Κάμαλα Χάρις: Τι δείχνουν 11 δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ - Μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ ή όχι;

Κάμαλα Χάρις: Τι δείχνουν 11 δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ - Μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ ή όχι;

Ανάλυση της Washington Post των δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ για τον Μπάιντεν - Ποια η μέχρι τώρα επίδοση της Χάρις και τα ονόματα που «ακούγονταν» όταν ξεκίνησε η πίεση στον Μπάιντεν να παραιτηθεί

arthrou-harris-trump
Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται το αμερικανικό πολιτικό σύστημα μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Πλέον, όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, την οποία ο ίδιος ο νυν πρόεδρος στήριξε δημοσίως προκειμένου να αναλάβει αυτή να «παλέψει» με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βλέπει ενισχυμένες τις δημοσκοπικές του πιθανότητες για νίκη μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν μεγάλος αριθμός στελεχών των Δημοκρατικών τη στήριξαν δημοσίως ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των χορηγών οι οποίοι έδωσαν χρήματα στο Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου η Κάμαλα Χάρις να τρέξει την προεκλογική της καμπάνια απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Πόσο εφικτό είναι, όμως, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ -αφού λάβει επισήμως το χρίσμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών- να τερματίσει πρώτη στην εκλογική κούρσα;

Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post επιχειρεί να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα παραθέτοντας στοιχεία από πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σε μέσο όρο 11 δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά το ντιμπέιτ της Washington Post, ο Τραμπ υπερτερεί της Χάρις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ελάχιστα λιγότερο από το προβάδισμά του κατά 1,9 μονάδες έναντι του Μπάιντεν στις ίδιες δημοσκοπήσεις.
Κλείσιμο
dimoskopiseis-1
Ο Τραμπ προηγείται ελαφρώς της Χάρις στις δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου

Μια δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News-Ipsos αυτό το μήνα έδειξε ότι το 70% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσαν ότι θα ήταν «ικανοποιημένοι» αν ο Μπάιντεν έκανε στην άκρη και η Χάρις γινόταν υποψήφια των Δημοκρατικών.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που προσανατολίζονται προς το Δημοκρατικό Κόμμα πρότειναν τη Χάρις ως την επιλογή τους για το χρίσμα του κόμματος εάν ο Μπάιντεν παραμερίσει σε μια ερώτηση ανοικτού τύπου, ενώ το 7% ανέφερε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, το 4% την πρώην πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα και το 3% τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπάτιγκιγκ και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Οι μισοί από τους Δημοκρατικούς δεν ανέφεραν κάποιον συγκεκριμένο ως εναλλακτική λύση για τον Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί προτιμούν τη Χάρις από άλλους πιθανούς αντικαταστάτες του Μπάιντεν, αλλά πολλοί δεν είναι σίγουροι

Ερώτηση: Εάν ο Μπάιντεν αποχωρήσει, ποιος πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία στη θέση του; (Μεταξύ των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα σε μια ερώτηση ανοικτού τύπου)

dimoskopiseis-2

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο Economist και η YouGov πραγματοποίησαν δημοσκόπηση σε Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους που προσανατολίζονται προς το Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με πιθανούς υποψήφιους αντικαταστάτες του Μπάιντεν. Η Κάμαλα Χάρις είχε την υψηλότερη καθαρή βαθμολογία αποδοχής από τους Δημοκρατικούς που εξετάστηκαν.

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί εγκρίνουν τη Χάρις ως δυνητικό υποψήφιο

Ερώτηση: Εάν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρήσει από το χρίσμα των Δημοκρατικών, θα εγκρίνατε ή θα αποδοκιμάζατε το ακόλουθο πρόσωπο που θα τον αντικαθιστούσε; (Μεταξύ των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα)
dimoskopiseis-3

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, όπως οι Γουίτμερ και Νιούσομ, είχαν παρόμοια χαμηλά ποσοστά αποδοκιμασίας, αλλά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των Δημοκρατικών δεν γνώριζε ποιοι ήταν.

Πέρα από τον Μπάιντεν, πολλοί άλλοι επιφανείς Δημοκρατικοί έχουν ήδη συσπειρωθεί γύρω από τη Χάρις. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να επιλεγεί από τους αντιπροσώπους των Δημοκρατικών για να γίνει η υποψήφια του κόμματος.

Οι άλλοι «μνηστήρες»

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου, ότι ήδη τρεις από τους 5 κυβερνήτες Πολιτειών που τα ονόματά τους είχαν συζητηθεί ως υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών στην περίπτωση αποχώρησης του Μπάιντεν από την κούρσα, ήδη τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας της Χάρις.

Πρόκειται για τον 51χρονο Τζος Σαπίρο, κυβερνήτη της Πενσυλβάνια και τον Άντι Μπισίαρ 46 ετών, κυβερνήτη του Κεντάκι και του 
Γκάβι Νιούσομ, κυβερνήτη της Καλιφόρνια. Τις επόμενες ώρες, αναμένεται η διευκρίνιση της στάσης του Τζέι Μπι Πρίτζκερ, κυβερνήτης του Ιλινόις, δισεκατομμυριούχος, μέλους της οικογένειας που κατέχει την αλυσίδα ξενοδοχείων Hyatt, και της Γκρέτσεν Γουίτμερ, κυβερνήτη του Μίσιγκαν.


Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά θέματα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Τζέιμς Χάρισον, δήλωσε ότι «όλα θα προχωρήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και οι Δημοκρατικοί θα μέσα από μια διαφανή και τακτική διαδικασία θα αναδείξουν τον υποψήφιό τους».

Το Συνέδριο έχει οριστεί για τις 19-22 Αυγούστου στο Σικάγο. Εκεί θα επικυρωθεί η νέα υποψηφιότητα. Όσον αφορά εξάλλου τις χορηγίες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί υπέρ της εκστρατείας Μπάιντεν, οι υπεύθυνοι θεωρούν ότι αυτομάτως μπορούν να περάσουν στα χέρια της Χάρις, καθώς ήταν συνυποψήφια του ως Αντιπρόεδρος. Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων όμως, απειλούν ήδη με δικαστική προσφυγή.

Ειδήσεις σήμερα:


Προκλητική απάντηση του ευρωβουλευτή Φειδία σε παιδιά αγνοουμένων - «Μεγάλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας»

Σε θέση μάχης απέναντι στην αστυνομία για τρίτη φορά οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου

“Alfa Nero”: Πουλήθηκε για 40 εκατ. δολ. το πρώην mega yacht της Γιάννας Αγγελοπούλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης