Εμανουέλ Μακρόν: Σημαντική «κληρονομιά» συνιστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τις μειονεκτικές περιοχές του Παρισιού

Εμανουέλ Μακρόν: Σημαντική «κληρονομιά» συνιστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τις μειονεκτικές περιοχές του Παρισιού

«Η Γαλλία είναι πολύ υπερήφανη που φιλοξενεί αυτούς τους Αγώνες», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας - Ως και τα 12 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα φτάσει το κόστος των Αγώνων

makron
Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, ότι όλα είναι «έτοιμα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν την Παρασκευή 26 Ιουλίου στο Παρίσι, κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Ολυμπιακό Χωριό των αθλητών, που βρίσκεται στο Σεν Ντενί, στην βόρεια πλευρά της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε έτοιμοι σε όλην την διάρκεια των Αγώνων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, στα εγκαίνια του αστυνομικού και του πυροσβεστικού τμήματος στο Ολυμπιακό Χωριό.

«Εάν μπορούμε να είμαστε συλλογικά υπερήφανοι για την χώρα, είναι επειδή κάνετε αυτήν την θυσία», είπε ο Μακρόν στους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου).

188b8d18-8ba3-4936-8c41-49a63ae70780
Κλείσιμο


Ο Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε το πρωί, σε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, για τον απολογισμό των πιο εμπιστευτικών στοιχείων ασφαλείας για την Τελετή Εναρξης, που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Παρασκευή στον Σηκουάνα.

«Εργαζόμαστε χρόνια τώρα για αυτούς τους Αγώνες και βρισκόμαστε στην αρχή μιας αποφασιστικής εβδομάδας που θα δούμε την Τελετή Εναρξης την Παρασκευή και μετά την Ολυμπιάδα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, εκατό χρόνια αργότερα. Είναι ο καρπός μιας τεράστιας δουλειάς που άλλαξε βαθιά την επικράτεια, ιδιαίτερα το διαμέρισμα» του Σεν-Σαιν-Ντενί, στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επεσήμανε την «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων για αυτές τις μειονεκτικές περιοχές, χάρη στις πολυάριθμες υποδομές που θα παραμείνουν μετά τα γεγονότα: «Θα επιστρέψω μετά τους Αγώνες για να δω την κληρονομιά δίπλα σας και να δω τη ζωή που θα έχει αλλάξει».

Πριν γευματίσει με τους Γάλλους αθλητές, ο Μακρόν χαιρέτησε τους εθελοντές «στην καρδιά του Ολυμπιακού Χωριού», τονίζοντας: «Η Γαλλία είναι πολύ υπερήφανη που φιλοξενεί αυτούς τους Αγώνες. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που μας επιτρέψατε να καλωσορίσουμε τον κόσμο».


Οι πιο Βιώσιμοι Αγώνες που αναμένεται να κοστίσουν 12 δισ. ευρώ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι θα είναι -σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή και τη ΔΟΕ- οι πιο βιώσιμοι Αγώνες στην ιστορία , αλλά θα κοστίσουν τουλάχιστον 8,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον αναμενόμενο προϋπολογισμό, που προορίζεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, με πρόβλεψη έως και 12 δισ.

Για τον τελικό λογαριασμό θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επόμενο έτος, όπως άλλωστε και για τα έσοδα που υπολογίζονται σήμερα σε 11 δισεκατομμύρια, μόνο για την περιοχή του Παρισιού.

Στον φάκελο της αίτησης το λειτουργικό κόστος, χωρίς υποδομές, ήταν 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει σε σχετική της ανάλυση η ιταλική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport».

Οι πόλεμοι και ο πληθωρισμός το ανέβασαν στα 4,4 δισεκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων των 350 εκατομμυρίων για την ασφάλεια, λόγω της τρομοκρατικής απειλής.

«Ωστόσο, το 96% των χρημάτων προέρχεται από ιδιωτικές πηγές: 1,2 δισεκατομμύρια από τη ΔΟΕ, το ίδιο ποσό από χορηγούς και 1,4 δισεκατομμύρια από τα εισιτήρια που έχουν ήδη σημειώσει το απόλυτο ρεκόρ με πάνω από 8,7 εκατομμύρια πωλήσεις εισιτηρίων. Άλλα 4,4 δισεκατομμύρια, που καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των τριών υποδομών που κατασκευάστηκαν από την αρχή: το Ολυμπιακό χωριό, το χωριό των μέσων ενημέρωσης και το Ολυμπιακό κολυμβητήριο. Το 95% των χώρων αγώνων υπήρχαν ήδη ή χτίστηκαν προσωρινές κατασκευές, όπως αυτές που δημιουργήθηκαν στους πρόποδες του Πύργου του Άιφελ, στην Πλατεία Κονκόρντ ή στις Βερσαλλίες. Και για το Ολυμπιακό χωριό που θα γίνει πραγματική γειτονιά στα βόρεια του Παρισιού, η εταιρεία που διαχειρίστηκε τα έργα επέστρεψε ακόμη και 39 εκατομμύρια στο Δημόσιο», ανέφερε η ιταλική εφημερίδα.

Υπάρχει επίσης κόστος για την επέκταση ορισμένων γραμμών του μετρό και τον εκσυγχρονισμό των δρόμων, δημιουργίας μεγαλύτερων ποδηλατοδρόμων, και άλλες προσαρμογές για άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Ακόμα κι αν ο τελικός συνολικός προϋπολογισμός μπορούσε να ανέλθει στα 12 δισεκατομμύρια, όπως το Τόκιο 2021, βρίσκονται ακόμα μακριά από το Πεκίνο ή το Ρίο που κόστισαν περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογραμμίζεται.


Ειδήσεις σήμερα:

Άγριος ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού χρηματιστή στην Κρήτη για μια παρατήρηση - Του έκαναν 60 ράμματα στο κεφάλι

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν και νέο υποψήφιο αντιπρόεδρο: Οι 9 υποψήφιοι που μπαίνουν στην κούρσα


Στο αυτόφωρο ο 27χρονος που έφτασε καθυστερημένα στο «Μακεδονία» και δημιούργησε χάος γιατί δεν τον άφησαν να κάνει check in
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης