώς ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και ενεργό στέλεχος του ΕΛΚ. Κατά τα άλλα, ακούγεται το όνομα της Νίκης Κεραμέως, αν και μόλις προ ολίγων εβδομάδων μετακόμισε στο υπουργείο Εργασίας και ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι φίλος των συχνών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του προσώπου που θα προταθεί από την κυβέρνηση για ένα χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν, το protothema.gr πληροφορείται ότι υπάρχει ισχυρό σενάριο μετακόμισης της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Άννας Μαρίας Μπούρα στις Βρυξέλλες. Η κυρία Μπούρα θα μπορούσε να κατευθυνθεί είτε στο team της προέδρου της Κομισιόν είτε στο γραφείο του επόμενου Έλληνα επιτρόπου ως επικεφαλής, καθώς γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, μιας και θήτευσε για χρόνια στην Ευρωπαϊκής Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS), πριν επιστρέψει στην Αθήνα.

Με συνταγή Ντράγκι

Γενικότερα, η νέα γραμμή της ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι σαφής: πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και πιο έξυπνα. Με άλλα λόγια, πρέπει να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή ενιαία αμυντική αγορά, ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να μην πληρώνουν υπεραξίες για εξοπλισμούς σε τρίτες χώρες και ειδικά στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν περιέλαβε στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο μια πρωτοβουλία που έχουν ζητήσει για ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς λόγους, με επιστολή τους πριν τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο λόγος για την Ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα, ένα Iron Dome επί το ευρωπαϊκότερον που θα «γλιτώσει» από τα κράτη μέλη εθνικούς πόρους, αλλά θα στείλει και ένα μήνυμα εκτός της Ένωσης ότι η νέα πενταετία της Ε.Ε. θα αφορά τη στρατηγική αυτονομία.

Ενδεικτική των διαθέσεων της νέας Κομισιόν ήταν η πρόταση που κατέθεσε η προτεινόμενη για Ύπατη Αρμοστής και πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας για ένα ευρωομόλογο για την άμυνα ύψους 100 δισεκατομμυρίων. Το ευρωομόλογο μοιάζει δύσκολο να υλοποιηθεί-είπαμε, οι Γερμανοί-, αλλά το ποσό δεν ακούγεται παράλογο. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ευρωπαϊκής πλάνης, πάντως, προ μερικών μηνών πριν από λίγους μήνες τρεις επίτροποι περηφανεύονταν για την ίδρυση ενός αμυντικού fund εμβέλειας…1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η ίδια η Γερμανία, άλλωστε, στον προϋπολογισμό της προβλέπει το 2028 να έχει ανεβάσει τις αμυντικές της δαπάνες στα 80 δισεκατομμύρια και αυτό δίνει μια τάξη μεγέθους για το πού προτίθενται να κινηθούν συνολικά τα ευρωπαϊκά κράτη.

Πριν αποκαλύψει πιο συγκεκριμένα σχέδια για το πώς θα κατανείμει τους ευρωπαϊκούς πόρους που είναι διαθέσιμοι ή μπορούν να μοχλευθούν, η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα ακούσει τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος για ένα διάστημα ακούστηκε ως πιθανός αντικαταστάτης, σε περίπτωση που οι ηγέτες αποφάσιζαν να μην την στηρίξουν μετά τις ευρωεκλογές. Πιο συγκεκριμένα, πριν από έναν χρόνο η Κομισιόν είχε αναθέσει στον άλλοτε κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης να καταρτίσει μια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, σε ποιους τομείς η Ένωση πρέπει να επενδύσει περισσότερο το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην χάσει το τρένο. Το πόρισμα του κ. Ντράγκι είναι θέμα χρόνου, υπό το πρίσμα και των νέων προτεραιοτήτων της Ένωσης. Η κ. Φον ντερ Λάιεν λέγεται ότι θα αντιμετωπίσει την εν λόγω έκθεση ως οδοδείκτη για την επόμενη πενταετία και θα μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr