Εκλογές ΗΠΑ - Τζον Μόργκαν: Ποιος είναι ο μεγαλοδικηγόρος από την Φλόριντα που «γύρισε την πλάτη» στην Κάμαλα Χάρις

Εκλογές ΗΠΑ - Τζον Μόργκαν: Ποιος είναι ο μεγαλοδικηγόρος από την Φλόριντα που «γύρισε την πλάτη» στην Κάμαλα Χάρις

Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των Δημοκρατικών, η μάχη του για τη φαρμακευτική μαριχουάνα και την αύξηση του κατώτατου μισθού στη Φλόριντα και η μακροχρόνια σχέση του με το κόμμα των Δημοκρατικών

john-morgan-xr
Σχεδόν μία ημέρα αφότου ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το «χρίσμα» στην Κάμαλα Χάρις, αντιπρόεδρο του κόμματος των Δημοκρατικών, στηρίζοντας την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος, η είδηση ότι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του κόμματος, Τζον Μόργκαν, απέσυρε την οικονομική του υποστήριξη.

Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο ABC News, o Mόργκαν υποστήριξε ότι δεν πιστεύει πως η απερχόμενη αντιπρόεδρος και πρώην εισαγγελέας έχει πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, επειδή είναι πολύ προοδευτική, γι' αυτό και δεν θα χρηματοδοτήσει την εκστρατεία της.

«Πρέπει να είσαι ενθουσιώδης ή να ελπίζεις σε έναν πολιτικό διορισμό για να ζητάς χρήματα από φίλους. Εγώ δεν είμαι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Τώρα είναι η σειρά των άλλων», έγραψε ο δικηγόρος στην πλατφόρμα «X», προκαλώντας αναμφίβολα αναστάτωση αναμεταξύ των Δημοκρατικών και διχάζοντας τις απόψεις των μελών του κόμματος απέναντι στη Χάρις.

Κλείσιμο


«Οι δωρητές που κατέχουν τα 90 εκατομμύρια μπορούν να αποδεσμεύσουν αυτά τα κεφάλαια το πρωί. Είναι όλα δικά σας. Μπορείτε να κρατήσετε τα εκατομμύρια μου. Και καλή τύχη», συνέχισε.

Φυσικά, η είδηση αυτή, εγείρει το εξής ερώτημα: Ποιος είναι ο Τζον Μόργκαν;

Η εταιρεία του και η δραστηριοποίησή του στη Φλόριντα

Ο Τζον Μόργκαν είναι ένας διακεκριμένος δικηγόρος από την Φλόριντα. Ο 68χρονος διαθέτει δική του δικηγορική εταιρεία, την Morgan& Morgan από το 2005, με τη γυναίκα του και τρία από τα παιδιά του. Η εταιρεία αυτοπροσδιορίζεται ως «η μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία της Αμερικής» σε θέματα τραυματισμών και έχει την έδρα της στο Ορλάντο, ενώ έχει επεκταθεί και σε άλλες 49 πολιτείες.

Σε κείμενο του Politico, γίνεται αναφορά στο όνομά του ως ο «νονός της τροπολογίας για την φαρμακευτική μαριχουάνα στη Φλόριντα», αφού παρακινούμενος από τον μικρότερο αδελφό του, Τιμ Μόργκαν, που έπασχε από καρκίνο, συμμετείχε στις προσπάθειες για τη νομιμοποίηση της ιατρικής μαριχουάνας στην πολιτεία από το 2013, δωρίζοντας 6,5 εκατομμύρια δολάρια. Η φαρμακευτική μαριχουάνα εμφανίστηκε, τελικά, ως τροπολογία 2 του 2016 στην πολιτεία.

Ο ίδιος ο Μόργκαν το 2020 είχε ηγηθεί μιας πρωτοβουλίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού στη Φλόριντα από 10 στα 15 δολάρια, υποσχόμενος να δαπανήσει 1 εκατομμύριο δολάρια για αυτό το σκοπό. Τελικά, η εταιρεία του, που συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές της πολιτικής επιτροπής Florida for a Fair Wage, προσέφερε το μεγαλύτερο μέρος των 4,15 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκέντρωσε η εκστρατεία τον Οκτώβριο του 2019. Η τροποποίηση πέρασε στις 3 Νοεμβρίου 2020. Ωστόσο, το ειδησεογραφικό μέσο Orlando Weekly, δημοσίευσε ένα άρθρο, στο οποίο ανέφερε ότι ορισμένοι υπάλληλοι της Morgan & Morgan έπαιρναν λιγότερα από 15 δολάρια την ώρα, γεγονός που ο Μόργκαν διέψευσε.

Η σχέση του με το κόμμα των Δημοκρατικών

Ο Τζον Μόργκαν θεωρείται εξέχων δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος και ένθερμος υποστηρικτής του. Διετέλεσε, μάλιστα, επικεφαλής του χαρτοφυλακίου των οικονομικών για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ενώ έχει υπάρξει σύμβουλος και χρηματοδότης και του Μπαράκ Ομπάμα, της Χίλαρι Κλίντον και της Νάνσι Πελόζι.

Στις 24 Νοεμβρίου 2017 ανακοίνωσε στο (τότε) Twitter ότι απογοητεύτηκε από την τρέχουσα κατάσταση της αμερικανικής πολιτικής και ότι αποχωρεί από το Δημοκρατικό Κόμμα για να εγγραφεί ως ανεξάρτητος. Επέκρινε, επίσης, την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών για την υποστήριξη της Χίλαρι Κλίντον πριν τελειώσουν οι προκριματικές εσωκομματικές τους εκλογές το 2016.

Ο Μόργκαν έκανε δωρεά 355.000 δολάρια στο Biden Victory Fund, ίδρυμα του Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2020. Διατηρεί, επίσης, στενές φιλικές σχέσεις με τον μικρότερο αδερφό του νυν προέδρου των ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος, είχε απασχολήσει τη δημοσιότητα με μια πιθανή υποψηφιότητά του ως Κυβερνήτης της Φλόριντα απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο, Ρον Ντε Σάντις για το 2026.

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στην Κυψέλη: Την ΑμεΑ πρωταθλήτρια Ειρήνη Κουρούβανη παρέσυρε και εγκατέλειψε 36χρονος

Κρις Σπύρου (πρώην γερουσιαστής): Τι μου είπε ο Μπάιντεν 7 μέρες πριν από την παραίτησή του

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος κατηγορούμενος για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του - Απείλησε ότι θα της κόψει τον λαιμό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης