Μαγιόρκα: Μεγάλη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι το τουριστικό μοντέλο του νησιού «φτωχοποιεί τους εργαζόμενους και πλουτίζει μόνο λίγους»

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μαγιόρκα την Κυριακή 21 Ιουλίου, διαμμαρτυρόμενοι κατά του υπερτουρισμού, κίνημα που έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας.

«Ναι στον τουρισμό, αλλά όχι έτσι», «Τουρίστες σας αγαπάμε όταν δεν αγοράζετε τη γη μας» και «Ο παράδεισός σας είναι ο εφιάλτης μας» και άλλα πολλά συνθήματα φαίνονται στα πλακάτ και τα πανό των διαδηλωτών, που «πλημμύρισαν» τους δρόμους στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, που βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού.

Σύμφωνα με το CNN, η διαδήλωση, η οποία ξεκίνησε 1 μ.μ. ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τους διοργανωτές Menys Turisme, Mas Vida (Λιγότερος τουρισμός, περισσότερη ζωή).



Η αστυνομία μίλησε για μικρότερο αριθμό διαδηλωτών, περίπου 12.000, αλλά τα τοπικά ειδησεογραφικά μέσα μιλούν για 50.000 ανθρώπους.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι το τουριστικό μοντέλο του νησιού «φτωχοποιεί τους εργαζόμενους και πλουτίζει μόνο λίγους». Επίσης, απαιτούν ένα «εναλλακτικό μοντέλο τουρισμού», παράλληλα με την «πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση», τη «βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών» και τη «διατήρηση και ανάπλαση των φυσικών περιοχών».



Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, στις οποίες ανήκει και η Μαγιόρκα, το μεγαλύτερο νησί, αλλά και η Μινόρκα, η Ίμπιζα και η Φορμεντέρα, προσέλκυσαν πέρυσι 14,4 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγριος ξυλοδαρμός Ελληνοκαναδού χρηματιστή στην Κρήτη για μια παρατήρηση - Του έκαναν 60 ράμματα στο κεφάλι

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν και νέο υποψήφιο αντιπρόεδρο: Οι 9 υποψήφιοι που μπαίνουν στην κούρσα


Στο αυτόφωρο ο 27χρονος που έφτασε καθυστερημένα στο «Μακεδονία» και δημιούργησε χάος γιατί δεν τον άφησαν να κάνει check in
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr