Αμερικανικές εκλογές 2024: Η Κάμαλα Χάρις μπορεί να βγάλει τα πιο άγρια ένστικτα του Ντόναλντ Τραμπ

Αμερικανικές εκλογές 2024: Η Κάμαλα Χάρις μπορεί να βγάλει τα πιο άγρια ένστικτα του Ντόναλντ Τραμπ

Τα νέα δεδομένα οδηγούν σε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ που στο παρελθόν έχει επιτεθεί σε γυναίκες με βάναυσους όρους και επί προσωπικού – Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται ότι το θέμα της εκστρατείας της θα είναι «Εισαγγελέας εναντίον εγκληματία»

donald_trump1__1_
Αλλαγές στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ αναμένoνται ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, καθώς οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις άλλαξαν τα δεδομένα αλλά και τα μηνύματα που θέλει να περάσει το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι επιτελείς του πέρασαν δύο χρόνια σχεδιάζοντας μία εκστρατεία για να νικήσουν έναν ηλικιωμένο πρόεδρο, λευκό, άνδρα, που είναι εμφανώς αδύναμος και για τον οποίο οι Αμερικανοί είχαν δηλώσει στους δημοσκόπους ότι αμφιβάλλουν αν θα μπορούσε να αντέξει άλλη μία τετραετή θητεία.

Ξαφνικά, ο Τραμπ αντιμετωπίζει έναν εντελώς διαφορετικό αντίπαλο: μια αντιπρόεδρο που είναι μια μαύρη γυναίκα, σχεδόν 20 χρόνια νεότερή του, και η οποία φέρνει τις δικές της δυνάμεις και αδυναμίες, αλλά προσθέτει νέα αβεβαιότητα σε μια εξαιρετικά στατική κούρσα.

Η πλευρά της Κάμαλα Χάρις έχει ήδη διαμηνύσει ότι η εκστρατεία θα πλαισιωθεί γύρω από το θέμα «εισαγγελέα εναντίον εγκληματία». Από τη μία πλευρά θα τονιστεί η εμπειρία της ως εισαγγελέας και από την άλλη το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει παραπεμφθεί σε πολλές δικαστικές αρχές και έχει ήδη καταδικαστεί για 34 κακουργήματα. Οι επιτελείς της Χάρις θεωρούν ότι μια τέτοια στρατηγική μπορεί να προσελκύσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους που είχαν εκφράσει ενόχληση τόσο με τον Τραμπ όσο και με τον Τζο Μπάιντεν. Επίσης, ενδέχεται να ωθήσει τον Τραμπ, που αντιδρά έντονα στην κριτική, να αναβιώσει τη γλώσς που έχει χρησιμοποιήσει εναντίον άλλων μαύρων γυναικών εισαγγελέων, όπως η Λετίτια Τζέιμς στη Νέα Υόρκη και η Φάνι Γουίλις στη Τζόρτζια, τις οποίες έχει αποκαλέσει ρατσίστριες και έχει επιτεθεί με προσωπικούς όρους.

Κλείσιμο
Η Κάμαλα Χάρις, περιγράφοντας το παρελθόν της ως εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο και γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, είπε τη Δευτέρα ότι είχε αντιμετωπίσει «δράστες κάθε είδους: Θηρευτές που κακοποιούσαν γυναίκες, απατεώνες που έκλεβαν τους καταναλωτές, απατεώνες που παραβίασαν τους κανόνες για το δικό τους όφελος. Γι’ αυτό ακούστε με όταν λέω ότι γνωρίζω τον τύπο του Ντόναλντ Τραμπ».

Μακρά ιστορία επιθέσεων σε γυναίκες αντιπάλους

Το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει πιο χαμηλούς τόνους, καθώς για χρόνια, με τη ρητορική του για το φύλο κι τη φυλή έδιωξε ένα κομμάτι ψηφοφόρων με πανεπιστημιακή μόρφωση και γυναίκες των προαστίων. Ωστόσο εάν ξεσπάσει κατά της Χάρις, δεν αποκλείεται να αποξενωθεί ακόμη περισσότερο από αυτές τις εκλογικές ομάδες.

Ο Τραμπ άλλωστε έχει μακρά ιστορία επιθέσεων σε γυναίκες αντιπάλους και επικρίτριες, τις οποίες συχνά περιέγραφε ως ψυχικά ασταθείς. Άλλωστε όταν ήταν πρόεδρος είχε αποκαλέσει τη Μέρκελ ως «αυτή τη σκύλα» μπροστά σε αξιωματούχους της δικής του διακυβέρνησης.

«Κακιά», «τρελή» και «ασεβής»

Ήδη, για την Κάμαλα Χάρις ο Τραμπ έχει δείξει την περιφρόνησή του, καθώς την έχει χαρακτηρίσει «κακιά», «τρελή» και «ασεβή». Επίσης, έχει κοροϊδέψει το όνομά της ενώ είχε ισχυριστεί ψευδώς ότι δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος, θέτοντας ζήτημα τόπου γέννησης, κάτι που είχε κάνει και με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι προσπαθούν «να μετατρέψουν την “χαζή σαν βράχο” Κάμαλα Χάρις από μια εντελώς αποτυχημένη και ασήμαντη αντιπρόεδρο σε μελλοντική “μεγάλη” πρόεδρο. Όχι, δεν λειτουργεί έτσι!».

Εκπρόσωπος του Τραμπ χαρακτήρισε την Κάμαλα Χάρις ως «εξίσου ανίκανη με τον Τζο Μπάιντεν και ακόμη πιο φιλελεύθερη. Η Κάμαλα όχι μόνο πρέπει να υπερασπιστεί την υποστήριξή της στην αποτυχημένη ατζέντα του Τζο Μπάιντεν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πρέπει επίσης να απαντήσει για το δικό της τρομερό ιστορικό αδυναμίας στην εγκληματικότητα στην Καλιφόρνια».

Η αλλαγή προεδρικού υποψηφίου μεγάλου κόμματος τόσο αργά στην προεκλογική κούρσα είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Δεν είναι σαφές αν η Κάμαλα Χάρις θα μπορέσει να ξεπεράσει τον Μπάιντεν σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν, που είναι κρίσιμες στον δρόμο για τον Λευκό Οίκο.

Οι μαύροι και λατινοαμερικανοί ψηψοφόροι

Η Κάμαλα Χάρις, σε θεωρητική βάση θα μπορούσε να κερδίσει πίσω έναν σημαντικό αριθμό μαύρων ψηφοφόρων, που είχαν απομακρυνθεί από τους Δημοκρατικούς αλλά και να αναζωογονήσει τη βάση του κόμματος.

Η ομάδα του Τραμπ έχει κάνει μια επιθετική προσπάθεια να κερδίσει μαύρους και λατινοαμερικάνους ψηφοφόρους χωρίς πτυχίο κολεγίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νεότεροι μαύροι άνδρες, ιδίως, ήταν πιο δεκτικοί στον Τραμπ από ό,τι ήταν σε οποιονδήποτε ρεπουμπλικανό υποψήφιο στη σύγχρονη ιστορία. Η αντιμετώπιση ενός μαύρου αντιπάλου θα μπορούσε να απειλήσει τα σχέδια του υποψήφιου.

Θέλει να μεταφερθεί το ντιμπέιτ στο Fox News

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι δεν τον απασχολεί η αλλαγή στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, κάποιες ενέργειες της εκστρατείας του δείχνουν το αντίθετο. Την Κυριακή, ο Τραμπ, που επέμεινε ότι θα μπορούσε να συζητήσει με τον Μπάιντεν οποτεδήποτε και οπουδήποτε, φάνηκε να προσπαθεί να αλλάξει τους όρους του νέου ντιμπέιτ, ζητώντας να μεταφερθεί στο Fox News, όπου λαμβάνει ευνοϊκή κάλυψη, έναντι του ABC.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι σύμβουλοι του Τραμπ είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για μια πιθανή υποψηφιότητα της Χάρις. Έκοψαν βίντεο κατά της Χάρις πριν από το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων και έκαναν δημοσκοπήσεις για τα τρωτά σημεία της, ενώ πέταξαν αρκετά μηνύματα εναντίον της.

Κυρίως σχεδιάζουν να τη συνδέσουν με τις πλέον αντιδημοφιλείς πτυχές της διακυβέρνησης Μπάιντεν, ιδιαίτερα την έξαρση του πληθωρισμού και το ρεκόρ διέλευσης συνόρων από μετανάστες, ενώ θέλουν να καταδείξουν ότι είναι πιο φιλελεύθερη από τον Μπάιντεν.

Η Εθνική Ρεπουμπλικανική Επιτροπή Γερουσιαστών, ο πολιτικός βραχίονας των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, έδωσε οδηγίες στους υποψηφίους της για το πώς να πλαισιώσουν τις επιθέσεις εναντίον της Χάρις, απηχώντας τα θέματα που χρησιμοποιεί η ομάδα Τραμπ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης