Βαρκελώνη: Ανεβαίνει ο φόρος για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη κάνοντας στάση με κρουαζιέρα

Η κίνηση αποσκοπεί σε μια προσπάθεια του δημάρχου να μειώσει τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού στην καταλανική πόλη

Τον φόρο για όσους επιβάτες κρουαζιέρας επισκέπτονται την Βαρκελώνη για λιγότερο από 12 ώρες σχεδιάζει να επιβάλλει ο δήμαρχος της πόλης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στην περιοχή.

Σε συνέντευξή του στην El País την Κυριακή 22 Ιουλίου, ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, μέλος του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αυξήσει τον φόρο που πληρώνουν οι επιβάτες κρουαζιέρας, ο οποίος σήμερα είναι 7 ευρώ την ημέρα, ώστε να διασφαλίσει ότι η πόλη θα επωφεληθεί από τις σύντομες επισκέψεις τους χωρίς να προκαλούνται προβλήματα με τη στέγαση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Guardian, ο δήμαρχος τς καταλανικής πόλης έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του υπερτουρισμού και στη βελτίωση της κατάστασης της στέγασης στην πόλη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Collboni δήλωσε ότι θα τερματίσει την ενοικίαση διαμερισμάτων σε τουρίστες μέχρι το 2028, καταργώντας τις άδειες των 10.101 διαμερισμάτων που έχουν εγκριθεί σήμερα ως βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη ανοιχτή στους επισκέπτες και ο τουρισμός είναι ένας σημαντικός τομέας της οικονομίας της», δήλωσε ο Collboni στην El Pais. «Τούτου λεχθέντος, είμαι αποφασισμένος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες που έχει ο μαζικός τουρισμός. Αυτό σημαίνει ότι θα φτάσουμε μέχρι τέλους με την απαγόρευση των τουριστικών διαμερισμάτων το 2028. Αλλά, επίσης, πρόκειται να ... αυξήσουμε σημαντικά τον φόρο για τους ανθρώπους που επισκέπτονται την πόλη κάνοντας στάση με κάποια κρουαζιέρα», είπε, συμπληρώνοντας ότι βάζει το δικαίωμα των ντόπιων για στέγαση σε προτεραιότητα.

Πέρυσι η Ισπανία, η οποία έχει πληθυσμό 47 εκατομμυρίων ανθρώπων, δέχθηκε 85,1 εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο- ποσοστό ρεκόρ για τη χώρα- το οποίο μάλιστα αυξήθηκε κατά 19% σε σχέση με το 2022.

Ο υπερτουρισμός στην Ισπανία έχει γίνει τεράστιο θέμα συζήτησης για την κυβέρνηση, κυρίως εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στις πόλεις με την περισσότερη ζήτηση μεταξύ των επισκεπτών.

Χαρακτηριστικά στη Βαρκελώνη, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα στο κέντρο της πόλης, κρατώντας πλακάτ και νεροπίστολα εναντίον παραθεριστών, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τον υπερτουρισμό στην Ισπανία.

Με το σύνθημα «Αρκετά! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», περίπου 2.800 άτομα -σύμφωνα με την αστυνομία- διαδήλωσαν κατά μήκος μιας παραλιακής συνοικίας της Βαρκελώνης, απαιτώντας από το κράτος να βάλει φρένο στην εισροή τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο.


Ειδήσεις σήμερα:

Άγριος ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού χρηματιστή στην Κρήτη για μια παρατήρηση - Του έκαναν 60 ράμματα στο κεφάλι

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν και νέο υποψήφιο αντιπρόεδρο: Οι 9 υποψήφιοι που μπαίνουν στην κούρσα


Στο αυτόφωρο ο 27χρονος που έφτασε καθυστερημένα στο «Μακεδονία» και δημιούργησε χάος γιατί δεν τον άφησαν να κάνει check in

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr