Copernicus: Η Κυριακή, η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί στα χρονικά - Τι λέει το Bloomberg για Ελλάδα, Ισπανία

Τα στοιχεία της Copernicus και η απειλή στην Μεσόγειο από τον καύσωνα για πυρκαγιές - Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα ακραίων φαινομένων όπως πλημμύρες και πυρκαγιές

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή «Κοπέρνικος» (Copernicus).

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα έφθασε την Κυριακή τους 17,09 βαθμούς Κελσίου-λίγο υψηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο των 17,08 C. Καύσωνες έπληξαν μεγάλα τμήματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας κατά την περασμένη εβδομάδα.

Η Copernicus επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η ημερήσια μέση θερμοκρασία, που είχε σημειώσει ρεκόρ τον περασμένο χρόνο, φάνηκε ότι ξεπεράστηκε την Κυριακή όπως προκύπτει από τα επιστημονικά αρχεία που ανατρέχουν στο 1940. Τον περασμένο χρόνο τέσσερις συναπτές ημέρες κατέγραψαν ρεκόρ -από τις 3 ως τις 6 Ιουλίου- καθώς η κλιματική αλλαγή υποκινούμενη από την καύση των ορυκτών καυσίμων, προκάλεσε ακραία ζέστη στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 -13 συναπτοί μήνες- κατατάχθηκε ως ο θερμότερος στον πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την Copernicus. Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι το 2024 πιθανόν να ξεπεράσει το 2023 ως η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία καθώς η κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο -το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο- ώθησαν ακόμη υψηλότερα τον υδραύργυρο αυτή τη χρονιά.

Bloomberg: Οι πυρκαγιές απειλούν τη Μεσόγειο μετά τα παγκόσμια ρεκόρ της πιο ζεστής ημέρας

Την ίδια ώρα το Bloomberg αφιερώνει εκτενές άρθρο στις υψηλές θερμοκρασίες που ταλανίζουν την νότια Ευρώπη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κόσμος κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς πολλές περιοχές της Μεσογείου αντιμετωπίζουν ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, παραθέτοντας τα στοιχεία του Κoπέρνικου.

Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες έχουν ήδη χτυπήσει ή ξεπεράσει ένα βασικό κλιματικό όριο για 12 μήνες, αναδεικνύοντας την πρόκληση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα κάτω του 1,5C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση των κυμάτων καύσωνα, φέρνοντας ακραία καιρικά φαινόμενα από πλημμύρες έως πυρκαγιές.




Τι λέει για την Ελλάδα και την Ισπανία

Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει πιο ζεστές συνθήκες στη νότια Ευρώπη, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα. Αυτό ενισχύει την απειλή από τις πυρκαγιές.

Στην Ελλάδα, σημειώθηκαν 33 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες μέχρι τις 18:30 της Δευτέρας. Η Αθήνα και τα νότια τμήματα της χώρας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.

Ο δροσερότερος καιρός θα φέρει κάποια ανακούφιση αυτή την εβδομάδα, αν και οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη της ηπειρωτικής χώρας την Τρίτη.

Η Ισπανία διατρέχει επίσης ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς αυτή την εβδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη στα νότια της χώρας. Η Σεβίλλη και η Κόρδοβα θα πλησιάσουν τους 43C την Τετάρτη, σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία πρόγνωσης AEMET. Τμήματα της νότιας Γαλλίας και της Ιταλίας κινδυνεύουν επίσης από πυρκαγιές.



Ειδήσεις σήμερα:

Δημητριάδης στον Δανίκα, εναντίον Γιανναρά και Ράμφου για Ελληνισμό και Χριστιανισμό

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ο 19χρονος νταής που σκότωσε δύο γιατί είχε μείνει μεταξεταστέος

Τι συνέβη στην Ντέμη Γεωργίου και κατέληξε ξαφνικά - Το χρονικό της τραγωδίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr