Το Ισραήλ απορρίπτει τη συμφωνία Χαμάς και Φατάχ – Νέοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ απορρίπτει τη συμφωνία Χαμάς και Φατάχ – Νέοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους, σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

gaza_bombing
Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε τη συμφωνία 14 παλαιστινιακών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντίπαλων εδώ και δεκαετίες παρατάξεων Χαμάς και Φάταχ, που προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στα παλαιστινιακά εδάφη αφού τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο, διότι η Χαμάς θα συντριβεί και ο [ηγέτης της Φάταχ, Μαχμούντ] Αμπάς θα κοιτάει τη Γάζα από μακριά», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, η χώρα του οποίου κατέχει τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ από το 1967 και συνεχίζει τις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους», πρόσθεσε.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει ορκιστεί να αφανίσει τη Χαμάς και αρνείται να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον μικρό θύλακο προτού εξαρθρωθεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο πήρε την εξουσία σ’ αυτόν το 2007, δυο χρόνια μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή που κατείχαν για 38 χρόνια.

Κλείσιμο
Την Τρίτη η Χαμάς ανακοίνωσε από το Πεκίνο πως υπέγραψε συμφωνία με άλλες 13 παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Φάταχ. Το κείμενο αναφέρεται σε «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής εθνότητας», κατόπιν συμφωνίας ανάμεσά τους, που θα ασκεί «τις εξουσίες της σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη»: τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Αμπάς, με έδρα τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, εξήρε τη συμφωνία αυτή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τη χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» προς την εγκαθίδρυση «ανεξάρτητου» παλαιστινιακού κράτους.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο, ενέκρινε μάλιστα σε ψηφοφορία της στις 18 Ιουλίου κείμενο κατά της δημιουργίας τέτοιου κράτους.

Νέοι βομβαρδισμοί

Εν τω μεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν τις επιχειρήσεις τους, ακόμη και σε περιοχές όπου διαβεβαίωναν πως είχαν καταστρέψει τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Νέοι βομβαρδισμοί έπληξαν την Τρίτη τη Χαν Γιούνις και τη Ράφα (νότια), όπως και την Τζαμπάλια και την πόλη της Γάζας (βόρεια), όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

Στην αρχή της εβδομάδας, ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων από την ανατολική Χαν Γιούνις —από όπου αποχώρησε μόλις στις αρχές Απριλίου—, ενόψει νέας επιχείρησης «εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του εδάφους του Ισραήλ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από προχθές Δευτέρα.

Εκατοντάδες άμαχοι έφευγαν επίσης από την Μπουρέιτζ, όπου επίσης εκδόθηκε διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων — με τα πόδια, με οχήματα, με κάρα που τράβαγαν γαϊδούρια.

Ο πόλεμος ανάγκασε το μεγαλύτερο μέρος των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας να εκτοπιστούν, την ώρα που σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία στον θύλακο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως τον ανησυχεί το ενδεχόμενο ξεσπάσματος επιδημιών στη Γάζα, από όπου τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι χρειάζεται άμεση ιατρική διακομιδή εκτός του θύλακα, καθώς λείπουν τα πάντα.


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Μάτι: Συγκίνηση στη μαύρη επέτειο, η στιγμή με τα 104 φαναράκια στην Αργυρά Ακτή - Δείτε βίντεο

Δείτε βίντεο: Πανικός έπειτα από έκρηξη ατμού στο πάρκο Γέλοουστoουν

Πάνω από 12.500 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή της αρωγής για τις πλημμύρες του 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης