ΗΠΑ: Προειδοποίηση για πιθανή γεωμαγνητική καταιγίδα την Τετάρτη - Μπορεί να κάνει ορατό το Βόρειο Σέλας έως τη Νέα Υόρκη

Η προειδοποίηση για την πιθανή γεωμαγνητική καταιγίδα κατατάσσεται επί του παρόντος σε μέτριας κατηγορίας ένταση

Η παρατηρούμενη αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα, ώθησε το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) να εκδώσει προειδοποίηση για πιθανή γεωμαγνητική καταιγίδα αύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου.

Ο ένοχος; Μια μάζα πλάσματος, γνωστή ως στεμματική εκτίναξη μάζας (CME), η οποία απελευθερώθηκε από τον Ήλιο στις 21 Ιουλίου και τώρα κατευθύνεται προς τη Γη και αναμένεται να φτάσει στις 24 Ιουλίου.

Τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, γνωστά ως ιόντα, που απελευθερώνονται κατά τα γεγονότα αυτά, όταν συγκρούονται με τη μαγνητόσφαιρα της Γης μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες.

Κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων, τα ιόντα συγκρούονται με αέρια στη γήινη ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή φωτός, το οποίο αναγνωρίζουμε ως Βόρειο Σέλας (aurora borealis) στο βόρειο ημισφαίριο, ή ως Νότιο Σέλας (aurora australis) στο νότιο ημισφαίριο.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ταξινομούνται από τη ΝΟΑΑ, ως προς την έντασή τους, σε μια κλίμακα G: Από G1 την πιο αδύναμη, έως G5 την πιο ισχυρή.

Η προειδοποίηση για την πιθανή γεωμαγνητική καταιγίδα της Τετάρτης 24 Ιουλίου κατατάσσεται επί του παρόντος στην κατηγορία G2.

Ειδήσεις σήμερα:

Σερβία-Ελλάδα 94-72: «Ανώμαλη προσγείωση» για την Εθνική πριν το ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ντέμη Γεωργίου: Τι συνέβη στην 39χρονη και κατέληξε ξαφνικά - Το χρονικό της τραγωδίας

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Με αυτή τη 12αδα θα πάει η Εθνική ομάδα μπάσκετ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr