Τζο Μπάιντεν - CNN: Πώς πείστηκε να αποσυρθεί - Η καθοριστική σύσκεψη και οι συνεργάτες που γνώριζαν την απόφαση

Τζο Μπάιντεν - CNN: Πώς πείστηκε να αποσυρθεί - Η καθοριστική σύσκεψη και οι συνεργάτες που γνώριζαν την απόφαση

Όλο το παρασκήνιο - Του παρουσίασαν στοιχεία που έδειχναν πως δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον Τραμπ -Έκανε οικογενειακό συμβούλιο και ύστερα ξεκίνησε να ενημερώνει το επιτελείο του

biden-arthrou
Έναν δρόμο με πολλά ερωτήματα καλείται να διασχίσει το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ το οποίο μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα της διεκδίκησης της προεδρίας, καλείται να βρει τον καταλληλότερο αντίπαλο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Προς το παρόν, πολλά και σημαντικά στελέχη του κόμματος στηρίζουν την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, χωρίς αυτό να την χρίζει υποψήφια, αφού αυτό θα καθοριστεί στο επερχόμενο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, σε περίπου έναν μήνα.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει το παρασκήνιο της απόφασης του Τζο Μπάιντεν, αφού ούτε ο ίδιος, ούτε όμως και κάποιο από τα στελέχη του επιτελείου του έχουν λύσει την σιωπή τους μετά την γραπτή δήλωση του Αμερικανού προέδρου όποτε και γνωστοποίησε την απόφασή του. Ο ίδιος είπε δε πως θα μιλήσει εντός της εβδομάδας, οι λεπτομέρειες ωστόσο παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Αυτό το «κενό» επιχειρεί να καλύψει το αμερικανικό δίκτυο CNN το οποίο με ανάλυσή του καταγράφει βήμα βήμα την εξέλιξη των γεγονότων που οδήγησαν τον Τζο Μπάιντεν να πάρει μία απόφαση την οποία μέχρι πρότινος ο ίδιος ξόρκιζε.

Όπως λέει το CNN η ανακοίνωση Μπάιντεν ήταν μία ήσυχη αποκάλυψη για μία από τις πιο ιστορικές αποφάσεις στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική, αλλά ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος του του Αμερικανού προέδρου για να πάρει απόφαση ή να κάνει ανακοίνωση. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί πρόεδρος να αποσυρθεί από την κούρσα επανεκλογής τόσο κοντά στις εκλογές – και για 24 ημέρες φαινόταν ότι επέμενε να αντέξει την καταιγίδα που ακολούθησε το debate της 27ης Ιουνίου στην Ατλάντα.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων μετά το debate, επανέλαβε συνεχώς ότι παρέμενε στη διεκδίκηση ενάντια στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να τον νικήσει.

Ο στενός του κύκλος περιορίστηκε στους πιο κοντινούς του συνεργάτες και την οικογένειά του. Ανάγκασε τον εαυτό του να αποσυρθεί στο Ντέλαγουερ, όπου πήρε την απόφαση τις τελευταίες μέρες, τελικά παραδεχόμενος ότι ένας άνθρωπος που ήταν πιστός στο Δημοκρατικό Κόμμα για περισσότερο από μισό αιώνα θεωρούνταν βάρος για την κάλπη.

Στο τέλος, η πίεση από τους ηγέτες του κόμματος, τους βουλευτές και τους δωρητές – και οι δημοσκοπήσεις – αποδείχθηκαν τελικά αληθινές. Περιγραφόμενος ως πιο απομονωμένος από ποτέ, ο Μπάιντεν δεν μπορούσε να αντέξει την πίεση τόσο παρασκηνιακά όσο και δημοσίως. Η ωμή πραγματικότητα έγινε μια χορωδία φωνών που καλούσαν τον πρόεδρο να αποσυρθεί από τη κούρσα.

Η καμπάνια του Μπάιντεν άρχισε να καταρρέει μετά το ντιμπέιτ. Ό,τι κι αν προσπάθησε ο πρόεδρος και η ομάδα του για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των Δημοκρατικών απλά απέτυχε να απομακρύνει την αντίληψη ότι η ηλικία του Μπάιντεν ήταν υπερβολική και η υγεία του υπερβολικά εύθραυστη για να παραμείνει στη κούρσα.

Με δύο αναρτήσεις στο X το απόγευμα της Κυριακής, ο Μπάιντεν αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση και έδωσε την υποστήριξή του στην αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, ελπίζοντας να συνενώσει γρήγορα το κόμμα του και να ξεπεράσει το χάος που είχε καταλάβει τους Δημοκρατικούς μετά το debate.




Πρόκειται για ένα εγχείρημα υψηλού ρίσκου και υψηλής ανταμοιβής για τους Δημοκρατικούς, ανανεώνοντας μια καμπάνια που ο Μπάιντεν έχανε με έναν νέο υποψήφιο μόλις 107 ημέρες πριν τις εκλογές. Αυτό συμβαίνει καθώς ο Τραμπ βρίσκεται στην ισχυρότερη θέση της καμπάνιας του, προερχόμενος από μια τελείως ενοποιημένη Εθνική Συνδιάσκεψη και με μια βάση που τον στηρίζει μετά την απόπειρα κατά της ζωής του.

Πώς ελήφθη η απόφαση

Η τελική απόφαση του Μπάιντεν να αποσυρθεί από τη κούρσα ελήφθη μέσα στις τελευταίες 48 ώρες, σύμφωνα με ανώτερο σύμβουλο της καμπάνιας, καθώς συμβουλευόταν την οικογένεια και τους κορυφαίους συνεργάτες του μέσω τηλεφώνου, ενώ ανάρρωνε από Covid. Μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με το θέμα ανέφερε ότι τα σχέδια για την αποχώρηση άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Ο σύμβουλος δήλωσε ότι ο πρόεδρος «δεν ήταν ανυποχώρητος», αλλά μελετούσε τα δεδομένα που έφταναν και πείστηκε ότι θα «βαρύνει» το ψηφοδέλτιο και θα αποτελέσει επιπλοκή στην προσπάθεια νίκης κατά του Τραμπ.

Η απόφαση του Μπάιντεν δεν σχετίζεται με ιατρικά ζητήματα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNN.

Όταν ο Μπάιντεν συνάντησε τους δύο στενότερους συμβούλους του το Σάββατο, οι πληροφορίες που του παρέδωσαν για τις δημοσκοπήσεις και τη θέση των κορυφαίων Δημοκρατικών αξιωματούχων ανέδειξαν ότι ο δρόμος προς τη νίκη ήταν «ουσιαστικά ανύπαρκτος», σύμφωνα με άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα όπως αναφέρει το CNN.

Δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό δημοσκόπησης, Δημοκρατικός αξιωματούχος ή δωρητής που παρουσιάστηκε στη συνάντηση με τους συνεργάτες του Μπάιντεν, Μάικ Ντόνιλον και Στιβ Ρίτσετι, που να ώθησε τον Μπάιντεν στην απόφασή του, ανέφερε η πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες επεσήμαναν ότι ο δρόμος προς μια βιώσιμη καμπάνια είχε υποστεί σοβαρή ζημιά λόγω των ποσοστών που έβαιναν φθίνοντα σε εθνικό επίπεδο και στις κρίσιμες πολιτείες, καθώς και λόγω των αποσχιστικών τάσεων εντός του κόμματος που πιθανότατα θα επιταχύνονταν. Οι πληροφορίες περιλάμβαναν δημοσκοπήσεις και στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από επαφές εκτός του στενού κύκλου του Μπάιντεν.

Σε αντίθεση με το 2015, όταν ο Μπάιντεν είχε γράψει στο βιβλίο του «Υποσχέσου μου, Μπαμπά» ότι ο Ντόνιλον του είχε πει να μην προχωρήσει σε υποψηφιότητα για το 2016, ενώ πενθούσε για τον θάνατο του γιου του, Μπο, κανένας από τους συνεργάτες του δεν του είπε ρητά ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί από τη κούρσα, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πριν την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι προγραμματίζει να αποσυρθεί και ζήτησε από τους συνεργάτες του να αρχίσουν την σύνταξη της επιστολής που ανάρτησε το απόγευμα της Κυριακής και να προετοιμάσουν τα σχέδια για την ανακοίνωση.

Ενώ ακόμα ανάρρωνε από Covid, ο Μπάιντεν παρέμεινε στο σπίτι του στη Rehoboth Beach, στο Ντέλαγουερ, όλο το Σαββατοκύριακο με τη σύζυγό του, την πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν ακολούθησε τη διαδικασία που είχε πάντα προγραμματίσει πριν από οποιαδήποτε κρίσιμη απόφαση: πραγματοποίησε μια οικογενειακή συνάντηση το Σάββατο το βράδυ. Είχε μιλήσει με όλα τα μέλη της οικογένειάς του από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τη κούρσα, και η κόρη του Άσλεϊ και ο γαμπρός του Χάουαρντ βρέθηκαν στη Rehoboth νωρίτερα την Κυριακή, σύμφωνα με μια πηγή.

Επιβεβαίωσε την απόφασή του το πρωί της Κυριακής και, με τον Ρίτσετι στο πλευρό του, άρχισε να επικοινωνεί με βασικούς παίκτες εκτός του στενού κύκλου των υψηλόβαθμων συνεργατών και μελών της οικογένειας, ανέφερε η άλλη πηγή.

Ο Μπάιντεν συμβουλεύτηκε μόνο έναν πολύ μικρό αριθμό στενών συνεργατών για την απόφαση. Κάποια μέλη του στενού κύκλου του έμειναν εν αγνοία μέχρι λίγα λεπτά πριν από την ανάρτηση της ανακοίνωσής του στα κοινωνικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πιο κοντινές συμβούλους επικοινωνίας του, της Άνιτα Νταν.

Πολλές πηγές είπαν στο CNN ότι η Νταν και μια μικρή ομάδα ανώτερων συνεργατών ενημερώθηκαν για την ανακοίνωση του Μπάιντεν λίγα λεπτά πριν από την ανάρτηση. Πολλοί υπάλληλοι βρέθηκαν εν αγνοία τους όταν δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση.

Η Νταν και ο σύζυγός της, Μπομπ Μπάουερ, ήταν μέλη της ομάδας προετοιμασίας του Μπάιντεν για το debate και είχαν αντιμετωπίσει την οργή της οικογένειας του πρόεδρου μετά την εμφάνιση. Ένας συνεργάτης του Μπάιντεν αμφισβήτησε ότι η εξαίρεσή της σχετιζόταν με το debate, λέγοντας στο CNN ότι ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος ούτε η οικογένειά του τη θεωρούν υπεύθυνη για την εμφάνιση στο debate.

Ο Μπάιντεν και η Χάρις μίλησαν πολλές φορές την Κυριακή πριν από την ανακοίνωσή του, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα. Ο Μπάιντεν πραγματοποίησε επίσης ξεχωριστές κλήσεις με τον επικεφαλής του προσωπικού Τζεφ Ζάιντς και την συν-πρόεδρο της καμπάνιας Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον, ενημερώνοντάς τους για την απόφασή του.

Στη Ουάσινγκτον την Κυριακή, ο Ζάιντς ηγήθηκε μιας κλήσης με τους ανώτερους συνεργάτες του Λευκού Οίκου το μεσημέρι, καθώς και μιας κλήσης με τα μέλη της κυβέρνησης του Μπάιντεν.

Αλλά ακόμη και η αντιπρόεδρος του, και επιλογή για να τον διαδεχτεί, δεν έμαθε μέχρι την ημέρα που ανακοίνωσε την απόφασή του.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στην Κυψέλη: Την ΑμεΑ πρωταθλήτρια Ειρήνη Κουρούβανη παρέσυρε και εγκατέλειψε 36χρονος

Κύπρος: Προκλητική απάντηση του ευρωβουλευτή Φειδία σε παιδιά αγνοουμένων - «Μεγάλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας»

Ολυμπιακός: Επισημοποίησε την επέκταση της συνεργασίας με τον Ελ Κααμπί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης