Τζο Μπάιντεν: Οι 48 ώρες που οδήγησαν στην παραίτησή του από την προεκλογική κούρσα

Την Παρασκευή ο Τζο Μπάιντεν έδινε διαβεβαιώσεις ότι θα διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία, όμως την Κυριακή ανακοίνωσε ότι αποσύρεται – Οι εσωκομματικοί τριγμοί, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ και η ιστορική ανακοίνωση

Από την επιμονή στην παραίτηση χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες. Κι αν ο χρόνος φαίνεται πολύς, στην αμερικανική πολιτική, ενδεχομένως να μοιάζει με αιώνα, αν αναλογιστεί κανείς τη στάση του Τζο Μπάιντεν, που ενώ την Παρασκευή διαβεβαίωνε για την πρόθεσή του να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, την Κυριακή ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, δείχνοντας ως διάδοχό του την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις.

Το πρωί της Παρασκευής, το μήνυμα που εξέπεμπε η εκστρατεία του Μπάιντεν ήταν σαφές. Ο πρόεδρος ήταν μεν άρρωστος με Covid, αλλά ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει τον προεκλογικό του αγώνα. «Δεν πρόκειται να πάει πουθενά», διαμήνυσε η πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του, Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον, στο Morning Joe του MSNBC, μια εκπομπή που ο πρόεδρος παρακολουθεί μανιωδώς.

Θέλοντας να σταματήσει τους αμφισβητίες, ο Μπάιντεν διαμήνυσε ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στην προεκλογική εκστρατεία «για να συνεχίσει να εκθέτει την απειλή της ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ Project 2025», είπε. Το απόγευμα, η εκστρατεία του ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τετάρτη, ο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο Όστιν του Τέξας προκειμένου να παραστεί σε εκδήλωση στην προεδρική βιβλιοθήκη του Λίντον Τζόνσον. Τότε όλοι θεώρησαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τα προβλήματα και την εσωκομματική -και όχι μόνο – κριτική, ήταν αποφασισμένος στα 81 του χρόνια να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος.



Τα τελεσίγραφα των Δημοκρατικών και οι αμφισβητίες

Ωστόσο όσοι τον αμφισβητούσαν δεν θα σώπαιναν. Μόνο την Παρασκευή, τουλάχιστον 10 Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ζητούσαν δημοσίως να φύγει ο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι η αποχώρησή του ήταν προς το συμφέρον του κόμματος και της χώρας, δεδομένης της απειλής για τη δημοκρατία που συνιστά ο Τραμπ.

Παράλληλα, κορυφαίοι νομοθέτες από την Καλιφόρνια, που βρίσκονται κοντά στη Νάνσι Πελόζι, προσχώρησαν επίσης στους αμφισβητίες, με κάποιους μάλιστα να προειδοποιούν ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται σε τροχιά απώλειας του Λευκού Οίκου και ενδεχομένως η πορεία του θα επηρεάσει και τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για τη Βουλή και τη Γερουσία.

Κι αν τα περίπου 40 μέλη του Κογκρέσου είναι λίγα σε σχέση με την πλειοψηφία των 264 Δημοκρατικών, στο παρασκήνιο δινόταν μάχη. Η Νάνσι Πελόζι και άλλοι κορυφαίοι Δημοκρατικοί πίεζαν παρασκηνιακά τον Μπάιντεν να παραιτηθεί, κάτι που πλέον γινόταν και αντιληπτό στο κοινό.

Ήδη, στο παρασκήνιο οι δωρητές τον αμφισβητούσαν εδώ και καιρό και πολλοί εξ αυτών απειλούσαν ότι θα παγώσουν τη χρηματοδοτική στήριξη.


Ο Μπάιντεν, η Πελόζι και ο Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπάιντεν συνέχισε να βρίσκεται σε απομόνωση στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, με την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν να μπορεί να τον υποστηρίξει από ξεχωριστό δωμάτιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος καθόταν και έβλεπε τους υποτιθέμενους πολιτικούς του φίλους να τον εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο. Κατά τους New York Times, έγινε έξαλλος με τον ρόλο της Πελόζι, την οποία θεωρεί ότι ξεκίνησε την εκστρατεία για την απομάκρυνσή του.



Από την άλλη, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να απογοητεύτηκε ακόμη περισσότερο με τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο έχουν τεταμένη σχέση από τότε που ο δεύτερος τον έπειςε να κάνει στην άκρη το 2016 για να είναι υποψήφια η Χίλαρι Κλίντον.

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ διεκδικούσε τις δάφνες, μετά και την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του ενώ συνέχιζε να μιλά απαξιωτικά για τον αντίπαλό του. «Αυτή τη στιγμή, τα αφεντικά του κόμματο των Δημοκρατικών προσπαθούν μανιωδώς να ανατρέψουν τα αποτελέσματα για να πετάξουν τον απατεώνα Τζο Μπάιντεν από το ψηφοδέλτιο», έλεγε στους οπαδούς του στο Μίσιγκαν.


Ωστόσο η ανακοίνωση της απόσυρσης έπιασε στον ύπνο ακόμη και την προεκλογική του ομάδα. Παρά τις φήμες, ο δημοσιογράφος των Times Κένεθ Βόγκελ έγραψε στο Χ ότι 30 λεπτά πριν την ιστορική ανακοίνωση, οι επιτελείς του Μπάιντεν τηλεφωνούσαν στους αντιπροσώπους και πίεζαν για να πάρουν δημόσια στήριξη.





«Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ»

Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει το πότε ο Μπάιντεν πήρε την απόφασή του. Ήδη, είχε δει δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι χάνει σε όλες τις κρίσιμες πολιτείες, ενώ είχε πειστεί ότι το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, θα είχε να αντιμετωπίσει την έντονη αμφισβήτηση για την ικανότητά του να ηγηθεί μιας δεύτερης θητείας. Ωστόσο με βάση τις ενδείξεις, μέχρι αργά το Σάββατο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μόνη του επιλογή ήταν αυτή που του υποδείκνυαν πολλοί Δημοκρατικοί. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ», έγραψε στο Χ, στην ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε δύο από τους στενότερους συμβούλους του, τον Μάικ Ντόνιλον και τον Στιβ Ρικέτι στο εξοχικό του στο Ντέλαγουερ και μαζί «μέχρι αργά τη νύχτα», έγραψαν την επιστολή που δημοσιεύτηκε. Τα μέλη της οικογένειας του προέδρου και ορισμένοι στενοί συνεργάτες του είχαν ενημερωθεί το Σάββατο για την απόφασή του. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της προεκλογικής εκστρατείας ενημερώθηκε μόλις 60 δευτερόλεπτα πριν την επίσημη ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στις 13:46 μ.μ. (τοπική ώρα).

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν πολύ ξεκάθαρος στη δήλωσή του. Όμως πολλές λεπτομέρειες ίσως χρειαστούν καιρό για να αποσαφηνιστούν.

Λίγο μετά την ανακοίνωση, ανακοίνωσε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις.




Οι 48 ώρες είχαν τελειώσει, πλέον οι Δημοκρατικοί αλλά και οι ΗΠΑ έχουν μπει σε μια νέα εποχή.



Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη μέρα της απόσυρσης Μπάιντεν - Η λύτρωση των Δημοκρατικών, η ευκαιρία της Χάρις και τα νέα δεδομένα

Αρχίζει το παζάρι των Επιτρόπων με τηλεφωνήματα Φον Ντερ Λάιεν σε πρωθυπουργούς - Ποιος «κλειδώνει» για την Ελλάδα

Με αψεγάδιαστη σιλουέτα και άσπρο μπικίνι ως 61χρονη γιαγιά η Ντέμι Μουρ με την εγγονή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr