Ανάλυση CNN: H Kάμαλα Χάρις έκανε εντυπωσιακή αρχή αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά της

Μπορεί να της πήρε μόλις 32 ώρες για να συγκεντρώσει τους απαραίτητους εκλέκτορες για το χρίσμα, η Χάρις έχει, όμως, να αντιμετωπίσει την επιθετική προεκλογική μηχανή του Τραμπ και την απογοήτευση των Δημοκρατικών

Πετυχημένη χαρακτηρίζει το CNN τη μέχρι στιγμής παρουσία της Κάμαλα Χάρις η οποία σε μόλις 32 ώρες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητά της για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ αφενός κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων και αφετέρου έγραψε ένα εντυπωσιακό ρεκόρ δωρεών φτάνοντας τα 81 εκατ. δολάρια. «Η Κάμαλα Χάρις τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, Μέχρι στιγμής» αναφέρει χαρακτηριστικά το αμερικανικό δίκτυο στην ανάλυσή του για τα προβλήματα που έχει μπροστά της η σημερινή αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Το CNN επισημαίνει στο πλαίσιο αυτό την παρουσία του Τζο Μπάιντεν, έστω και τηλεφωνικά, στη συγκέντρωση της Χάρις στο Ντέλαγουερ τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) στην οποία η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ξεδίπλωσε τη ρητορική της κατά του Ντόναλντ Τραμπ.



«Ίσως το πιο σημαντικό, ήταν ότι εξασφάλισε την υποστήριξη της πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, οι χειρισμοί της οποίας αποδείθχθηκαν κρίσιμοι για να τερματιστεί η χωρίς διέξοδο προσπάθεια επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν και αποκάλυψαν ότι η 84χρονη πολιτικός από την Καλιφόρνια εξακολουθεί να είναι το στέλεχος των Δημοκρατικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ» συμπληρώνεται στο άρθρο του CNN.

Όπως σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου, μετά τη δήλωση της Πελόζι που είπε ότι η υποστήριξή της ήταν «επίσημη, προσωπική και πολιτική», στο πλευρό της Χάρις συντάχθηκαν και άλλα μέλη του Κογκρέσου που δήλωσαν έτοιμοι να εναποθέσουν τις ελπίδες του κόμματός των Δημοκρατικάν σε μια πολιτικό η οποία δεν έχει δοκιμαστεί σε θέση ηγέτη στις ΗΠΑ.

«Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, η αντιπρόεδρος είχε υποστηριχθεί από πολύ περισσότερους από τους 1.976 δεσμευμένους εκλέκτορες που θα χρειαστεί για να κερδίσει το χρίσμα στην πρώτη ψηφοφορία, σύμφωνα με την εκτίμηση των αντιπροσώπων του CNN. Και αφού το πάγωμα των χρημάτων των δωρητών βοήθησε να αναγκαστεί ο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα, τα πορτοφόλια των Δημοκρατικών άνοιξαν για τα καλά τις πρώτες 24 ώρες της νέας προεκλογικής εκστρατείας της Χάρις για την προεδρία, καθώς συγκέντρωσε το εντυπωσιακό ποσό των 81 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ομάδα της» υπενθυμίζει το CNN.

Στο άρθρο χαρακτηρίζεται, επίσης, ως «εντυπωσιακή» η προσπάθεια της Χάρις να εδραιώσει την παρουσία της: «Ο πολύωρος τηλεφωνικός μαραθώνιος προς τους ισχυρούς παράγοντες του Δημοκρατικού Κόμματος την Κυριακή υποδήλωνε μια επιχείρηση που προετοιμάστηκε εκ των προτέρων, η οποία όμως κρατήθηκε μυστική και δεν διέρρευσε. Το σχέδιο φαίνεται να έχει στραγγαλίσει κάθε ελπίδα για εναλλακτικούς υποψηφίους και τις φιλοδοξίες ορισμένων στο κόμμα για μια αστραπιαία προκριματική διαδικασία για την εξεύρεση ενός νέου υποψηφίου που θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι κέρδισε την κομματική σημαία».

Οι κίνδυνοι που ακολουθούν

Το CNN θυμίζει ότι υπάρχει ένα παλιό ρητό στην Ουάσινγκτον που λέει ότι ένας υποψήφιος πρόεδρος δεν θα έχει ποτέ καλύτερη μέρα από εκείνη που ακολουθεί την ανακοίνωσή του και αφορά τις πρώτες ώρες των εκστρατειών για τις προκριματικές εκλογές.

Η Κάμαλα Χάρις είναι ένα βήμα από το να αναλάβει ίσως την πιο τρομακτική αποστολή για οποιονδήποτε υποψήφιο πρόεδρο, σημειώνεται στην ανάλυση του αμερικανικού δικτύου. «Προσπαθεί να κινητοποιήσει ένα κόμμα που μέχρι την Κυριακή πίστευε ότι οδηγούνταν σε ήττα, καθώς το ένα στέλεχος μετά το άλλο εγκατέλειπε τον Μπάιντεν μετά την καταστροφική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ».

Ακόμη και αν επιτύχει στο σχέδιό της να «κερδίσει και να κατκτήσει» το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Χάρις θα έρθει αντιμέτωπη με την πιο άγρια προεκλογική εκστρατεία των τελευταίων ετών. Ο Τραμπ είναι γνωστός για τη μισογυνική και ρατσιστικά φορτισμένη ρητορική του, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει τους επόμενους μήνες στην πιο καυτή προεκλογική περίοδο των τελευταίων ετών.

Η πίεση που ασκείται στη Χάρις από τους Δημοκρατικούς είναι επίσης τεράστια. Η αντιπρόεδρος έχει δείξει σημάδια βελτίωσης των πολιτικών της δεξιοτήτων πρόσφατα, αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ το φόρτε της. Οι Δημοκρατικοί δεν επενδύουν πάνως της μόνο ως το τελευταίο εμπόδιο σε μια νέα εποχή συντηρητικής διακυβέρνησης που θα μπορούσε να εξαφανίσει τα επιτεύγματα των Μπάιντεν και Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με το CNN, «αφού αντικατέστησε τον Μπάιντεν, η Χάρις ηγείται τώρα μιας προσπάθειας που να σωθεί η δημοκρατία από τον Τραμπ» και «έχει στη διάθεσή της μόλις κάτι παραπάνω από 100 ημέρες για να τα καταφέρει όλα αυτά».

Η αντίδραση Τραμπ

Αν και προς στιγμήν ο Τραμπ φάνηκε να αποπροσανατολίζεται από την αποχώρηση Μπάιντεν και την εμφάνιση στο προσκήνιο της Χάρις, από τη Δευτέρα φάνηκαν τα πρώτα σημάδια αναπροσαρμογής της προεκλογικής γραμμής των Ρεπουμπλικανών στη νέα πραγματικότητα με οξείες επιθέσεις κατά της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.



Όπως σημειώσαν σε έγγραφό της οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, η Χάρις ήταν μαζί με τον Μπάιντεν σε μερικές από τις πιο «μεγάλες αποτυχίες» του προέδρου των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό από τους Ρεπουμπλικάνους επισημαίνεται η μαλθακή αντιμετώπιση από την Χάρις της παράνομης μετανάστευσης από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Η Χάρις είναι η λιγότερο δημοφιλής αντιπρόεδρος στην ιστορία - κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του τρομερού ιστορικού της», ανέφερε το υπόμνημα.

«Όμως κάτι έχει αναμφισβήτητα αλλάξει. Το ένα από τα δύο κόμματα έδωσε στους ψηφοφόρους αυτό που έλεγαν στους δημοσκόπους ότι θέλουν εδώ και μήνες - την επιλογή ενός υποψηφίου που δεν ονομάζεται Μπάιντεν ή Τραμπ. Το ερώτημα τώρα είναι αν η Χάρις, η οποία έχει επιδείξει σημαντικές πολιτικές ευθύνες ως αντιπρόεδρος, έχει τις ικανότητες, την αντοχή και την τύχη να επωφεληθεί» προσθέτει το CNN καταγράφοντας ότι.

- Η Κάμαλα Χάρις κινήθηκε γρήγορα για να ενώσει το κόμμα βοηθούμενη από την επιθυμία των κυριότερων παραγόντων του κόμματος των Δημοκρατικών να αποφύγουν μια διχαστική μάχη για το χρίσμα στο συνέδριο τον επόμενο μήνα στο Σικάγο. Κυβερνήτες, γερουσιαστές και αντιπρόσωποι στο Κογκρέσο έσπευσαν να την υποστηρίξουν. Η επιταχυνόμενη δυναμική αντανακλά ένα κόμμα που θέλει απεγνωσμένα να αποτρέψει μια δεύτερη θητεία του Τραμπ. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ουισκόνσιν Μπεν Βίκλερ, αφού 89 από τους 95 αντιπροσώπους της Πολιτείας Μπάτζερ δήλωσαν την υποστήριξή τους στη Χάρις, υπήρξε μια «άνθιση της ενότητας» μετά την παραίτηση του Μπάιντεν.

- Οι Δημοκρατικοί μπορεί να είναι σε σημείο καμπής, αν η συμμαχία της Χάρις μπορέσει να αντικαταστήσει τη φθαρμένη αντίστοιχη του Μπάιντεν που μείωσε τις ελπίδες επανεκλογής του. Δημοσκόπηση του CNN στα τέλη Ιουνίου έδειξε, για παράδειγμα, ότι σε μια υποθετική αναμέτρηση με τον Τραμπ, η Χάρις έγραφε καλύτερα ποσοστά σε σχέση με τον Μπάιντεν στις γυναίκες ψηφοφόρους, στους πολιτικά ανεξάρτητους και στους ψηφοφόρους που κινούνται από κόμμα σε κόμμα. Πρόκειται για ομάδες ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμα για το αποτέλεσμα στις πολιτείες και περιφέρειες που ενδέχεται να κρίνουν την κούρσα.

- Η άνοδος της Χάρις και η αποχώρηση του Μπάιντεν έχουν αλλάξει τις θεματικές της προκεκλογικής περιόδου. Για μήνες οι Δημοκρατικοί ήταν σε θέση άμυνας για την ηλικία του Μπάιντεν και τη διανοητική του κατάσταση και τώρα έχουν μια υποψήφια που είναι σχεδόν 20 χρόνια νεώτερη από τον 78χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων. Η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, είχε προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να παίξει το χαρτί της ηλικίας που οι Δημοκρατικοί εκμεταλλεύονται με επιτυχία, λέγοντας ότι το πρώτο κόμμα που θα «αποσύρει τον 80χρονο» υποψήφιό του θα κερδίσει τις εκλογές. Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν τώρα να ενισχύσουν την εικόνα αυτή.

- Η Χάρις τη Δευτέρα έδειξε πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις εικόνες από τον Λευκό Οίκο για να ενισχύσει τη θέση της. Αν πρόκειται να εκλεγεί τον Νοέμβριο, οι Αμερικανοί πρέπει να αρχίσουν να τη βλέπουν ως δυνητική πρόεδρο. Το πρώτο βήμα έγινε με την υποδοχή των πρωταθλητριών ομάδων του NCAA, μια εκδήλωση στην οποία προΐστανται οι εκάστοτε πρόεδροι των ΗΠΑ. Στην εκδήλωση αυτή η Κάμαλα Χάρις απέτισε έναν συγκινητικό φόρο τιμής στον Μπάιντεν, λέγοντας ότι «ξεπέρασε την κληρονομιά των περισσότερων προέδρων που υπηρέτησαν δύο θητείες».



Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χέικιμ Τζέφρις και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, οι οποίοι αναμένεται να υποστηρίξουν σύντομα τη Χάρις, «η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις έχει κάνει μια πολύ καλή αρχή με την υπόσχεσή της να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα».

Η καταιγίδα μετά τη νηνεμία

Ωστόσο οι «πολύ πιο δύσκολες δοκιμασίες βρίσκονται μπροστά της» σύμφωνα με το CNN.

- Κάνοντας αγώνα δρόμου για να χρίσουν υποψήφια πρόεδρο τη Χάρις, οι Δημοκρατικοί ποντάρουν όλα τα χαρτιά τους σε μια υποψήφια η οποία είναι αντιδημοφιλής, δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα από τον Μπάιντεν σε βασικές πολιτείες και η οποία μερικές φορές δεν έδειξε καλά αντανακλαστικά στην προεκλογική εκστρατεία της το 2020, η οποία έληξε πριν από τις εκλογές της Αϊόβα. Αν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες η Χάρις παραπαίει δημοσκοπικά, οι Δημοκρατικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να θεωρηθούν ως ένα κόμμα που επέβαλε στη χώρα έναν ακόμη υποψήφιο που δεν είναι ικανός για τη δουλειά.

- Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες ως προς το αν η απογοήτευση του εκλογικού σώματος των Δημοκρατικών τροφοδοτήθηκε από το άγχος για την ηλικία του Μπάιντεν ή από μια ευρύτερη περιφρόνηση που πηγάζει από την απογοήτευση για την κατάσταση της οικονομνίας συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών και των επιτοκίων. Ο Τραμπ, άλλωστε, συνήθως προηγείται στις δημοσκοπήσεις σε θέματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους ψηφοφόρους, από τη μετανάστευση μέχρι την εθνική ασφάλεια και την οικονομία. Αν η κληρονομιά του Μπάιντεν αποτελεί εκλογικό μειονέκτημα, η Χάρις θα μπορούσε να πληρώσει το τίμημα.

- Η ομάδα του Τραμπ ανεβάζει επίσης την ένταση της ρητορικής εναντίον της Χάρις. Προσπαθεί να την καταστήσει συνένοχη σε αυτό που οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν ως συγκάλυψη από τον Λευκό Οίκο όσον αφορά την υγεία και την διαονητική κατάσταση του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε τη Δευτέρα ότι «η Καμάλα Χάρις είπε ψέματα γι' αυτό. Οι Δημοκρατικοί συνάδελφοί μου στη Γερουσία είπαν ψέματα γι' αυτό. Τα μέσα ενημέρωσης είπαν ψέματα γι' αυτό. Όλοι όσοι είδαν τον Τζο Μπάιντεν ήξεραν ότι δεν ήταν ικανός να κάνει τη δουλειά και για τρία χρόνια δεν είπαν τίποτα, μέχρι που έγινε πολιτικό νεκρό βάρος».

- Υπάρχει και ένα άλλο πιθανό εμπόδιο στην εκστρατεία της Χάρις, που θα μπορούσε να επηρεάσει την εκλογή της. Πριν από 16 χρόνια, πολλοί Αμερικανοί πίστευαν ότι η χώρα δεν θα έβαζε ποτέ έναν μαύρο στον Λευκό Οίκο. Αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα απέδειξε το αντίθετο. Τώρα η Χάρις ως μια μαύρη γυναίκα και Ασιάτισσα Αμερικανίδα, αντιμετωπίζει ένα ακόμη υψηλότερο ιστορικό εμπόδιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρύβονται και αναζητούν «σασμό» οι Κρητικοί που ξυλοκόπησαν τον Ελληνοκαναναδό χρηματιστή - Δικαιοσύνη ζητά η οικογένειά του

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ο 19χρονος νταής που σκότωσε δύο γιατί είχε μείνει μεταξεταστέος

Τι συνέβη στην Ντέμη Γεωργίου και κατέληξε ξαφνικά - Το χρονικό της τραγωδίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr