Ισπανία: Ποινή 18 ετών σε συνταξιούχο για τις επιστολές με εκρηκτικά στον Πέδρο Σάντσεθ

Ισπανία: Ποινή 18 ετών σε συνταξιούχο για τις επιστολές με εκρηκτικά στον Πέδρο Σάντσεθ

Ήθελε να εμποδίσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία - Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τρομοκρατία και οκτώ ετών για προετοιμασία και τοποθέτηση εκρηκτικών υλών για τρομοκρατικούς σκοπούς

sanchez__1_
Ένας 76χρονος Ισπανός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 ετών για έξι επιστολές που περιείχαν εκρηκτικά με παραλήπτες τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και άλλους αξιωματούχους.

Ο Πομπέγιο Γκονθάλεθ Πασκουάλ, που είναι συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο.

Το 2022 είχε στείλει τις επιστολές σε μια προσπάθεια να σταματήσει η Μαδρίτη την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, αναφέρει το BBC.

Την Τρίτη το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας τον έκρινε ένοχο για την αποστολή μηχανισμών στον Σάντσεθ, στους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, στην υπουργό Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες, στην εταιρεία όπλων Instalaza και στο δορυφορικό κέντρο της ΕΕ κοντά στη Μαδρίτη.

Κλείσιμο
Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τρομοκρατία και επιπλέον οκτώ ετών για προετοιμασία και τοποθέτηση εκρηκτικών υλών για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Από τις επιστολές τραυματίστηκε ελαφρά ένας υπάλληλος της ουκρανικής πρεσβείας. Τους άλλους πέντε μηχανισμούς εντόπισαν οι υπηρεσίες ασφαλείας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά οι δικαστές δήλωσαν ότι στη δίκη είχαν παρουσιαστεί σημαντικά στοιχεία που επιβεβαίωναν την ενοχή του.

Όλα τα συστατικά για τις βόμβες επιστολών του είχαν αγοραστεί μέσω Διαδικτύου. Οι μηχανισμοί είχαν σταλεί σε ξύλινα κουτιά με πανομοιότυπες συσκευασίες και ετικέτες.

Η αστυνομία είχε καταγράψει του Γκονθάλεθ να πετάει μεταλλικά θραύσματα και σπίρτα μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψή του. Σε ορισμένα από τα σπίρτα είχε αφαιρεθεί ο φώσφορος και η χημική ουσία χρησιμοποιήθηκε ως μέρος της εκρηκτικής ύλης σε μηχανισμούς. Βρέθηκαν επίσης ίχνη DNA από τα γραμματόσημα και τους φακέλους που ταίριαζαν με το γενετικό υλικό του κατηγορούμενου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης