ΗΠΑ: 5+1 θεωρίες συνωμοσίας για τη σφαίρα στο αυτί του Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: 5+1 θεωρίες συνωμοσίας για τη σφαίρα στο αυτί του Ντόναλντ Τραμπ

Απίθανα σενάρια και εικασίες για τα κίνητρα του δράστη, αλλά και τους οργανωτές της επίθεσης κατά του Ντόναλντ Τραμπ κυριάρχησαν στα κοινωνικά δίκτυα μετά την αποτυχημένη επίθεση του Τόμας Μάθιου Κρουκς

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
trump-th-xr
Οι σφαίρες του 20χρονου Τόμας Μάθιου Κρουκς σκότωσαν έναν ανύποπτο και εντελώς αθώο άνθρωπο, τραυμάτισαν δύο άλλους, όμως από τον στόχο του επίδοξου δολοφόνου, δηλαδή τον Ντόναλντ Τραμπ, πέρασαν ξυστά. Παρ’ όλα αυτά, η Ιστορία γράφτηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου 2024 στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, ή, για την ακρίβεια, άρχισε να γράφεται από την αρχή. Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους γύρω από το τι στ’ αλήθεια συνέβη, αλλά απεκρύβη από «σκοτεινές δυνάμεις» κ.ά., όπως υποστηρίζουν οι αναπόφευκτες θεωρίες συνωμοσίας. Τα σενάρια συνωμοσίας ενίσχυσε σήμερα η παραδοχή από το FBI ότι δεν γνωρίζει αν ο Τραμπ χτυπήθηκε στο αυτί από σφαίρα ή από θραύσμα.

1. Τα ψυχολογικά του Κρουκς, ο σωσίας και η δολοφονία Κένεντι

Tο μεγαλύτερο αίνιγμα της όλης υπόθεσης συνίσταται στην απουσία οποιουδήποτε εμφανούς, έστω και παρανοϊκού, κινήτρου που θα μπορούσε να οπλίσει το χέρι του παρ’ ολίγον εκτελεστή του Τραμπ. Οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει πουθενά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ειδικά σε ό,τι αφορά την ψυχική κατάσταση και την ιδεολογία, ακόμη και τη νοσηρή φιλοδοξία που διακατείχε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ωθώντας τον έως την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Βάσει των επί της ουσίας ανάξιων λόγου ευρημάτων, μια ευλογοφανής υπόθεση είναι ότι ο Κρουκς, για κάποιον άγνωστο λόγο, σκόπευε να δολοφονήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Τον εν ενεργεία, τον πρώην, τον επόμενο πρόεδρο, αδιακρίτως.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται στο ότι ο Κρουκς δεν ήταν φανατικός οπαδός κανενός από τους δύο και από το ιστορικό των πρόσφατων αναζητήσεών του στο Διαδίκτυο δεν προκύπτει κάποιου είδους εμμονή ειδικά με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ισως ο Τραμπ ήταν απλώς ο πιο πρόσφορος στόχος και ίσως στη θέση του θα μπορούσε να είχε βρεθεί κάλλιστα ο έτερος μονομάχος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν. Βεβαίως, αυτό είναι απλώς μια εικασία, μια εντελώς υποθετική ερμηνεία των διαθέσιμων, απειροελάχιστων, δεδομένων γύρω από τον Κρουκς.

Πάντως, το γεγονός ότι η προσωπικότητα και το κίνητρό του θα προσέλκυαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, προσεγγίζοντας ακόμη και την υστερία, κατέστη σαφές από τα πρώτα λεπτά που ακολούθησαν το σοκ των πυροβολισμών κατά του Τραμπ. Αμέσως μόλις το όνομα Τόμας Μάθιου Κρουκς δόθηκε στη δημοσιότητα, αφού προηγουμένως ταυτοποιήθηκε από τις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακυκλώθηκαν ακαριαία εικόνες και βίντεο του υποτιθέμενου δράστη. Εντούτοις, στο συγκεκριμένο υλικό εμφανιζόταν κάποιος νεαρός που μόνο φυσιογνωμικά έμοιαζε στον Κρουκς.

Κλείσιμο
Και ενώ ο πραγματικός είχε ήδη σκοτωθεί επιτόπου από τους ελεύθερους σκοπευτές της Αστυνομίας, ο σωσίας του έχαιρε άκρας υγείας και ανάρτησε selfie video, στο οποίο πληροφορούσε το κοινό, με τον απαραίτητο σαρκασμό ασφαλώς, ότι δεν ήταν αυτός ο επίδοξος φονιάς. Το ίδιο ίσχυε με ένα σύντομο ερασιτεχνικό βίντεο, πολύ χαμηλής ευκρίνειας, στο οποίο εμφανίζεται κάποιος να ουρλιάζει: «Κόψτε το λαρύγγι των Ρεπουμπλικανών!».

Υποτίθεται πως αυτός είναι ο Κρουκς, αλλά δεν είναι. Πρωταγωνιστής του βίντεο είναι ένας εκτός εαυτού φοιτητής από την Αριζόνα, ο οποίος αντέδρασε εν εξάλλω στην αθώωση του Τραμπ το 2020. Εκείνη την εποχή ο πραγματικός Κρουκς ήταν ακόμη μαθητής λυκείου στην κωμόπολη Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, απ’ όπου καταγόταν.

Εάν ο Τόμας Μάθιου Κρουκς είχε κατορθώσει να φέρει εις πέρας τη φονική αποστολή του, θα κέρδιζε μια θέση στην ιστορία όσων έχουν εκτελέσει κατά καιρούς προέδρους, επικεφαλής κρατών και οργανισμών, διασημότητες κ.λπ., ως ένας δολοφόνος χωρίς κίνητρο.

Διότι, καθώς περνούν οι μέρες από την επίθεση και η διερεύνηση της υπόθεσης παραμένει ουσιαστικά στο μηδέν, καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι ο Κρουκς θα μπορούσε να είχε δολοφονήσει έναν πρώην -ή και επόμενο- πλανητάρχη, χωρίς όμως να ξέρει ούτε ο ίδιος το γιατί. Βεβαίως, υπό τον καταιγισμό των επικρίσεων που δέχτηκαν για τα ασυγχώρητα κενά στη φρούρηση του Τραμπ, οι υπηρεσίες ασφαλείας πασχίζουν να διασώσουν την καταρρακωμένη υπόληψή τους εστιάζοντας στον δράστη.

Ωστόσο, τίποτα πραγματικά σημαντικό δεν προκύπτει παρά την πυρετώδη διερεύνηση της ταυτότητας και των κινήτρων του, με εκατοντάδες συνεντεύξεις και ανάλυση χιλιάδων εικόνων και βίντεο. Οι ερευνητές των υπηρεσιών ασφαλείας ανακοινώνουν -όχι απευθείας, αλλά μέσω διαρροών στα ΜΜΕ- οποιοδήποτε υποτιθέμενο νέο στοιχείο ανακαλύπτουν.

Το κοινό παγκοσμίως από το περασμένο Σάββατο εξακολουθεί να διερωτάται ποιος ήταν αυτός ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, κατά τα φαινόμενα ένας 20χρονος νερντ από μια άσημη κωμόπολη της Πενσιλβάνια. Κυρίως όμως πώς κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί κάθε κενό ασφαλείας στη φρούρηση της προεκλογικής εκδήλωσης του Τραμπ, φτάνοντας έως και στην απόπειρα δολοφονίας καθαυτήν, ενώ ήταν ένας απλός ερασιτέχνης σκοπευτής - και, μάλιστα, όχι και τόσο επιδέξιος.

Στην πράξη, το μόνο πραγματικά καινούριο αφορά τις διαδικτυακές αναζητήσεις του, ιδιαίτερα τις ημέρες πριν από το συμβάν. Ο Κρουκς, λοιπόν, όπως αποκάλυψε η εξονυχιστική αναδίφηση στο αρχείο των επικοινωνιών του από τα δύο κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε, αναζητούσε φωτογραφίες των Τραμπ και Μπάιντεν, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα των προεκλογικών εκδηλώσεών τους, τις ημερομηνίες διεξαγωγής του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών κ.ο.κ.

Επίσης, οι πράκτορες των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούν βέβαιο ότι είχε επισκεφτεί τον χώρο όπου θα διοργανωνόταν η εκδήλωση της 13ης Ιουλίου στη μικρή πόλη -μάλλον μεγάλο χωριό- Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Εκτός των προηγουμένων, συγκέντρωνε επίσης πληροφορίες γύρω από τον διοικητή του FBI Κρίστοφερ Ρέι, τον γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, αλλά και τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Εντοπίστηκαν επίσης αναζητήσεις σχετικές με την ψυχοπαθολογία, με λέξεις-κλειδιά όπως «βαριά κατάθλιψη» κ.ά.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη υπόθεση για το κίνητρό του, υπήρξε ένας συνδυασμός παραγόντων που πυροδότησαν στο μυαλό του το σχέδιο εκτέλεσης του Τραμπ σε κοινή θέα, όπως είχε γίνει, π.χ., στην περίπτωση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τον Νοέμβριο του 1963. Η δολοφονία του JFK από τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, λόγω των αναπάντητων ερωτημάτων, των θεωριών συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν και χάρη στο μυστήριο που ουδέποτε διαλύθηκε, αποτελεί θεμελιώδη θρύλο ή και μύθο της αμερικανικής Ιστορίας - αν όχι της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας.

Εάν ο Κρουκς εζήλωσε τη δόξα του Οσβαλντ και θέλησε να τον μιμηθεί, ουδείς μπορεί να το βεβαιώσει. Ο Τζον Κοέν, πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της υπηρεσίας Homeland Security, εκτιμά ότι «ο Κρουκς είναι χαρακτηριστική περίπτωση ενός προβληματικού νέου που στρέφεται στη βία. Το πιθανότερο ήταν πως πάνω του επενέργησε ένας συνδυασμός από προβλήματα ψυχολογικής φύσης, ιδεολογικές πεποιθήσεις και μια αίσθηση προσωπικής οδύνης. Αυτό ισχύει σχεδόν σε κάθε φονική ένοπλη επίθεση που είχαμε στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια σε σχολεία και εκδηλώσεις όπου συγκεντρώνεται πλήθος ανθρώπων. Ενδεχομένως τα σημάδια ότι ο Κρουκς όδευε προς τα εκεί να υπήρχαν, αλλά δεν έγιναν αντιληπτά από τον περίγυρό του».

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος είχε φροντίσει, έστω και κωδικοποιημένη σαν χρησμό, να προαναγγείλει την πράξη του: σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο Κρουκς είχε δημοσιεύσει ένα σχόλιο στην πλατφόρμα βιντεοπαιχνιδιών Steam ότι «στις 13 Ιουλίου θα είναι η δική μου πρεμιέρα. Μην τη χάσετε».

2. Για όλα φταίει η... Ουκρανία

Μια αναπάντεχη -και μάλλον αυθαίρετη- εξήγηση για τα κίνητρα του παρ’ ολίγον δολοφόνου του Τραμπ πρότεινε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και γνωστός θαυμαστής του Αμερικανού πρώην προέδρου, Βίκτορ Ορμπάν. Κατά τη δική του άποψη, ο Τραμπ, όπως και πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, έγιναν στόχοι θανάσιμων επιθέσεων «επειδή είναι αντίθετοι στον πόλεμο και υποστηρίζουν την ειρήνευση στην Ουκρανία».

Ο Ούγγρος ηγέτης εξήγησε περαιτέρω ότι «οι παγκόσμιες δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του πολέμου είναι τόσο διεστραμμένες, τόσο αδίστακτες και τόσο καλά οργανωμένες, ώστε επιχειρούν να καθαρίσουν τις φιλειρηνικές δυνάμεις από τη σκηνή, από το κέντρο της πολιτικής ζωής».

Μάλιστα, ο Ορμπάν έχει αναλάβει ο ίδιος ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσοουκρανικής σύρραξης και είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Τραμπ, μόλις δύο ημέρες πριν από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Αλλά συμφωνώντας απολύτως με το πολιτικό ίνδαλμά του ο Ορμπάν αποφάνθηκε ότι «ευτυχώς ο Θεός είχε άλλα σχέδια για τον Ντόναλντ Τραμπ». Στην ουσία, όμως, η θεωρία του περί αντι-πασιφιστικών κινήτρων δεν στηρίζεται σε κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή εύρημα.

3. «Ηταν όλο στημένο, ο Τραμπ έπαιζε γκολφ την επόμενη μέρα»

Η αντίδραση του πλήθους στους πυροβολισμούς και ενώ άνθρωποι στις εξέδρες τραυματίζονταν και έχαναν τη ζωή τους ήταν υπόπτως υποτονική. Σαν να περίμεναν ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Οι δε μυστικοί πράκτορες της προσωπικής φρουράς του Τραμπ, αμέσως μετά την επίθεση, τον άφησαν να σηκωθεί όρθιος, με το στήθος του εκτεθειμένο σε ενδεχόμενη νέα βολή, ενώ κάτι τέτοιο δεν νοείται σε απόπειρα δολοφονίας.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Τραμπ εθεάθη την επομένη να παίζει γκολφ, χωρίς ίχνος τραυματισμού στο δεξί αυτί του ή οπουδήποτε αλλού στο σώμα του. Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι η απόπειρα δολοφονίας του ήταν μια οπτική απάτη, ένα παραπλανητικό δρώμενο, το οποίο εκτελέστηκε στην εντέλεια και με θεαματική επιτυχία.

Το προηγούμενο αφήγημα αναπαράχθηκε από πολλούς στα social media, καθώς πάντα υπάρχουν όσοι καθ’ έξιν προτιμούν να πιστέψουν μια καθαρή φαντασιοκοπία, την οποία στηρίζουν σε εμπειρικά δεδομένα κατά το δοκούν, ακόμη και σε fake news. Αφήνοντας κατά μέρος το πώς θα μπορούσε να σκηνοθετηθεί η συγκεκριμένη σκηνή, το ποιος θα δεχόταν να πυροβολήσει και να πυροβοληθεί, σε ό,τι αφορά τον τραυματισμό του Τραμπ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν αληθινός - και μόνο κατά σύμπτωση δεν απέβη μοιραίος.

Η υποτιθέμενη εμφάνισή του σε γήπεδο γκολφ ήταν παλαιότερη, ενώ πέραν της όποιας σύγχυσης και των σφαλμάτων που διεπράχθησαν οι ενέργειες των σωματοφυλάκων ήταν ακριβώς αυτές που προβλέπουν τα πρωτόκολλα ενεργειών για αντίστοιχα περιστατικά. Απομάκρυναν τον τραυματία Τραμπ από το σημείο της επίθεσης μόλις διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής η αποχώρησή του, ενώ φυσικά το πλήθος αντέδρασε όπως ήταν φυσικό: με ουρλιαχτά, τρόμο και πανικό.

4. «Διαταγή από τον Μπάιντεν και το βαθύ κράτος»

Μια δήλωση του Μπάιντεν για τον αντίπαλό του ότι «πρέπει να βάλουμε τον Τραμπ στο στόχαστρο» εξελήφθη από ορισμένους ως αδιάσειστη απόδειξη ότι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του κρυβόταν -όχι επαρκώς όμως- ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ αυτοπροσώπως. Βεβαίως, η επίμαχη φράση του αποσπάστηκε από τα συμφραζόμενα, με την παράλειψη ότι απευθυνόταν σε οικονομικούς χορηγούς των Δημοκρατικών, τους οποίους ο Μπάιντεν προέτρεψε να εστιάσουν στα επικίνδυνα μυθεύματα που διαδίδει ο Τραμπ και όχι στην αξιοθρήνητη εμφάνιση του ίδιου στον μεταξύ τους τηλεδιαξιφισμό.

Ο Μπάιντεν ζήτησε συγγνώμη για την εν λόγω φράση, καταδίκασε την επίθεση κατά του αντιπάλου του, αλλά και πάλι δεν έπεισε τους συνωμοσιολόγους. Οι οποίοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι η ηθική αυτουργία για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ βαρύνει τον πρόεδρο και το βαθύ κράτος που τον υπηρετεί.

5. Η σφαίρα στο στήθος που ήταν τρύπα στο σακάκι

Ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δήθεν πιο υποψιασμένοι και μακράν πιο παρατηρητικοί από όλους τους άλλου, εντόπισαν ένα στρογγυλό μαύρο σημάδι στο σακάκι του Τραμπ, στο ύψος του στήθους του και στη δεξιά πλευρά. Αμέσως, λοιπόν, δημιουργήθηκε η εκδοχή ότι στην πραγματικότητα ο Τραμπ πυροβολήθηκε στον θώρακα αντί για το αυτί του, αλλά ο θανάσιμος τραυματισμός του αποφεύχθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο, το οποίο υποτίθεται πως φορούσε.

Και ενώ σε μία συγκεκριμένη φωτογραφία διακρίνεται όντως κάτι που μοιάζει με μικροσκοπικό στρογγυλό σημάδι, η μεγέθυνση αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα είναι μια πτύχωση από το σακάκι της προσωπικής φρουρού, καθώς εκείνη σκύβει για να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας με το σώμα της στον Τραμπ. Ο οποίος καθώς υψώνει το χέρι του σφιγμένο σε γροθιά, στην ήδη μνημειώδη εικόνα του συνθήματος «Fight!» που απευθύνει στο κοινό, δεν φαίνεται να φορά προστατευτικό γιλέκο.

+1 «Δεν με άφησαν να σκοτώσω τον δράστη»

«Ονομάζομαι Τζόναθαν Γουίλις», έγραψε κάποιος στην πλατφόρμα επικοινωνίας 4chan, «και ήρθα εδώ για να ενημερώσω το κοινό ότι είχα τον δολοφόνο στο στόχαστρό μου επί 3 λεπτά, αλλά ο επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας δεν μου έδωσε την εντολή να του ρίξω. Ισχύει 100% ότι με εμπόδισαν άνωθεν να σκοτώσω τον δολοφόνο προτού αυτός πυροβολήσει τον πρόεδρο Τραμπ».

Ωστόσο, με το όνομα Τζόναθαν Γουίλις δεν υπάρχει κανένας αξιωματικός ή στέλεχος της Μυστικής Υπηρεσίας ή της τοπικής Αστυνομίας στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Οπως δεν υπάρχει καμία αναφορά σε τέτοιον πράκτορα οπουδήποτε στο Διαδίκτυο. Εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας επισήμανε ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν εκπαιδευτεί και διατάσσονται να δρουν ανά πάσα στιγμή εντοπίζουν απειλή, χωρίς να αναμένουν οδηγίες ή εντολές να πυροβολήσουν κάποιον ύποπτο.

Ειδήσεις σήμερα:

Εφιάλτης για 32χρονη στην Λιβαδειά - Την «απήγαγαν» τέσσερις άνδρες, την έβαλαν στο αυτοκίνητο και την βίασαν

Αυξάνονται οι παροχές για ενοίκιο, οικοσκευή και κοινόχρηστα σε ευάλωτους - Ποιους αφορά το νέο πρόγραμμα

Τραγικό δυστύχημα στην Τουρκία: Ξεκληρίστηκε οικογένεια όταν το αυτοκίνητό τους έπεσε από γέφυρα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης