Η Νιγηρία διπλασιάζει τον κατώτερο μισθό, αλλά ζητά να μην γίνουν διαδηλώσεις για το κόστος ζωής

Η Νιγηρία διπλασιάζει τον κατώτερο μισθό, αλλά ζητά να μην γίνουν διαδηλώσεις για το κόστος ζωής

Θα φτάσει τα 39,60 ευρώ ενώ μειώθηκε η περίοδος ισχύος της συλλογικής σύμβασης στον δημόσιο τομέα

nigeria_protest
Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Νιγηρίας υιοθέτησε την Τρίτη σχέδιο νόμου που προβλέπει να υπερδιπλασιαστεί ο κατώτερος μισθός, με τις αρχές να προειδοποιούν εναντίον διαδηλώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους ζωής.

Ο μηνιαίος κατώτερος μισθός αναμένεται να αυξηθεί από τα 30.000 στα 70.000 νάιρα (περίπου 39,60 ευρώ) αφού εγκρίνει το νομοσχέδιο ο πρόεδρος Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου. Το κείμενο πέρασε με ταχείες διαδικασίες από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το κοινοβούλιο μείωσε επίσης από τα πέντε στα τρία χρόνια την περίοδο ισχύος της συλλογικής σύμβασης στον δημόσιο τομέα.

Το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε δραματικά αφότου ο Τινούμπου έβαλε τέλος στη δαπανηρή επιδότηση των καυσίμων και χαλάρωσε τον έλεγχο των ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, μετά την έναρξη της θητείας του, πέρυσι τον Μάιο.

Κλείσιμο
Ο πληθωρισμός έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ του 34,19% τον Ιούνιο ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ξεπέρασε το 40,87%, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της εθνικής υπηρεσίας στατιστικής της Νιγηρίας.

Τα συνδικάτα αποδέχθηκαν την κυβερνητική πρόταση για την αύξηση του κατώτερου μισθού έπειτα από μήνες αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, παρότι ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή που διεκδικούσαν.

Η νέα μισθολογική κλίμακα έχει εφαρμογή στους εργαζόμενους στον ομοσπονδιακό δημόσιο τομέα — τους υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών, το προσωπικό των αεροδρομίων, τους εκπαιδευτικούς και άλλους.

Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου ανακοινώθηκε ενώ γίνονται μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης εκκλήσεις στους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους να διαδηλώσουν τον Αύγουστο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική του κ. Τινούμπου.

Στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής σημειώθηκε σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο των διεκδικήσεων εργατικών συνδικάτων για αυξήσεις μισθών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στο Μάτι: Συγκίνηση στη μαύρη επέτειο, η στιγμή με τα 104 φαναράκια στην Αργυρά Ακτή - Δείτε βίντεο

Δείτε βίντεο: Πανικός έπειτα από έκρηξη ατμού στο πάρκο Γέλοουστoουν

Πάνω από 12.500 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή της αρωγής για τις πλημμύρες του 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης