Γερμανία: Εκτός νόμου το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου - Θεωρήθηκε «φυλάκιο του καθεστώτος της Τεχεράνης»

Ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας έπειτα από πολύμηνες έρευνες - Αντέδρασε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό πρέσβη

Εκτός νόμου, ως «φυλάκιο του καθεστώτος της Τεχεράνης» και «εστία ισλαμιστικού εξτρεμισμού», τέθηκε σήμερα το Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου (ΙΖΗ), με απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών. Ως αντίδραση, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε πριν από λίγη ώρα τον Γερμανό πρέσβη στην Τεχεράνη για εξηγήσεις.

Έπειτα από έρευνες μηνών, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ισλαμικό Κέντρο προπαγανδίζει ισλαμιστικές - ολοκληρωτικές ιδέες διακυβέρνησης, αντισημιτικές απόψεις και μίσος προς το Ισραήλ, ενώ υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία έχει ήδη απαγορευτεί στην Γερμανία. Το «Μπλε Τζαμί» στο Αμβούργο, το οποίο υπάγεται στο ΙΖΗ, θεωρείται εδώ και καιρό ως «το μακρύ χέρι των Μουλάδων» στην Ευρώπη και, όπως επισημαίνεται στο «Διάταγμα Απαγόρευσης» που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, «στρέφεται κατά της συνταγματικής τάξης και της ιδέας της διεθνούς κατανόησης». Οι δραστηριότητες του ΙΖΗ και των υποοργανώσεών του απαγορεύονται πλέον πλήρως - ανάμεσά τους η Ισλαμική Ένωση Βαυαρίας και το Κέντρο Ισλαμικού Πολιτισμού στην Φρανκφούρτη.

Από τα ξημερώματα σήμερα ειδικές μονάδες της αστυνομίας διεξήγαγαν έρευνα τόσο στο ΙΖΗ όσο και σε άλλα 50 κτίρια στο Αμβούργο, στο Βερολίνο, στην Βρέμη, στην Κάτω Σαξονία, στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, στην Έσση και στην Βαυαρία. Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία του ΙΖΗ, στα οποία περιλαμβάνεται και το «Μπλε Τζαμί» στο Αμβούργο. Όταν οριστικοποιηθεί η απαγόρευση του ΙΖΗ, το κτίριο θα καταστεί ομοσπονδιακή περιουσία και η τύχη του θα κριθεί σε συνεργασία με την κρατιδιακή κυβέρνηση του Αμβούργου. Στο μεταξύ το κτίριο φυλάσσεται από την αστυνομία.

Η σημερινή απόφαση θεωρείται πάντως αναμενόμενη, καθώς το ΙΖΗ, το οποίο ιδρύθηκε το 1953 από ιρανούς μετανάστες, βρίσκεται εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Στην τρέχουσα ετήσια έκθεσή της μάλιστα το περιγράφει ως «σημαντικό κέντρο της προπαγάνδας του Ιράν στην Ευρώπη», ενώ ο επικεφαλής του, Μοχάμαντ Μοφατέχ χαρακτηρίζεται ως «έμπειρος, καλά εκπαιδευμένος εκπρόσωπος του σημερινού καθεστώτος στην Τεχεράνη». Το Κέντρο, επισημαίνεται στην έκθεση, χρησιμεύει «για να καθιερώσει έναν αντιδημοκρατικό και αντισημιτικό προσανατολισμό του σιιτικού Ισλάμ με πρότυπο την ιρανική κρατική ιδεολογία» στην Ευρώπη. Ο κ. Μοφατέχ απελάθηκε από την Γερμανία ήδη την άνοιξη του 2022.

Πολιτικοί τόσο από τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και από την αντιπολίτευση είχαν κατ' επανάληψη ζητήσει να τεθεί το ΙΖΗ εκτός νόμου. Πρόσφατα το ζήτησαν από το βήμα της Bundestag ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και ο αρχηγός των Πρασίνων Ομίντ Νουριπούρ. Ο τελευταίος, ιρανικής καταγωγής ο ίδιος, το περιέγραψε μάλιστα ως «την σημαντικότερη φωλιά κατασκοπείας του ιρανικού καθεστώτος στην Γερμανία» και τόνισε ότι ευθύνεται για την κατασκοπεία σε βάρος Ιρανών που ζουν στην χώρα. Το φθινόπωρο του 2022 οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της κυβέρνησης (SPD, Πράσινοι, FDP), υπέβαλαν πρόταση για την απαγόρευση του Ισλαμικού Κέντρου, κάνοντας λόγο για «κόμβο» των επιχειρήσεων του ιρανικού καθεστώτος στην Γερμανία. Μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, η Bundestag ζήτησε ομόφωνα από την κυβέρνηση «να εργαστεί για το κλείσιμο του ΙΖΗ».

Σχολιάζοντας σήμερα την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, η γραμματέας της Κ.Ο. του SPD Κάτια Μαστ δήλωσε ότι «όποιος εργάζεται ενάντια στην ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη μας και τις αξίες μας και θέλει ένα διαφορετικό κράτος, πρέπει να περιμένει την πλήρη αυστηρότητα του κράτους δικαίου». Η απαγόρευση του Ισλαμικού Κέντρου «είναι σωστή και συνεπής», πρόσθεσε η κυρία Μαστ και τόνισε ότι «δεν υπάρχει χώρος για εξτρεμιστικό μίσος και ταραχή στη χώρα μας και η απαγόρευση δεν στρέφεται ενάντια σε μια θρησκεία, αλλά ενάντια στον επιθετικό ισλαμισμό και αφορά την καταστροφή αντισημιτικών και αντιδημοκρατικών δομών».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ερντογάν θυμήθηκε και την «τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη», «θα συνεχίσουμε να την προστατεύουμε»

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας η δίωξη των δύο δραστών για τον ξυλοδαρμό του Ελληνοκαναδού στο Ηράκλειο


Μιλά για πρώτη φορά ο πατέρας του 20χρονου που πυροβόλησε τον Τραμπ - «Προσπαθούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr