Αντιμέτωπος με κατηγορίες για τρομοκρατία ο επίδοξος δολοφόνος του Σαλμάν Ρούσντι

Κατηγορίες σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο είναι ένας 26χρονος με λιβανέζική και αμερικανική υπηκόοτητα - Κατηγορείται και για σχέσεις με τη Χεζμπολάχ

Οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ απηύθυναν κατηγορίες για τρομοκρατία στον άνδρα που επιτέθηκε στον συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι και τον μαχαίρωσε το 2022 στη Νέα Υόρκη.

Ο Χάντι Ματάρ, 26 ετών, κατηγορείται για απόπειρα παροχής υλικού για την υποστήριξη ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης, διάπραξη τρομοκρατίας που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και παροχή υλικού για την υποστήριξη τρομοκρατών, αναφέρει ο Guardian.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο Ματάρ εν γνώσει του προσπάθησε «να σκοτώσει και εν γνώσει του ακρωτηρίασε» τον συγγραφέα. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ο Ρούσντι σοβαρές σωματικές βλάβες, ενώ έχει χάσει το ένα μάτι του.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τη στήριξη σε τρομοκρατική επίθεση, το κατηγορητήριο αναφέρεται στην Χεζμπολάχ, αν και δεν περιγράφονται με λεπτομέρειες τα στοιχεία που συνδέουν τον κατηγορούμενο με την οργάνωση.

Ο Ρούσντι δέχτηκε επίθεση κατά τη διάρκεια λογοτεχνικής εκδήλωσης στη Τσαουτάκουα της Νέας Υόρκης τον Αύγουστο του 2022. 

Ο 77χρονος σήμερα συγγραφέας είχε τρία τραύματα από μαχαίρι στον λαιμό, τέσσερα στο στομάχι, ένα στο στήθος, ένα στο δεξί μάτι και ένα ελαφρύτερο τραύμα στον αριστερό μηρό. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και χειρουργήθηκε, αλλά έχασε το δεξί του μάτι.

Ο Ματάρ αμερικανική και λιβανέζικη υπηκοότητα έχει δηλώσει ότι δεν δέχεται την κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Το δικαστήριο ζήτησε πάντως να προφυλακιστεί χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης με εγγύηση.

Αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Οι δίκες θα γίνουν χωριστά, με πρώτη αυτή στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης που θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου.




Ειδήσεις σήμερα:

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόφαση να αποσυρθεί - Το καλύτερο είναι να περάσει η σκυτάλη στους νέους

Η «πλατεία Ευρώπης» στη Μόσχα μετονομάζεται σε «πλατεία Ευρασίας»

O Ολυμπιακός προανήγγειλε την επιστροφή του Βεζένκοβ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr